Avatar uživatele
martin182

Po načítací obrazovce Lenovo G560 (OS Windows 10) zbude jen černá obrazovka a Error Boot/Bcd 0×c00000f. Co s tím?

Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem jako obvykle po práci chtěl vypnout, ale omylem jsem dal režim spánku. Tak jsem ho chtěl znova zapnout, ale po načítací obrazovce s logem Lenovo zbyla jen černá obrazovka. Vypnul jsem ho „na tvrdo“ a šel spát. Na druhý den to samé. Zkoušel jsem to párkrát vypnout a zapnout nic, až jednou se mi zobrazila správa s chybou BOOT/bcd 0×c00000f. Zkusil jsem si ze stránek Microsoft stáhnout MediaCreationTool a na DVD vypálit Windows ISO. Dal jsem ho do mechaniky a dal, ať se to bootne z toho DVD. DVD to sice zaregistruje, ale skončí to stejně černou obrazovkou. Než to zanesu do opravny, tak jsem chtěl vědět, jestli nějaká dobrá duše neví, co s tím. Notebook je Lenovo G560 s Windows 10.

Nikoliv zbyde, ale zbude.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2615 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Nejsem si jistý, ale pokud máš W10 a to není tovární, ale zdarma stažené v rámci akce Mikrosoftu, tak musíš dát ten operační systém, který byl při koupi počítače. Třeba v mém případě 8 a ne 8.1, který nyní mám.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jpau

No jo no. Obecně „vypnout počítač natvrdo“ bývá super nápad 🙂.

Jenom pro nás méně znalé, co znamená, že to DVD to „zaregistruje“? V zásadě se můžou stát dvě věci:

  1. To DVD se sice roztočí, ale nebude se číst (záleží na tom, jak je nastavený boot list) a pak se čte z disku (kde je zřejmě nakopnutý OS, takže se nic nestane).
  2. Zapne se instalace (resp. se zavede DVD – je-li řádně vypálené, a něco se stane).

Skoro bych si tipnul, že u lenovo počítačů lze i nastavit boot list pro probíhající start (nějaký Enter, F12, něco takového, záleží na modelu, roku výroby atp. – zkrátka na tom, co to má za BIOS).

To co píše JájsemRaibek je blbost (nenavážím se, jen konstatuji) a to z následujících důvodů:

  1. Bez ohledu na „licenční problém“, což je to co popisuje, se ta instalace zapne (dokonce nové Windows jdou nainstalovat i bez PK, jen jsou tam pak nějaká licenční omezení – kdo chce najde si, nesouvisí s otázkou). Každopádně ta instalace se pustí VŽDY.
  2. Mám-li řádně upgradovano, pak můžu udělat čistou instalaci z originálního obrazu (tzn. z toho, co stáhnu ze stránek MS) s původním (W7, W8, W8.1) PK. Dokonce MS tento postup sám nabízí (uvádí ho jako pro pokročilé uživatele nebo tak něco).

    Tzn. nastav si boot list, dej tam dvd a přeinstaluj si systém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek