Avatar uživatele
dudu

Pláči, nebo nepláči sůl?

Přátelé přiznávám, že dnes na mě padá převážně frustrace a smutek. Důvod je ovšem docela prozaický. Léta jsem budoval naši zahradu tak, aby poskytovala širokou škálu postupně dozrávajících plodů. Ke zdánlivému potěšení letos příroda nabídla bohatou úrodu třešní. Bohužel rodina upotřebila jen zlomek a zbytek zůstal na stromech. Nynější deště ji určitě zcela znehodnotí. Dnes jsem ve zdejším Lidlu zíral na akční nabídku 10 dkg třešní po Kč 9,90, tedy kilo za stovku. Věřte, že v ten okamžik mně pojala hanba, že takto s dary přírody mrháme. Proto prosím, podělte se o názor, jak byste v podobné situaci racionálně postupovali.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, johana 56 před 2845 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Brno na Rynku v týdnu 300kč /kg . Jak racionálně postupovat?. Pokud chceš být racionální, otrhej, prodej. Já osobně pokud mám takový přebytek, rozdám kamarádům a známým, nebo nabídnu někomu, kdo bude pálit. Je mi taky líto, když se něco urodí nechat to hnít. Ale abych to někde nabízel a prodával, se ještě nestalo. Bohužel taková je teď doba. Přitom v celé republice spousta třešní, a nejen třešní takto dopadne. Nikdo je nevykupuje, nezpracovává, a pokud ano, tak výkup je tak nízký, že se to nevyplatí trhat. Proto raději vše dovezeme od konkurence ze zahraničí, řádně chemicky ošetřené.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Sůl v pravém smyslu slova neopláčete, slzy mají slanou příchuť vždycky.

Chápu vaše pocity. Já bych přebytky rozhodně přeměnila v kapalinu, nebo nabídla sousedům.

Doba se mění a s ní i lidé.
Generace, které se snažily z minima možností vytěžit maximum (bez ohlížení se na vynaloženou námahu, přes řešení ekonomické situace formou levných zdrojů obživy po nezaměnitelný pocit radosti z úrody) se bohužel musí smířit s tím, že v současnosti je pohodlnější nakoupit vše v super/hyper marketech, kde cena málokdy odpovídá kvalitě.
Bezchybně zastřižený trávník a posezení u grilovačky je prostě in…

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

A co se divíš. Tohle je důsledek kapitalismu. Než zužitkovat domácí surovinu, tak draho dovézt (kamionama zničit silnice) a lidi pak zlbnout tím, že to je akční sleva.

Nezapomeň to nahlásit adminovi, že je to špatná odpověď, jako jsi to udělat při mé odpovědi na otázku CO NEJHORŠÍHO SE VÁM V ŽIVOTĚ STALO.
Jak vidíš, nejsem vulgární, nikoho neurážím (přesně jako v minulé odpovědi), akorát říkám nahlas svůj názor (ale to se přece podle tebe nemůže).

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

V každém případě je to škoda. Nevím, jak funguje výkup, nabídl bych to tam i za nevalnou cenu. Nebo ty stromy nabídl k očesání na stojato. Ale úplně nejlepší zhodnocení by bylo použít třešně do kvasu a využít služeb pěstitelské pálenice.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Já bych se radoval z ceny třešní v LIDL. Tys asi neviděl ceny v Praze, na tržišti!
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1­.0-9/13315799_17­38640803087574_720076005­7190047939_n.jpg?oh=24c0­6e80cdac0bd1191bc4d225a9­da09&oe=57D31A09

Jo jo, kdysi nás cestáři honili okolo stromů. Panečku, jak ty třešně chutnaly a dnes, dnes hnijí na stromech nebo se prodávají za nehorázné ceny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Vysmol se na to, co se ti sype z očí a trénuj lezení po stromech. Než bych toto napsal, dávno bych měl třešňu obranou a pak to řešil! U nás na prajzké bych to za solidní (velme velmi nízkou) cenu prodal i před svou brankou. A vůbec, kde to žiješ, že máš ještě třešně? U nás na prajzké jsou dávno pryč, i špačci už přešli na šlechtěný borůvky! No vidíš a toto je další důvod, proč nemáš zapotřebí truchlit- hladoví špačci. Bůh ti žehnej, že je svým obtížným pěstováním krmíš.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

ad zjentek: znovu si ověřuji, že dobrá rada je drahá. Chalupaříme v oblasti kde třešně rostou skoro na každé mezi a je vyhlášena pečením bublaniny, která se zde nazývá /nevím proč/ chramostikou. Pokud pak jde o to lezení po stromech, už jsem kvůli kyčelním kloubům ve svých sedmašedesáti dotrénoval. No a vnoučata i jejich rodiče jsou městské děti, kteří jsou pomalu překvapeni, že třešně rostou na stromech a i vynikající třešňovice je podle nich nezdravá. Teď, jak se říká babo raď. Holt nejsou lidi. Mimochodem – před týdnem jsme vynesli ze sklepa tři bedny zdravých jablek o které nikdo nestál. Díky bohu nepřišla nazmar, neboť si na nich pochutnali koně naší neteřinky.

před 2844 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada