Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plot drevena vypln - nereznouci srouby?

Resim plot do ulice KB blok + drevene vyplne. Co na to pouzit za srouby, aby to nerezlo a dlouho vydrželo. Nerezove mi neprijde rozmune barva dreva bude stredne tmava hneda tj nerez by docela zaril. Co tam dat? Mate s necim zkušenost? Vim ze se daji pouzit mosazne hrebiky (na cely 17m plot by stali do 1000Kc), ale ty vylezaji, lepsi by byli nejake srouby, ktere by byli dostatecne tvrde aby vydrzeli sroubovani.

Předmět Autor Datum
no a co takovy ty bezny zluty vruty - maj to v kazdym zelezarstvi, nepamatuju se ze by mi to nekdy n…
filuna 09.01.2014 10:27
filuna
Ty žluté šrouby velmi rychle způsobují černání dřeva pod nimi, i přetřené s plotem. Tím myslím prouž…
kejki 09.01.2014 23:20
kejki
fakt? se musim podivat, mam s tim na chalupe smontovany kde co, hlavne celou detskou prolezacku a to…
filuna 10.01.2014 08:26
filuna
dodavam jeste nejake to lepidlo (je toho mraky, tak jen s cim ja mam dobrou zkusenost) osobne mam v…
filuna 10.01.2014 08:40
filuna
Podle mě jsou ideální vruty do dřeva.maji mosaznou barvu,takze nebijou do oci a pokud mas akučku tak…
motoman 09.01.2014 10:30
motoman
můžeš prece kopit delku tak aby ti nevylezali... on to myslel trochu jinak;-)
jirka44 10.01.2014 10:06
jirka44
zapuštění hlavy šroubu (vrutu) Někteří perfekcionalisté a pečlivkové si při spojování dvou dřev do… poslední
náhodný 10.01.2014 10:23
náhodný

no a co takovy ty bezny zluty vruty - maj to v kazdym zelezarstvi, nepamatuju se ze by mi to nekdy nekde zrezlo - nikdy jsem se tedy nezabyval tim, z ceho to je, ale podle stranky nize je to ocel s povrch upravou zluty zinek http://www.sroubynovotny.cz/nabidka/spojovaci-mate rial/vruty-do-dreva.htm
A nebo ty hlavy pretrit stejnou barvou jako plot.
Pokud by to nemelo byt videt tak by se to treba dalo sroubovat z druhe strany (tedy zevnitr pozemku)
A nebo to fakt maji byt srouby s matkou? Je to pro pripevnovani planek nebo celych plotovych dilu ke sloupkum nebo na co. Ono se tezko radi, kdyz clovek nevi, jak to bude vypadat a co se s tim ma spojovat.

atd.

fakt? se musim podivat, mam s tim na chalupe smontovany kde co, hlavne celou detskou prolezacku a tohohle jsem si nevsiml, ale ja to zas tolik neresim. vzhledem k tomu, ze se zinkovani dela jako antikorozni ochrana, muze to mit asi dve priciny (podle me)
1) koroze zinku vlivem prumyslovych exhalaci - pac morska voda u nas asi nepripada v uvahu ("Běžnou venkovní atmosférou je zinek napadán nepatrně, ale průmyslové exhaláty nebo např. mořská voda jej značně korodují.")
2) usazovani smyvane spiny vlivem naruseni proudnic stekajici vody - tim ze je tam dira, v ni rozdilny material, navic s krizovou prohlubni uprostred, dira ma casto nejake ty otrepy (treba velmi male), hlava muze byt lehce nad/pod povrchem atd. dojde zcela jiste k zakriveni proudnic a lokalnimu snizeni rychlosti stekajici vody pod dirou a tim padem k vetsimu usazovani smyvane spiny. Je to takova mikrohydraulicka fineska a cize hydraulika a modelovani proudeni vody je muj obor, tak nejak me to automaticky naskocilo jako mozna pricina. To by pak bylo asi v kazdem pripade, at se sroubem zlutym, ci jakymkoliv jinym. Teto teorii by mohl nahravat i fakt, ze rikas, ze se to deje i po pretreni sroubu, cili pak uz se da púredpokladat, ze je to jen vec fyzikalni a ne chemicka. Ale muzu se samozrejme mylit.

NEJAKA DALSI RESENI:
pokud to tedy mam byt hogo fogo pincliš a pokud ty vodorovne late na ktere se upevnuji planky (pokud ten plot vubec takhle vypada) jsou drevene, tak by se to dalo treba i lepit (pripadne v kombinaci s temi mosaznymi hrebicky). A nebo v drevenych plankach udelat u kazde hlavy sukovnikem melkou jamku, koupit drevenou tycku, narezat kolacky a tim to prekryt a zalepit. Pak zabrousit, pretrit a srouby jsou uplne fuc. Takhle by to vypadalo jako suky a nebo se prodavaji zaslepky profi co maji leta prubezna, pak to je vicemene neviditelne.

dodavam jeste nejake to lepidlo (je toho mraky, tak jen s cim ja mam dobrou zkusenost)

osobne mam vybornou zkusenost s Pattex lepidlama (co se dreva tyce) - na truhlareni pouzivam
http://www.pattex.cz/cs/produkty/lepidla-a-tmely-n a-drevo/wood-super-3.html (dokonce koukam ze na nem je primo namalovanej plot, tak je to na to asi fakt urceny) - drzi to jak bejk

a nebo treba tekuty hrebiky bych zkusil
http://www.pattex.cz/cs/produkty/montazni-lepidla/ fix-profi.html

a nebo treba UHU - taky vyborny lepidla
lepidla-na-drevo

atd.

nebal bych se toho

Podle mě jsou ideální vruty do dřeva.maji mosaznou barvu,takze nebijou do oci a pokud mas akučku tak to jde samo,jinak i ručně to zašrubuješ.
A k těm hřebikum: můžeš prece kopit delku tak aby ti nevylezali...

zapuštění hlavy šroubu (vrutu)

Někteří perfekcionalisté a pečlivkové si při spojování dvou dřev do horního dřeva předvrtají otvor a navíc otvor pro hlavu šroubu zahloubí vrtákem s průměrem hlavy šroubu (vrutu) s vrcholovým úhlem 90°, aby hlavička krásně zapadla do dřeva.

Při rychlém šroubování elektrickým šroubovákem se vrut sice výborně zažere do dřeva, ale tlakem na vlákna dřeva se podélně na obou stranách hlavičky vrutu naštípnou, dřevo je pod hlavičkou vrutu na obou stranách naprasklé. Hlavička drží ve dřevě, ale kolem naštípnutí se dovnitř dřeva po těle a závitech vrutu dostává vlhkost a tak se postupně narušuje jak dřevo tak dlouhodobým působením i kov vrutu. Pozinkované a jinak pokovené (nebo mosazné) jsou odolné.

Při natírání a napouštění dřeva se rozprasklé dřevo samozřejmě ošetří a konzervuje, ale při střídání suchého horka v létě a vlhka a mrazu dřevo pracuje... ale to jsou samozřejmosti, které tu píšu zbytečně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru