Avatar uživatele
bolak

Po jak dlouhou dobu, poté co člověku přestane fungovat srdce, ho lékaři resuscitují?

Myslím maximálně, a z jakého důvodu se to dělá právě tak dlouho a co se v lidském těle odehraje za nezvratné změny, že už ho přesně po téhle době není možno přivést k životu?

Zajímavá 0 před 3911 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Pokud to má smysl z hlediska odumření mozku.
Mozek odumírá během pěti minut, pokud je absolutně bez přívodu kyslíku ( biologická smrt – nastává až po smrti). Nikdo ale neví při resuscitaci jak byl zásobován kyslíkem a také záleží na teplotě prostředí. Takže se něco přidává.
Doplňuji:
A co chceš ještě slyšet ?

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Andre5000

Předesílám – nejsem lékař. Ale viděl jsem i případy, kdy se o to lékaři pokoušejí třeba i půl hodiny. Ono to asi záleží na okolnostech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honzikd

Univerzální návod neexistuje. Za určitých podmínek lze pacienta resuscitovat (bez, a nebo s minimálními následky) po poměrně dlouhé době. Nedávno byl medializován případ dítěte, které bylo úspěšně resuscitováno po pobytu v ledové vodě v řádu desítek minut.
Jako pomocnou diagnostiku lze použít reakci zorniček (mióza, neboli zúžení zornic jako reakce oka na změnu osvitu) – při chybějící reakci lze předběžně konstatovat mozkovou smrt. Rozhodující slovo má ale lékař, který určí, zda je možno základní tělesné funkce (dech + srdeční akci) ještě obnovit.
V laických podmínkách bych doporučoval resuscitovat až do příjezdu záchranné služby, nebo do vlastního vyčerpání – umělým dýcháním a srdeční masáží totiž pomáháte postiženému (krom jiného) zvyšovat koncentraci kyslíku v krvi a tedy alespoň částečně oddálit nezvratné změny mozku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ponovotná

v praxi se běžně resuscituje 30 minut i více. všeobecně platí, že resuscitaci je možné ukončit v případě asystolie přetrvávající déle než 20 minut.ono je to ale trošičku složitější.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

mosoj: já nevim, tak čekám až tomu dá někdo bod :) třeba kolikrát čtu ve zprávách že se stala nehoda a že po půl hodině oživování byla konstatována smrt, takže jak může mozek odemřít za 5 minut?

no ale každopádně já pokládal otázku, takže musíš předpokládat že odpověď na ni neznám a protože odpověď neznám, tak nemůžu hodnotit..to musej ti co odpověď znají, nebo ne?

před 3910 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek