Předmět Autor Datum
Takové dotazy jsou tu co chvíli a objevují se od dob optických myší. NEJEDNÁ se o poruchu, ale o to,…
Pytlík 11.03.2010 07:02
Pytlík
Pytlíku, díky za vysvětlení a objasnění příčiny.
Beďa 11.03.2010 07:32
Beďa
zde horlivec1: u některých hloupěji navržených desek si tu v minulosti lidi stěžovali, že se jim po…
lední brtník 11.03.2010 10:29
lední brtník
Pro Horlivce prvního: I kdyby to šlo nějak vypnout (v BIOSu, nebo jumperem), ať nějaká bludička blik…
Pytlík 11.03.2010 12:48
Pytlík
No když na starém PC sem to měl udělany tak, že jak zmizelo napětí z USB tak se zorpojilo relátko a…
SOB 08.04.2010 18:01
SOB
A což takhle využít "normálních" 5V (nebo 12) voltů? Není to sice vyvedeno na tak pěkný konektor, al…
Pytlík 08.04.2010 18:38
Pytlík
No to se ví, že to tak jde, ale když už to mám poskládané i s USB koncovkou tak by to bylo nejjednod…
SOB 09.04.2010 10:28
SOB
v režimech spotřeby u usb řadiče zakázat probouzet tímto zařízením? případně v biosu, power manageme… poslední
lední brtník 09.04.2010 10:40
lední brtník

Takové dotazy jsou tu co chvíli a objevují se od dob optických myší. NEJEDNÁ se o poruchu, ale o to, že v tzv. vypnutém počítači část zdroje běží stále dál, právě proto, aby se počítač dal zapnout signálem. Každá deska disponuje technickými prostředky, aby se toto "klidové" napětí pro USB a PS2 dalo vypnout, nicméně záleží též na programátorovi BIOSu, jestli tyto možnosti využije. Některé desky mají na vypnutí tohoto napětí na desce jumper, u jiných se toho dá dosáhnout vhodným nastavením BIOSu (různá povolení zapnutí od LAN, klávesnice, myši...) a u mnohých desek se to prostě vypnout nedá. Ale není to porucha, je to vlastnost (byť často nežádaná).
Závěrem opět (po sté? po tisící? po vícekrát?) rada závěrem: Protože nechávat zdroj pod napětím a bez dozoru není právě nejbezpečnější, doporučuji prodlužovačku s vypínačem, do té prodlužovačky PC, monitor, repráčky (ty obzvláště) a vůbec celou PC sestavu a tím vypínačem odpojovat od sítě. Když ta prodlužovačka bude mít navíc přepěťovou ochranu...
P.S. Po každém takovém doporučení se objeví nějaký horlivec s tvrzením, že časté odpojování od sítě počítači Škodí. Není to pravda. Neškodí.

Pro Horlivce prvního: I kdyby to šlo nějak vypnout (v BIOSu, nebo jumperem), ať nějaká bludička bliká, nebo ne, tak rozhodopádně je odpojování od sítě setsakra menším zlem, než ponechávání zdroje bez točícího se ventilátoru pod napětím (o reproduktorech s transformátorky typicky asijské kvality nemluvě - ty by se snad měly dodávat i s hasičem). O nějakou svítící ledku nejde, tady jde o bezpečnost a potenciálně vyhořený byt ...
A ohledně rychlovybíjení baterky CMOS: Je-li deska i baterka v pořádku, tak baterka odejde sešlostí věkem. Je-li něco z toho šmejd, tak, pochopitelně, baterka dříve ztratí kapacitu. Lépe ale vyměnit baterku za cca 20Kč, než byt za bratru půl druha melounu.

No když na starém PC sem to měl udělany tak, že jak zmizelo napětí z USB tak se zorpojilo relátko a bylo vše bez napětí. ale když nezmizí napěí z USB tak je to technicky nemožné :-( proto by se mi hodilo kde to zakázat mám desku ASUS M4A785TD-M EVO.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru