Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel s integrovaným zásobníkem nebo s externím nepřímotopným zásobníkem?

Dobrý den,
prosím o radu ohledně výběru způsobu ohřevu vody (4 osoby, 2 koupelny, 1 kuchyň).

1. varianta je klasický turbo kotel s integrovaným zásobníkem (většinou objem cca 50 l)
2. varianta je klasický turbo kotel s externím nepřímotopným zásobníkem (100l či 125l z Dražic)

Zajímají mě výhody a nevýhody obou variant.
Že 2. varianta zabere více místa mi nevadí. Jaké můžou být tepelné ztráty integrovaného zásobníku? Integrovaný by údajně měl stačit na běžný provoz, že stačí vodu dohřívat, průtok až 16 l/min. Co výhoda při poruše kotle či zásobníku u 2. varianty?

Není nutné, ale pokud přihodíte tip na dobrou značku 24kW plynového kotle za přijatelnou cenu, budu rád. Co klině brát a co určo nebrat. Cenově bych se rád vlezl za komplet do max. 35 tis. Kč, klidně ale i o něco méně. :-)

Předem děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Doporučuju se obrátit na místního montéra, který ten kotel bude dodávat a zprovozňovat, on vám navrh…
lk1 27.10.2011 13:56
lk1
Integrovaný zásobník má větší ztráty,vlastní zkušenost z kotlem Protherm.Jak je to u jiných kotlů ne…
slava 28.10.2011 15:29
slava
Ja som si poriešil niečo takéto http://www.porada.sk/t162964-ohrev-tuv-nezvycajne- riesenie.html
mr.dred 02.11.2011 22:49
mr.dred
Záleží na tobě, pro co se rozhodneš, oboje má svoje plusy a mínusy. Já osobně mám variantu číslo 2.…
Filuta 03.11.2011 00:26
Filuta
Nechcem rozpisovať celkom detailne, ani to nie je možné, bola by potreba viac info o celom návrhu vy…
Joseph 03.11.2011 14:59
Joseph
Jedná se o dům. Kotle, na které jsem se díval, většinou obsahují vše (čerpadlo, trojcestný ventil) p…
Monkey 03.11.2011 17:36
Monkey
Kotel připojený přes trojcestný ventil do externího bojléru je lepší varianta než interní minizásobn… poslední
Filuta 04.11.2011 01:15
Filuta

Doporučuju se obrátit na místního montéra, který ten kotel bude dodávat a zprovozňovat, on vám navrhne řešení, podepřené zkušenostmi, i co se týče značky.
Tepelné ztráty neřešte.
Větší externí zásobník je pro dvě koupelny lepší, zvláště jestli ze 4 osob jsou tři ženy.

Záleží na tobě, pro co se rozhodneš, oboje má svoje plusy a mínusy. Já osobně mám variantu číslo 2. Jednička je teplá voda stále, nevycucnou jí čvachtavé ženské. Zato teplá teče čůrkem a je trošku méně efektivní. Druhá varianta teče proudem, je to trošku efektivnější ale když se vyčvahoní dvě ženské, je po teplé vodě. Správný chlap se nemeje, správný chlap smrdí.

Kotle propaguji Buderus. Nebo Junkers, ale ten je ve vyšší cenové hladině.

Nechcem rozpisovať celkom detailne, ani to nie je možné, bola by potreba viac info o celom návrhu vykurovania u teba.

No varianta: klasický turbo kotel s externím nepřímotopným zásobníkem, je nevýhodná a produkuje velké straty tepla. Je absolútne nevhodná pre bežné byty.

Potrebuješ teplotu vody do topného hada nad 60-65 st Celsia pomerne dlhú dobu + dostatočný obeh vody a to aj v čase keď nepotrebuješ dodávať žiadne teplo do vykurovacieho systému. Značí: mimo vykurovacej sezony nahreješ spálením drahého plynu celý objem vody v kotlu + vodu v potrubí + hmotnosť kovových častí kotla + hmotnosť potrubia a budeš to na tej teplote udržiavať pomerne dlhý čas. Všetko sú straty.
Ak je zásobník súčasť kotla toto odpadá. Plameň nahrieva priamo zásobník.

Naviac vyžadovalo by to u teba ďalšie samostatné čerpadlo, pripočítaj k tomu komplikácie súvisiace s riadením kotla a nutnosť skombinovať to s reguláciou od priestorového termostatu. Samozrejme ide to, no už to nie je celkom bežné a zvýši to náklady, teda pokiaľ nie si v tom kovaný a zrealizuješ si to sám.

Jedná se o dům. Kotle, na které jsem se díval, většinou obsahují vše (čerpadlo, trojcestný ventil) pro připojení externího zásobníku, jsou na to připravené, stačí jen kotel a zásobník propojit. A co jsem viděl v prospektech výrobců kotlů, tak interní zásobník nahřívá topná voda, nikoli přímo plamen. Pokud by se i opravdu zásobník nahříval přímo plamenem, tak by v případě tvrdé vody bylo asi usazování vodního kamene mnohem horší než u externího zásobníku. Něco jiného by byl průtokový ohřev, ale o to tu nejde. Kotel by měl být nahřátý poměrně rychle, vzdálenost k zásobníku bude malá a u zásobníku udávají dobu ohřevu z 10 °C na 60 °C 14 minut, tepelnou ztrátu u 100l zásobníku 0,7 kWh/24 hod.

Nebyl by právě v případně hodně tvrdé vody vhodnější extrerní zásobník z důvodu čištění či poruchy zásobníku?

Kotel připojený přes trojcestný ventil do externího bojléru je lepší varianta než interní minizásobník. Z topné vody, která se nemění, se moc kotelního kamene nevyloučí. Též se doporučuje v případě, že není k dispozici měkká voda, naplnit systém odstátou dešťovou vodou. Externí bojlér se montuje co nejblíže kotlu, aby se nemuselo ohřejvat hodně vody. Trojcestný ventil zajistí pouze ohřev vody a na vhodnou teplotu (kotel má nastavení teploty vody v bojléru a zvlášť otopné vody do radiátorů) bez nutnosti ohřejvat celý barák (třebas v létě) a stačí jediné čerpadlo v kotlu. Též je nutno počítat s tím, že teplá voda má přednost před topením do baráku, ale většinou to není na závadu.
Jj, vnější bojlér se vevnitř lépe čistí od kotelního kamene, vzniknuvšího uvnitř z ohřejvané užitkové vody.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru