Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel a blokační termostat

Mám doma starší 12,5 let plynový kotel DAKON IPSE 24 CT a občas se mi stává, že mi vypne blokační termostat. Ten si vždy zapínám sám. V poslední době mi tento blokační termostat vypímá dost často. Včera jsem ho zapínal asi pětkrát a dneska už třikrát. Tento termostat by měl vypínat pokud teplota otopné vody překročí 100°C. Teplotu vody mám nastavenou na 85°C. Chtěl jsem zjistit kdy konkrétně a za jakých okolnosti to vypne a tak jsem si u kotle na to počkal. Do 63°C se teplota vody pomalu zvýšovala a při 63°C v kotli začalo něco rachotit a bylo slyšet spínání relatek nebo stykačů v ovládacím panelu. Od 64°C začala teplota prudce stoupat a za necelých 10 vteřin stoupla až asi něco málo nad 100°C (displej mi ukazuje pouze do 99°C) a blokační termostat při této teplotě vypnul což je asi v pořádku. Zajímalo by mne co může být příčinou toho, že teplota od kolem 64°C začne prudce stoupat až na hodnotu kdy to vypne blokační termostat a nebo proč to nevypne už při těch 85°C tak jak je nastavená teplota otopné vody.
Příliš se v tom nevyznám a tak mám na to už objednaného plynaře který by mi měl přijít v ponděli.

Předmět Autor Datum
Máš v okruhu oběhové čerpadlo? Není možné, že ho nějaké relé vypne?
Stefran 06.04.2013 20:49
Stefran
Čerpadlo je přímo součástí toho kotle. Vypnutí čerpadla nemohu vyloučit, ale považoval bych to za ve…
vlazy 06.04.2013 22:42
vlazy
Tak před chvíli jsem zjistil, že mi radiátory zase netopí a musel jsem jít zapínat ten blokační term…
vlazy 06.04.2013 23:21
vlazy
Jak to dopadlo s opravářem? Napadlo mě, že pokud jede čerpadlo (pozor, to že hučí neznamená že čerpá…
Milnej 11.04.2013 19:27
Milnej
Plynař u mne v pondělí dopoledne byl tak jak slíbil. Kotel se normálně rozjel a topil bez problémů.…
vlazy 11.04.2013 21:51
vlazy
Ahoj, s největší pravěpodobností to může být odcházející termočlen, který nepustí vodu do okruhu i k… poslední
anoux 17.03.2014 10:28
anoux
dobrý den. nevím jestli ještě tady u tohohle tématu někoho zastihnu (přece jenom je to staršího data…
šiman 03.11.2013 09:04
šiman
AHOJ o tomto kotli nevím vůbec nic, ale aby se ti tato závada neopakovala zkus skontrolovat filtr na…
zetka 03.11.2013 20:20
zetka
myslím si že to nebude tím,protože kotel skočí do poruchy a porucha nejde vyresetovat a nezmizí ani…
šiman 03.11.2013 22:34
šiman

Čerpadlo je přímo součástí toho kotle. Vypnutí čerpadla nemohu vyloučit, ale považoval bych to za velmi málo pravděpodobné. Pokud jsem u kotle byl tak jsem dotekem rukou přímo na čerpadlo sledoval zda je v provozu a bylo to cítit. To čerpadlo přečerpávalo i ještě nachvíli po tom vypnutí blokačního termostatu, ale plyn se už nezapálil. Ono už delší dobu jsem občas slyšel v radiátorech nějaký rachot tak jestli to s tím nějak nesouvisí.
Jinak dnes ráno jsem ten blokační termostat 3x zapínal a zbytek dne mi ten kotel až doteď už zase funguje bez problémů.
Jsem zvědavy co mi na tom v pondělí zjisti plynař. Pokud se ale porucha neprojeví před ním tak asi nic.

Jak to dopadlo s opravářem? Napadlo mě, že pokud jede čerpadlo (pozor, to že hučí neznamená že čerpá!), může být problém v trojcestném ventilu, pokud ho tam máte.
Nevíte na oplátku, které čidlo ovládá spouštění a vypínání čerpadla?

Plynař u mne v pondělí dopoledne byl tak jak slíbil. Kotel se normálně rozjel a topil bez problémů. Porucha se před ním nevyskytla a tak nezjistil nic. Celý kotel překontroloval a vyčistil. Některé součásti měl i vymontované a něco proplachoval. Kontroloval i čerpadlo a tvrdil, že čerpá. To čerpadlo jde docela potichu a nijak nehučí a nepamatuji si, že by někdy hučelo. Při doteku čerpadla rukou je cítit slabé vibrace a podle toho usuzuji, že čerpá.
Po odchodu plynaře se ale odpoledne porucha znovu vyskytla. Nyní mi ten blokační termostat už tak často nevypíná, ale 1 - 2x za den to vypne. Může to být ale i tím, že nyní po oteplení už tolik netopím. Někdy když jsem zrovna u toho kotle tak slyším něco v něm slabě zarachotit a vidím, že se teplota začne prudce zvedat až dojde k vypnutí a na displeji se rozsvítí červená značka signalizující poruchu. Po krátké chvíli ale signalizace poruchy zhasne a když teplota otopné vody klesne tak se plyn zapáli a kotel zase začne topit.
Telefonoval jsem plynařovi, že to není zcela v pořádku a ten mi tvrdí, že by to asi chtělo vyměnit nějakou desku, ale ta údajně stojí 6000 Kč.

Které čidlo ovládá spouštění a vypínání čerpadla nevím protože se v tom příliš nevyznám. To čerpadlo čerpá po celou dobu kdy kotel topí (hoří plyn) a pak ještě nějakou chvíli po zhasnutí plynu.

Ahoj, s největší pravěpodobností to může být odcházející termočlen, který nepustí vodu do okruhu i když čerpadlo běží, dále by to mohl být i unavený právě blokační termostat, který může již šidit. Termočlen se musí nejprve nahřát aby propustil vodu do topného systému.

dobrý den.
nevím jestli ještě tady u tohohle tématu někoho zastihnu (přece jenom je to staršího data) ale dneska se mi stal ten samý problém jaký se stal zakladateli tohoto tématu "vlazymu".V dotazu píše že termostat včera zapínal pět krát.Rád bych se zeptal jak daný termostat zapnout abych kotel uměl nahodit.Pouhým stisknutím tlačítka reset naskočí pouze kód poruchy ale kotel nevyresetuje.Absolutně se v tom nevyznám proto bych byl rád za podrobné vysvětlení :-).Pokud můžu někomu poradit a upozornění všem kdo toto téma bude číst - PLYNOVÝ KOTEL DAKON IPSE 24 CT BYCH NEDOPORUČIL ANI NEJVĚTŠÍMU NEPŘÍTELI chvála bohu že tento kotel už nevyrábějí!!!!!!!!!!

AHOJ
o tomto kotli nevím vůbec nic, ale aby se ti tato závada neopakovala zkus skontrolovat filtr na topné vodě. tento filtr by měl být namontovaný před kotlem. tuto závadu sem mněl na svým kotli a měl sem strach co to bude stát a jestli nebudu pořizovat novej kotel, pak přišel plynař vyčistil filtr podíval se na mně jako na vola a odešel.
prostě filtr nepropustil dost vody a to byla celá závada.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru