Avatar uživatele
ratava

Co bylo dříve? Rozdělení tvrdosti obyčejné tužky pomocí čísel, nebo pomocí písmen?

A proč se používají dva systémy v označení? Co vedlo Evropu a Ameriku k tomu, že každá používá jiný systém…?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? manon, Damiana před 4226 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Děda Louda

Zajímavé je, jak původní číslování vzniklo – dlouho se totiž tužky vyráběly z čistého grafitu, a jejich tvrdost silně závisela na kvalitě suroviny. Teprve roku 1795 francouz Nicolas-Jacques Conté vyvinul způsob, jak zajistit opakovatelné vlastnosti. Práškový grafit se smísil s rozemletým jílem, vytvaroval a vypálil. Čísla udávala, jak velké množství jílovitých částic bylo použito. Samozřejmě byla čísla jednotlivých výrobců nesrovnatelná, to se podařilo sjednotit až začátkem 20. století.

Zdroje informací : www.koh-i-noor.cz, www.pencilpages.com.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
manon

Snad nebude vadit, že odpovím jen na část otázky. Protože zatím nevím, co bylo dřív (budu hledat). Ale jsem přesvědčená, že ješitnost a lpění na tradici brání mezinárodně sjednotit zažité systémy značení nebo taky jednotek. Anglické míle a palce taky nikdo neudolá :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

základní problém je v tom, že 1,2,3 je tvrdost, která je vhodná pro „laiky“…tzn. měkká (H), střední (HB), tvrdá (F)…pokud jste ale člověk, co se tužkou „živí“ (platilo to hlavně dřív, dneska v době počítáčů už to tak aktuální není), máte na výběr ze škály 9H, 8H, 7H, 6H, 5H, 4H, 3H, 2H, H, F, HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B, 9B…a dobře si pamatuju, že jsem měla těch tvrdostí opravdu několik, podle druhu použitého papíru…
Doplňuji:
oprava – měkká má být 1=B

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Jaké označení bylo dříve nevím. Jako kluk si pamatuji že tužky Koh-i-noor Hardtmuth měli označení tvrdosti 1, 2 , 3. Teprve později se začaly objevovat ve značení tvrdosti písmena.

Laicky si myslím že rozdílné označení je logické vzhledem k tomu kdy tužka vznikla a izolovanosti jednotlivých území v tehdejší době.
Hardtmuth zřejmě používal americké značení protože exportoval do celého světa. Teprve později přešel i na evropské značení.
Doplňuji:
Nejtvrdší byla 3 a nejměkší 1. Později se začal objevovat takový střed tvrdosti označený HB.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

jestli si dobre pamatuji,cislovani bylo od jednicky po trojku.trojka byla nejmeksi,dvojka stredni jednicka nejtvrdsi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek