Avatar uživatele
zjentek

Po jaký době od přisátí se klíště začne „nafukovat“?

Můj klíšťák byl při vytažení ještě štíhlý, jako bývá před přisátím, takže jakou maximální dobu byl v mým třísle zasátej?

Chybí kategorie hmyz ;)

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? briketka10, marci1 před 2487 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

Samec již nesaje, jeho posláním je oplodnění samice. Dospělá samice využívá jako zdroj krve zase o něco větší živočichy-srnčí, jeleny, černou zvěř, lišky, dobytek, koně, psy, kočky a člověka. Saje po dobu jednoho až dvou týdnů, poté naklade vajíčka a uhyne.
Zdroj:
https://www.klis­te.cz/cz/vse-o-klistatech/cla­nek/zivotni-cyklus-klistat

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nevím, já jsem si přinesl klíště z lesa jen jednou v životě a protože bylo zahryzlé na jednom velice exponovaném a zajímavém místě (na vercajku – fakt nekecám), tak jsem ho brzo objevil, mohlo uběhnout nanejvýš několik hodin. A už bylo částečně nacucané. Dodnes nechápu, jak se tam mohlo dostat, měl jsem na sobě tepláky.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Zřejmě to bylo méně než 24 hodin.
Vlastní sání se skládá ze dvou fází: nejprve klíště pomalu přijímá hostitelovu krev. Přitom mu pomáhá přítomnost sekretu slinných žláz obsahujících antikoagulancia, tedy látky tlumící srážení krve, a cytokiny a prostaglandiny, které omezují hostitelovy obranné reakce.
Druhá fáze nastupuje po 24 až 48 hodinách a provází ji rychlé sání krve, během něhož dochází k intenzivní sekreci slin klíštěte. Pokud je klíště nositelem původců infekce, v dalších hodinách se silně zvyšuje riziko přenosu infekce do krevního řečiště hostitele.
Zdroj: http://hobby.id­nes.cz/kliste-vas-muze-nakazit-aniz-byste-tusili-ze-na-vas-salo-p23-/hobby-zahrada.aspx?c=A110602­_143024_hobby-zahrada_mce

Včasné odstranění klíštěte snižuje nebo prakticky eliminuje možnost nákazy i když je klíště samo infikováno. V prvních dávkách slin je totiž i u infikovaného klíštěte virus obsažen jen ve velmi nízkém množství. Virus se nachází v buňkách slinných žláz. Ty se po prvém příjmu krve zvětší, začnou vylučovat více slin a při tomto zvětšení dojde zároveň i k mohutnému rozmnožení a replikaci viru, takže v dalších hodinách se dávka viru, vpravovaná do rány znatelně zvyšuje. Včasné nalezení klíštěte tedy nejenom umožňuje jeho snadnější vyjmutí, dokud ještě není zacementováno, ale především se tím skutečně snižuje nebezpečí infekce.
http://www.roz­hlas.cz/sever/pla­netarium/_zpra­va/kliste-nenapadny-nepritel--87826
🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Mám silný pocit, že „do balónku“ se dokáže nacucat až dospělé klíště („klíštice“ 😉 ). Pokud na tobě byl nějaký klíštěcí adolescent (a klíšťata musí projít asi 3 cykly sání než dospějí) tak ten se myslím tak dramaticky nenafukuje…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Je to pokaždé jinak . Někdy může být za dvě hodiny napité, jindy začne zvětšovat objem za dva dny. Nelze to takto určit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek