Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po bouřce nenaskočí obraz na LCD.

Ahoj
po bouřce když zapnu pc nenaskočí obraz na LCD. Jinak pc normálně běží. Takhle mi to volala známá, ještě jsem to pc neviděl. Napadá Vás někoho co mohlo odejít? Zdroj to nebude, vga taky ne. A nevěřím ani že by umřelo LCD.

Předmět Autor Datum
Zdroj to nebude, vga taky ne. Jak jsi na tohle přišel je mi záhadou.
Kurt 09.08.2007 15:00
Kurt
A co LCD vypnout a zapnout?
Kráťa 09.08.2007 15:00
Kráťa
V prvom rade bude treba zistit ci to PC vobec bezi t.j. napr. ci je pocut diskova aktivita bootovani…
MM.. 09.08.2007 15:09
MM..
Já vždycky, když uslyším hrom, tak odpojím všechno. Můj problém by mohlo vyřešit to, že si budu Ježí…
marekdrtic 09.08.2007 15:19
marekdrtic
Spicka by nemala odprdnut desku bez toho aby odprdla zdroj. Ta spicka za totiz pri fungujucom zdroji…
MM.. 09.08.2007 15:27
MM..
Sakra, teď jste mě vyděsili :-?. Pokaždé taky vypínám PC ze zásuvek a datových sítí, ale zrovna teď…
Jack 09.08.2007 17:31
Jack
Zas az tak paraniodne to netreba brat, pravdepodobnost problemu nie je velka a ked sa nahodou nieco…
MM.. 09.08.2007 17:35
MM..
Prodlužka s přepěťovou ochranou stojí dneska pár korun a nemusíš se děsit při každým zahřmění. Dokon…
strejdabrabenec 09.08.2007 20:29
strejdabrabenec
Nam prdlo do vedeni VN nekolik kilometru od baraku (jediny blesk za cely den - jako "bozi vule" ::))…
gd 10.08.2007 09:27
gd
Asi jsi tedy zažil onu "duhovou energii" :-)
Kráťa 10.08.2007 09:35
Kráťa
Chválabohu vytáčené připojení se stává už raritou, pamatuju případ kdy mi známý přivezl PC: před bou…
strejdabrabenec 10.08.2007 09:52
strejdabrabenec
Údajně stačilo mít na tom tlf kabelu uzel :-x Možná blbost, ale já ho tam měl taky...
L-Core 10.08.2007 12:21
L-Core
Jo, o tom jsem slyšel a četl taky (a taky jsem to měl zauzlovaný). To UTPčko co tam mám teď už naště…
strejdabrabenec 10.08.2007 13:05
strejdabrabenec
uzol nema ako pomoct. Akurat to moze trosicku zvysit indukcnost co moze velmi kratke impulzy trochu…
MM.. 10.08.2007 15:13
MM..
Chválabohu vytáčené připojení se stává už raritou A DSL nepouziva telefonny kabel?
MM.. 10.08.2007 13:29
MM..
To samozřejmě ano, ale obyčejně si rozumný uživatel pořídí ADSL modem s ethernetovým rozhraním, to b…
strejdabrabenec 10.08.2007 14:35
strejdabrabenec
No iste PC nie (LAN by mala byt galvanicky oddelena trafkom ak sa nemylim), ale modem to schytat moz…
MM.. 10.08.2007 15:12
MM..
To se určitě nesrali, jenom mě zaujala ta norma ohl. přepěťové ochrany. Nevíš jestli se ta norma týk…
strejdabrabenec 10.08.2007 15:49
strejdabrabenec
To by si si musel najst na strankach telekomunikacneho uradu prip. telekomu. Zariadenia radiove aleb…
MM.. 10.08.2007 16:21
MM..
Díky za info. Všechny faxy co jsem viděl zničené při bouřce měly homologaci-Prohlášení o shodě pro Č…
strejdabrabenec 10.08.2007 17:32
strejdabrabenec
Ja som to len niekde uz davno cital (uz su to roky tak uz neviem) tusim ze v D ma tie ochrany na ved…
MM.. 10.08.2007 17:54
MM..
Ne, kdyby to koupil na blešáku nebo u Vietnemců tak by tam ta homologace nebyla. Tohle všechno byly…
strejdabrabenec 10.08.2007 17:59
strejdabrabenec
Ja ti rozumiem, co chcem povedat je ze aj ked je to homologovane neviem ci tam ta ochrana byt musi (… poslední
MM.. 10.08.2007 18:08
MM..

V prvom rade bude treba zistit ci to PC vobec bezi t.j. napr. ci je pocut diskova aktivita bootovania Win apod (to ze sa rozbehnu vetraky este neznamena ze PC bezi).
Ak ano tak je dobre tam nabehnut s druhym monitorom a tak zistit ci je problem monitor alebo PC. Potom sa to riesi dalej podla toho v com je problem.
Najprv by som skusil vsetko uplne odpojit od 230V na par minut a znova zapnut.

A nevěřím ani že by umřelo LCD

No, ja vasi pi** taky nevidel a verim ze ji mate :-) LCD ako kazda ina elektronika nemusi vydrzat napr. kratkodobe prepetie v sieti a moze zdochnut nieco v napajacej casti apod.
Inac dobre by bolo napisat ci aspon svieti/blika LEDka na LCD alebo ci to vypisuje NO SIGNAL apod.

Já vždycky, když uslyším hrom, tak odpojím všechno. Můj problém by mohlo vyřešit to, že si budu Ježíškovi:-) přát nějakou UPC(záložní zdroj), ty mají dneska i ochranu proti blesku. UPC ti v případném výpadku proudu eště nějakou tu minutu počítač udrží. (Zákon schválnosti říká, že proud vypadne v nejnevhodnější chvíli(Třeba flashování BIOSU nebo konverzze FAT--->NTFS, to pak máš nefunkční počítač.) Zřejmě naskočila na síti nějaká špička(netroufám si odhadovat:300V?400V?, a ta asi odprdla desku(ATX pořád dáva desce 5V. Tipuju to s největší pravděpodobností na desku a následně ostatní komponenty. Jednou se mi to stalo, že u jednoho počítače odešel zdroj a dále odešlo:MB, paměti, disky, CD mechaniky, skoro VŠECHNO odešlo. A to, že PC(resp. větráky) běží, nic neznamená. Jednoduše, vyzvedni PC, zapoj na FUNKČNÍ monitor, a jestli nenaběhne, tvoje známá si může šetřit na nové PC.:-(

Spicka by nemala odprdnut desku bez toho aby odprdla zdroj. Ta spicka za totiz pri fungujucom zdroji na 5V nedostane (nema ako, 230V je usmernenych a filtrovanych very BIG kondenzatorom). Problem nastane ak sa kvoli spicke v zdroji odprdne nieco tak to moze hodit riadny prepatovy impulz na vsetky napatia a teda odpalit vsetky komponenty (zdroj je v tej chvili uz odpaleny).
T.j. ano mas pravdu moze tam byt vadne aj uplne vsetko ;-)

Prodlužka s přepěťovou ochranou stojí dneska pár korun a nemusíš se děsit při každým zahřmění. Dokonce Belkin (zásuvka cca 400 K) garantuje že při poškození připojené elektroniky přepětím nahradí případnou škodu až do výše tuším 2,5 mega. Navíc se prodlužuje životnost PC - přepěťové špičky v síti mohou být častějším jevem než by si člověk myslel a každá nezničí počítač, ale dá mu trošku zabrat a jak se říká-stokrát nic umořilo osla. Když mám PC za 20-30 i více tisíc, proč šetřit 3-4 stovky za ochranu.

Nam prdlo do vedeni VN nekolik kilometru od baraku (jediny blesk za cely den - jako "bozi vule" ::))... 60 procent veskere elektroniky v haji, jedne krabici ve zdi uletla krytka, stare PC, ktere bezelo to odneslo na grafice a prociku. Zdroj AT dle mereni fungoval OK, ale kvuli jistote jsem jej vymenil take]:(

Tak to resime pojistkou proti "nedokonalosti v siti", protoze kupovat UPS na kazdy spotrebic... (jinak na jedne fazi tam pul dne bylo 56V:!:)

Chválabohu vytáčené připojení se stává už raritou, pamatuju případ kdy mi známý přivezl PC: před bouřkou odpojili počítač, monitor, repráčky ze sítě. Bohužel nechali telefonní kabel v interním modemu. Výsledek ? Tišťák na modemu se úplně vypařil, uvnitř PC odešlo komplet všechno kromě tuším CPU a jako by to nebylo málo zničilo to i monitor (!) , klávesnici, myš a i ty repráčky. Totální destrukce.

uzol nema ako pomoct. Akurat to moze trosicku zvysit indukcnost co moze velmi kratke impulzy trochu stlmit, ale ako "ochrana" je to nezmysel.
P.S. isteze da sa uvazovat stylom "radsej s uzlom ako bez", ale IMHO najhorsie co moze byt je falosny pocit "ochrany" :-) ptz potom clovek neuvazuje tak ako by mal (mysli si ze ved mam uzol tak naco kupovat prepetovku :).

To samozřejmě ano, ale obyčejně si rozumný uživatel pořídí ADSL modem s ethernetovým rozhraním, to bych řekl že pak to počítač schytá mnohem méně než když je telefonní kabel přímo v kartě která je strčená ve slotu. Alespoň jsem se s podobným případem ještě u ADSL nesetkal, u dial-upu to bylo dost běžné (s int. modemem)

To by si si musel najst na strankach telekomunikacneho uradu prip. telekomu. Zariadenia radiove alebo pripajajuce sa do verejnych komunikacnych sieti podliehaju schvalovaniu ("o zhode" ci ako sa to vola). Zakony sa menili pred vstupom do EU takze neviem presne ako to je dnes.
Pre SR som nasiel Default.aspx (dostal som sa tam zo stranky telekomunikacneho uradu SR http://www.teleoff.gov.sk/sk/specifikacie/Podniky/i ndex.html)

Ked si pozries napr. hned tu druhu specifikaciu ("Analógová účastnícka prípojka so slučkovou signalizáciou U a DTMF a impulzovou voľbou") tak tam je napr

Poznamka: Na účastníckom vedení sa môžu vyskytovať prepätia spôsobené atmosférickými
prepätiami, krátkodobými prepätiami indukovanými z napájacích rozvodov a zariadení,
trvalým prepätím z dotyku neizolovanej časti účastníckeho vedenia s vedením nízkeho
napätia. Požiadavky KZ na odolnosť oproti prepätiu a nadprúdu sú uvedené v TPT-T 8.

TPT T8 neviem najst na inete, tam bude uvedene co to ma vydrzat. Ak ma zariadenie potvrdenie o zhode od slovak telecomu tak by to mal vydrzat. Bez potvrdenia o zhode so slovenskym telekomom by clovek na telekom siet nemal zariadenie vobec pripajat. Potvrdenie o zhode je ako nalepka na zariadeni alebo v navode. Plati pre akekolvek zariadenie ktore sa strka na verejnu siet, t.j. aj fax, modem, cokolvek.

Nie som expert na telekomacke zastrcky ale problem moze byt podla mna aj v tom ze existuju stare (vidlice) a nove (RJ11) zastrcky a tie nove mozu obsahovat ochranu ale tie stare ziadnu ochranu nemaju. A moze to byt tak ze posudzovanie "zhody" sa robi len pre nove a na stare sa kasle. Potom clovek strci nove zariadenie do nejakej 50rokov starej tzastrcky cez redukciu na vidlicu a je to... Ale to je len moja hypoteza, nevyznam sa v tych vsetkych telekom vedeniach nie je to moj obor.

Ja som to len niekde uz davno cital (uz su to roky tak uz neviem) tusim ze v D ma tie ochrany na vedeni telekom, a u nas nie a ze to ma byt v zariadeni, takze v tom mohol byt problem ak si niekto nieco doviezol z D alebo kupil na blsaku od vietnamcov. Ale ci je povinne mat v zariadeni nejake ochrany aby to bolo vobec schvalene, tak to netusim.

Ja ti rozumiem, co chcem povedat je ze aj ked je to homologovane neviem ci tam ta ochrana byt musi (zavisi od toho co je v tom dokumente T8 ze co to musi vydrzat, evidentne v tom dokumente ale nie je to max. napatie zvolene dostatocne, ked to zariadenie nevydrzalo :) Alebo tu homologaciu niekto robil stylom ze mne daco do vrecka a homologacia :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru