Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plný zálohovací disk

Prosím o radu, jak vyřešit to, že můj interní disk v notebooku, který je používán jenom pro zálohovaní (Disk D) je už skoro plný (12.4 GB volných ze 140).

Disk C má kapacitu 144 GB a je plný jen z poloviny.

Mám Vista Home Premium, Acer Aspire 5530, 32bit

Předmět Autor Datum
Kup si Box + novej HDD 2,5 a zálohuj dál naněj,nebo ukládej na C jiná rada není. http://www.czc.cz/…
sambilionk 26.04.2014 02:44
sambilionk
Tvé disky (C: a D:) jsou vlastně jen 2 partition jednoho HDD. Proto bych data uložená na D: nepovažo…
JoPe 26.04.2014 06:06
JoPe
nesmyslně rozdělený disk (v práci nám to dělají úplně stejně). pro systém+aplikace nechávám 64gb, zb…
lední brtník 26.04.2014 09:26
lední brtník
Prosím tě, vytesej svá slova do kamene a proškol zbytek rádců, kteří zde radí blbiny ve smyslu, že j…
LED 26.04.2014 11:16
LED
Někdo je pro dělení, někdo ne. I ten, kdo nedělí (a rozumí tomu, co dělá) může být spokojen a bez pr…
L-Core 26.04.2014 11:39
L-Core
Řemeslu dělení disků ve smyslu optimálních voleb velikostí a počtu oddílů jsem se učil nemálo let. V… poslední
LED 26.04.2014 11:48
LED

Tvé disky (C: a D:) jsou vlastně jen 2 partition jednoho HDD. Proto bych data uložená na D: nepovažoval za zálohu, protože při poruše HDD můžeš ztratit přístup k C: i D: naráz.
Pokud ti jde jen o to, přiřadit část volné kapacity z C: na D:, tak to lze provést např. pomocí programu "Acronis Disk Director". Ale předem upozorňuji, že pokud při těchto operacích (bez ohledu na to, jaký program použiješ) dojde k nějakému problému, tak můžeš přijít o data, takže bych rozhodně doporučoval mít data uložena ještě někde jinde (externí HDD, jiný PC nebo NAS, DVD).

nesmyslně rozdělený disk (v práci nám to dělají úplně stejně).
pro systém+aplikace nechávám 64gb, zbytek data. na d: se může válet i image c:, ale déčko není záložní disk - je normální pracovní. zálohy jsou na externím disku na síti.
naopak data vůbec nepatří na c:, ani na plochu, ani do knihoven - přestože se hloupý microsoft domnívá opak. při velkém poškození systému (nebo nekompatibilitě usb:) se c: formátuje a instaluje znovu - je nesmysl to formátovat s vlastními daty.

- pokud chceš přerozdělit disk, odstěhuj soubory z d: na externí disk. stejně tak vlastní data z c:
- kontrola disku (chkdsk c: /f)
- zmenšit c: (win7 to umí, nevím jak vista. kdyžtak nějaký partition manager.
- zbytek d: + volný prostor znovu zformátovat, pak na prázdný disk vrátit odstěhovaná data.

Prosím tě, vytesej svá slova do kamene a proškol zbytek rádců, kteří zde radí blbiny ve smyslu, že je zbytečné dělit disk na systémovou a datovou část. Dále zálohovat, zálohovat, zálohovat i operační systém a v případě problému ho později obnovit. Průběžně podle uvážení a potřeby OS aktualizovat a vytvářet přírustkové/rozdílové zálohy dle uvážení. S díky a vírou, že tu nebudu číst polonesmysly a že ubyde zbytečných dotazů. :i:

Někdo je pro dělení, někdo ne. I ten, kdo nedělí (a rozumí tomu, co dělá) může být spokojen a bez problémů. Já patřím také mezi jednoznačné "děliče" a to zpravidla výrazněji než strohé c+d. Nedělil jsem akorát 105MB disk (386SX/33MHz, DOS 5.0) a 430MB disk (P1/60MHz, DOS 6.22 + Win 3.11). Problémem dělení je, že nemusíš vždy dobře odhadnout velikost disků. Na starém PC jsem 3 roky bojoval s místem na systémovém oddílu Vista 64 Ulti., winsxs adresář byl jak z pohádky Hrnečku, vař.

Nyní jsem na W7Pro/64 vyčlenil 256GB, snad to bude i za 5 let stačit (hry instaluji na jiný fyzický disk).

Řemeslu dělení disků ve smyslu optimálních voleb velikostí a počtu oddílů jsem se učil nemálo let. Vše se průběžně vyvíjí tak, jak se měnily a mění mé potřeby. Proto neexistuje univerzální rada. Jde o přesvědčení, člověk v tom musí vidět praktický smysl a mít zkušenosti. Nejdražší zkušenosti přicházejí po opakovaných ztrátách dat, v lepším případě po desítkách-stovkách hodin promarněných odvirováváním, "tuněním" a podobně. Za mě říkám, život je krátký na to abych stále něco reinstaloval a podobně. Prostě sahnu do zálohy např. na datové D: a za 10 minut jedu na čistém OS. Odpadají mi tak trabloidní úvahy zda u mě nenastal konec světa s ukončením podpory Windows XP. Taky nemusím zásadně řešit vnucenou zátěž antiviry do OS kvůli jistému chování, které je víc než dobře čitelné za mnohými zdejšími dotazy. Snad to co píšu alespoň někomu vnukne do hlavy něco málo k zamyšlení se ... ;-)
Mimochodem, díky těm rozumným, od kterých jsem se tu dost přiučil ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru