Avatar uživatele
Georgo2010

Po kolikati letech používání by se měli obměnit firemní lcd monitory s nálepkou TCO 03, příp. TCO 99?

Jak působí na zrak při každodenní práci?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4462 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Johny_r

TCO jsou ergonomické normy. Nijak to nesouvisí s životností monitoru. Zajímavé je, že např. monitory se šedivým rámečkem měli TCO03 a identický monitor s černým pouze TCO99. Bylo to kvůli kontrastu (větší kontrast mezi černým rámečkem a obrazem/zdí) by měl víc škodit očím.
Co se týče životnosti monitoru, záleží velmi na jeho kvalitě a konstrukci. To, co na monitoru většinou odchází je podsvícení. Jsou to většinou zářivky (dnes někdy LED), které mají určitou životnost. Postupně tedy dojde ke snížení jasu a kontrastu, což může mít v důsledku (ale až poměrně krajním) vliv na zrak. Prostě je na monitor špatně vidět. Nenapadá mne nic jiného, co by zraku vadilo.

Jak jsem ale řekl, záleží to velmi silně na kvalitě monitorů. Příklad:
U běžného nového kancelářského monitoru jede zářivka na 100% svého výkonu. S postupem času odchází a jas klesá. Pokud jste neprovozoval monitor na 100% nastavení jasu, můžete postupně přidávat. Když se dostanete na 100%, už to bude jen horší.
Kvalitní monitory (z osobní zkušenosti a zasvěcených informací např. značka EIZO) jedou, když si je koupíte, na 30% výkonu (při nastaveném 100%), protože mají mnohem kvalitnější a výkonnější trubice. Za panelem je zabudované jasové čidlo, které průběžně sleduje výkon trubic. Pokud dojde k poklesu, monitor automaticky přidá a vy o ničem nevíte. Výsledek je výrazně delší životnost. Zmíněná firma dává záruku 5 let nebo 30000 hodin provozu (toto je záruka, v žádném případě životnost).
Opět z osobní zkušenosti mohu porovnat dva stejně staré monitory, které jsou připojeny k jednomu PC vedle sebe. EIZO svítí jako nové, druhý monitor (značku teď nevymyslím) je s jasem tak na třetině.

Takže monitor bych měnil v momentě, kdy je kvalita obrazu razantně horší než bývala (nejjednodušší je pustit si stejný obraz do testovaného monitoru a vedle do nového). Nemyslím si, že by docházelo k nějakým jiným než zmíněným jevům, které by měly nějaký významný vliv na zrak.
Obměna monitorů má samozřejmě smysl i proto, že nové monitory ukazují lépe (lepší pozorovací úhly, větší rozsah barev, kratší odezva).

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet