Avatar uživatele
Ve.verice

Po kousnutí neznámým hmyzem se mi udělal kulatě červeně ohraničený štípanec (viz foto níže). Je možné, že mám boreliózu?

Ahoj, už podruhé mám na těle štípance od neznámého hmyzu. Poprvé jsem si myslela, že jde o komára, protože i štípanec by tomu odpovídal. Jenže po pár dnech začne štípanec svědět, zrudne a zvětší se na velikost pětikoruny, celý napuchne, a co mě docela překvapuje, vytvoří se okolo napuchnutí červeně ohraničené kolo. Pak trvá asi týden, než se zcela zahojí. Později jsem si myslela, jestli nemůže jít o štěnice, ale to mi bylo vyvráceno. Mám obavu, že to může být borelióza, ale nevím o tom, že bych měla poslední roky klíště (vím, nemusím to ani poznat, ale beru pravidelně vit. B). Vzpomněla jsem si, že cca před 8 lety (kdy jsem béčka ještě neužívala), se mi po kousnutí klíštěte udělal červený flek, Dr. mi jen předepsala ATB a ani se neobtěžovala mi odebrat krev…prý že to nic není, ale když chci, tak mi ATB předepíše. Je možné, že by se borelioza projevila tak pozdě? To je asi hloupost, ne? Jak jsem psala, ty štípance mám teprve podruhé – poprvé to bylo asi před měsícem a půl, zahojily se a byl klid. Předevčírem jsem na nohou opět zaregistrovala kousnutí a opět ta samá reakce – svědění, napuchnutí do velkého červeného kola a následné ohraničení. Na fotce jsou první štípance. Děkuji za každou radu, počítám, že návštěva Dr. bude asi nezbytná.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2776 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Jak píše Lamalam, strýček google píše, že přenos je možný i jinými způsoby.
https://www.go­ogle.cz/search?cli­ent=opera&q=bo­relioza&source­id=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=borelioza+p%C5%99e­nos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Štípanec ještě není známkou boreliozy. červenej flek budeš mít po (skoro) každém kousnutí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Nenechávej se diagnostikovat podle fotky, zajdi k doktorovi.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Z obrázku je jasně vidět ono ohraničení, na které se většinou upozorňuje, ale stále to ještě nemusí znamenat nic. Nejlépe bude sledovat zdravotní stav, jestli se nezvýšila teplota, jestli neotekly mízní uzliny, jestli ti není celkově nevolno jako při chřipce. Hmyz, přesněji klíšťata přenáší mimo jiné i mozkovou encefalitidu. Pokud není k dispozici ono tělíčko hmyzu k vyšetření, je potřeba počkat zda bude nějaká reakce těla. Ve většině případů to nebude nic, v případě nevolnosti či pochybnosti je jediná možnost návštěva lékaře. Léčba ATB preventivně je sice možná, ale také se mi zdá zbytečná.

Hlavně navrhuji prostudovat specializované stránky:

http://www.bo­relioza.cz/cs/priz­naky_nemoci/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
turbo085

Ty máš stejnou židli jako já :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Buddy

Dobry den, rada bych se zeptala pred dlouhou dobou jste davala tuto fotku s dotazem jestli to nebude borelioza. Dcera ma ted uplne stejny stipanec. Chtela bych se zeptat, jestli to nakonec byla borelioza?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Ve.verice

Děkuji za odpovědi, v té době jsem byla na chalupě na horách, ráno v polospánku jsem zřetelně cítila, že mě něco štíplo do nohy – neřešila jsem to a hle – po dvou dnech svědění a vypadá to, že budu mít stejnou reakci, jako u ostatních štípanců. Ne, zvýšenou teplotu nemám, ani zvětšené míz. uzliny, jen v sobotu migréna. Ano, vím, že kousanec od hmyzu bude nějak patrný, ale ještě jsem se nesetkala s takovou reakcí.Škoda, že nešla vložit druhá fotka z které je patrné opuchnutí, vypadá to fakt divně.

před 2775 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ve.verice

Počítám, že k Dr. půjdu. Jen jsem chtěla vědět, zda je možné boreliozu chytit i přes jiný hmyz než klíště. Nikdo se s tím nesetkal?

před 2776 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Klíště je jen jeden z přenašečů boreliozy. Netuším kde se pohybuješ, v posledních týdnech jsou aktivní sametky (titěrnej roztoč, prakticky nespatřitelnej, páchající bohužel svědící, dlouho se hojící kousance). Pokud jseš v oblasti výskytu, stačí se projít po trávníku. Jediné plus: Snad nepřenáší nic nebezpečného (sají snad jen jednou v životě, tak nemají možnost se sami nakazit)

před 2775 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ve.verice

O sametkách jsem četla, jejich kousance jsou ale v hojné míře(můžu se mýlit), já jich mám jen pět na celé noze.

před 2775 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Záleží kolik jich chytíte. Sezona začíná obvykle tak 2–3 kousanci, ze kterých se udělají i několikacen­timetrové fleky. Syn (skoro 4) byl dnes pro jistotu u doktorky aby vyloučila neštovice… Má pupínky po celém těle.

před 2775 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ve.verice

To je mi líto, ať se z toho syn brzy dostane. Zítra jdu pro jistotu k Dr.

před 2775 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek