Avatar uživatele
horke-kakao

Podali byste trestní oznámení na otčíma, který bije matku?

Minulý víkend matka s otčímem odjeli na oslavu narozenin přes celou republiku. Když se vrátili, matka měla celé levé oko přivřené, poškozené. Další den si došla na oční a doktorka jí hned vynadala, že měla jít na pohotovost hned.

Obávám se, že to nebyla náhoda ani nehoda, i když se na oslavě pilo. Důvodem je to, že mi matka řekla ihned po příjezdu, že se narazila o dveře přesně na oko.

Následující večer jsem odposlouchala přes dveře otčíma, který při telefonování dost ,,řve", jak jinému členovi rodiny říká, že na ni spadlo záchodové prkénko přímo do oka.

Už jenom to, že existují dvě verze, je hodně divné. Otčím již matce v minulosti několikrát dal pěstí a fyzicky na ni útočil, asi v mírnější podobě, ale taky to bylo většinou pěstí přes obličej.

Mám podezření, že se opili, pohádali se jak je jejich zvykem a on matce vrarzil pěstí, ona má z toho ,,naštíplé" oko pod víčkem a bude se to dlouho léčit. Teď musí každý den chodit na kontroly.

Bojím se, že když se jí napřímo zeptám, bude to tutlat… Napadlo mě zapnout na mobilu diktafon a v soukromí se jí na to zeptat tak, abych měla nahrávku jako důkaz, že to udělal. To jediné se mi zdá jako možnost vzhledem k tomu, že ona si myslí, že ji otčím miluje a pravděpodobně by nesvědčila proti němu.

Na oslavě byla celá otčímova rodina a před těmi to ,,tutlají" také (viz existence dvou verzí, které říkají do telefonu) a navíc jeho rodina by asi těžko svědčila proti němu. Bojím se, že jinak než přes přímý důkaz, tj. existence nahrávky, kde to přímo matka říká, by to u soudu neprošlo.

Je mi z toho špatně a nechci dopustit, aby byla dál s takovým primitivem a zároveň nechci žít v zemi, kde bude rána pěstí do oka rutinní záležitost, kterou nikdo nepotrestá!

DOPLŃUJI – JE MI 26 LET A ŽIVÍM SE SAMA, BYDLÍM S RODIČI A OTČÍM NENÍ MŮJ OTEC A NIKDY NEBYL, ALE TOLEROVAT A DÍVAT SE NA TO JAK MATKU BIJE, TO NEHODLÁM A NEPOVAŽUJU ZA NORMÁLNÍ !!!!! A ODSTĚHOVAT SE TO NEŘEŠÍ, STÁLE SE TO BUDE DÍT!!!!!!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3019 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Psychotic

Pokud na něm nejsi nijak finančně závislá, pak podat trestní oznámení můžeš. Šídlo vůbec neposlouchej, policajti se tím budou zabývat. Problém bude, když se tvá matka za něj postaví; to pak pochopitelně nemohou nic dělat. Bohužel dokud se mu nepostaví tvá matka, jsou tvoje možnosti omezené.

Stejně tak se Šídlo mýlí s pořízením nahrávky a jejím použití u soudu. Zákon si v tomto trochu odporuje, uznání jako důkaz je na výkladu soudu, takže rozhodně nějakou nahrávkou nic nezkazíš, může to být rozhodující. Ale chtělo by to nahrávku činu, ne matčiných slov. Ta může vždy vzít zpět.

Musíš si ovšem uvědomit možné následky pro sebe, tedy že to pravděpodobně poškodí tvůj vztah s matkou, když ji takhle obejdeš. Sám nesnáším, když se někdo cpe do mého života „pro moje dobro“.

Ale píšeš, že to „nehodláš tolerovat“, takže… pokud nechceš provést něco nelegálního, je podání TO tvá jediná možnost, která mě napadá.

Držím palce, ať už se rozhodneš jakkoli.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
chachar1922

Jednou mamka přišla se zlomenym prstem a tvrdila ze si to privrela do dveri. Po dalsim incidentu se priznala jak to bylo. Dalsi vec byla, kdy jsem tatu poprve videla napadnout mamku. U nas hodne pomohlo to, ze jsem u toho byla a ze jsem mamku branila a tata si potrpi na tom jak pred deckama vypada. Tatu jsem ten vecer mlatila taky, sebral si veci a zabouchla jsem za nim dvere a neco sprosteho jsem mu rekla. Dalsi den se vrátil a od te doby se zatim nic takoveho nestalo.
Vim jak ti je, takze delej vse aby sli od sebe pryc. Zatim nech nahravky tak a spise si promluv osamote s mamkou, jak to vidi ona. Muze se taky stat, ze pokud to pujde jednou k soudu bez jejiho svoleni a bude ovlivnena tvym „tatou“, tak napadeni ani neprizna a bude tvrdit, ze to pravda neni. Zkus si mamku dostat na svou stranu a bud ji oporou a otcimu se kdyztak postav sama a uvidíš co on na to. Hlavně davej pozor. Drzim ti pesti.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Obávám se, že trestním oznámením nic nevyřešíte,
protože matka se pravděpodobně postaví za svého partnera.
(Týrané ženy často věří partnerovi, že „si to zavinily samy“.)

Jedinou cestou podle mne je matce vysvětlit,
co se děje, a přimět ji, aby situaci začala řešit.

Zkuste ji nasměrovat na „Bílý kruh bezpečí“
nebo některou podobnou organizaci.

Neberte prosím mou odpověď, že se Vás snažím zrazovat.
Jen podle mých zkušenosti má více šancí na nápravu, když
situaci řeší týraná žena.
_________

Připojuji pár odkazů:

Blílý kruh bezpečí: http://www.bkb­.cz/pomoc-obetem/trestne-ciny/tyrani-osoby-zijici-ve-spolecnem-obydli/

ROSA:
http://rosa-os.cz/informace-pro-zeny/co-je-domaci-nasili/
http://rosa-os.cz/informace-pro-zeny/co-delat/

Článek k situaci:
http://www.silna-zena.cz/clanky/se­beucta-a-sebevedomi-zeny/stud--vina-a-strach--proc-neodejde-tyrana-zena-od-nasilnika--.html

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Mám stejný názor jako ivzez.
Trestní oznámení nic neřeší.
Jsou potřeba důkazy a hlavní je postoj poškozených.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

1.je mi veľmi ľúto čo sa u vás deje
2. bohužiaľ, žijete v krajine, kde je toto považované za normálne
3. vaša matka sama nič neurobí…vy to viete
4. áno, nahrávka by všeličo usvedčila, ale vy by ste ju urobili nelegálne
5. na slovensku jeden politik nahral kolegu pri veľkom podvode.....há­dajte, ako sa to skončilo? celá krajina tú nahrávku počula, polícia nič nezistila a ten politik je najnenávidenejší podľa prieskumov verejnej mienky.....bohužiaľ
6. asi ešte nemáte 18 a vy ani vaša mama nemáte rodinu, ktorá by vás podržala, však? a otčim vás živí, že?

ak nemáte 18 a mama by sa otčima aj tak zastala…chránte seba, ak sa vás otčim dotkne, vtedy bránte, ale seba! myslím, že v česku máte aspoň nejaké azyláky, kam sa dá ujsť (ale nikdy neutekajte z domu ku kamarátom – polícia by vás hľadala a išli by ste do pasťáku alebo späť domov)

Psycotic nesleduje správy a má očividne naivné predstavy o polícií a súdoch a navyše logická otázka: ako sa môžem úplne mýliť, ak je legálnosť nahrávky na posúdení súdom a zákon si v tejto veci odporuje?!
Mohli ste hned povedať, že ste plnoletá a navyše zárobkovo činná.....v tom prípade odporúčam kontaktovať právnika, centrá pomoci týraným a tú nahrávku urobte, ale naozaj to musí byť video, otčim musí viditeľne napadnúť matku, musí to urobiť ako prvý a opakujem, chránte seba, musíte mať vy sama po ruke právnika, keby vás otčim za to zažaloval/podal trestné oznámenie....­..alebo keby mal otčim ,,kontakty"

Upravil/a: Šidlo

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek