Avatar uživatele
A.Crowley

Podivné psychologicko-fyzické fáze, mají spolu něco společného? Znamenají něco?

Dobrý den,
moc ráda bych se zeptala, zdali někdo neslyšel, nebo nezažil, to co vám teď popíšu.

Tak tedy. Děje se mi jedna věc – už několik let, ale vědom jsem si vzorce jen krátkou dobu. Jde o dvě fáze, které se u mě sřídají. Musím předtím ještě podotknout, že jsem chodíval k pychologovi a často mám silné příznaky deprese a úzkostí.

  1. fáze – nespavost, nechuť k jídlu, disociace, deprese a častější úzkostné stavy, paranoia a noční můry
  2. fáze – spím až moc, jím nadprůměrně,obvyklé sociální chování, cítím se celkově v pohodě, a minimální paranoia a žádné noční můry

Tyhle dvě fáze se u mě opakovaně střídají a nikdy se necítím „mezi nimi“. Píšu na Odpovědi.cz, neb jsem nemohl najít podobné příznaky na netu a už mě to začíná lézt více a více do života.

děkuju za odpovědi
Crowley

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Anikitos před 2342 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

To zní jako bipolární porucha (dříve se říkalo maniodepresivní). To by psycholog měl poznat. Ale léčil by tě psychiatr, to je nemoc, ze které se nedá vykecat (což dělá psycholog), ale berou se léky (které předepisuje psychiatr).

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hranato

No tak když už jsem to nakliknul, tak vám nějakou odpověď vygeneruju z křišťálové gule. Nic lepšího než vycucání odpovědi z prstu vám nikdo soudný na takovouhle otázku nemůže nabídnout. Takže… čáry máry, ať mu to je k užitku …
Máte v hlavě dost slušný maglajz. Nejspíš se snažíte své vnitřní pochody a tipuju, že i to navenek prezentované já, tedy sám sebe, nebo sama sebe?, nějak „SPRÁVNĚ“ napasovat do té představy o světě, co máte v hlavince. Prostě se furt snažíte to, co se vám a s vámi děje, rozdělovat na „to je dobře“, „to je špatně“, „to je málo“ a „to už zase moc“, „to je normální“ a „to už normální není“. Vaše snaha najít vnitřní rovnováhu nebo aspoň nějaké orientační body díky tomu, že sám sebe roztřídíte a narvete do těch správných škatulek, vás evidentně nedovedla k cíli, který jste si představoval(a). Pravděpodobně, a to odhaduju na základě svých vlastních zkušeností, lítáte z jednoho extrému do druhého podle toho, jak se mění měsíční fáze. Vy sice považujete 2. za normální stav, ale pokud se pohybujete jak kyvadlo z 1. do 2. a zpět, tak je vlastně jedno, zda nazýváte 2. normální fází nebo manickou fází. Psychologické vyšetření z vás nejspíš udělá pacienta s diagnózou počínající manio-depresivní porucha nebo tak něco. A dostanete pilule, které by vaše vnímání a vnitřní i vnější citlivost měly utlumit dost na to, aby to kyvadlo lítalo míň a nelítalo časem víc a případně i častěji.
Ještě než začnete pravidelně zobat léky, které nic neléčí a jen oddalují dobu, než vám v té hlavince začne pořádnej čurbes pingpong, zkuste si vypozorovat, co se stalo ve vnějším nebo ve vašem vnitřním světě předtím, než se vám změnila fáze. Nebo si ten spouštěč změny „Co by mi to tak mohlo přepínat?“ zkuste vymyslet, určitě vás něco napadne a potom, co se fáze změní, zkoušejte zpětně analyzovat, zda vám ke změně opravdu nepomohl nějaký z těch předem vymyšlených spouštěčů.
Jo a odpovězte si na otázku „Proč řeším co je špatně?“ Tou 1. fází s vámi vaše tělo mluví, zatím netlumené léčivem to zvládá jasně, tlačí na pilu a říká vám stále dokola něco ve smyslu: „Někde v životě děláš, nebo se snažíš dělat něco, co jde proti tobě. Kvůli někomu, něčemu nebo představě o něčem o tom, jak je to správně, nebo se snažíš někomu zavděčit, získat si jeho "srdce“?, pozornost?„, nebo protože si myslíš že to tak musí být jinak se něco pos … se snažíš popřít sám sebe. Nemůžeš se strachy rozdvojit!“
Konec cucání. Nebudu se vám v té vaší křišťálové kouli zbytečně vrtat, když ani není jisté, zda máte křišťálové koule, nebo ku…
Hodně štěstí. Snad vám to aspoň malinko pomohlo. A jestli ne, tak alou šupky dupky k psychoterape­utovi. Ten nebude pracovat s tak příšerně chatrným popisem problému, jehož příčiny jsou někde v minulosti a táhne se to s vámi dost dlouho. Může vám dát studované, tzn. lepší rady než ta má kouzelná věštírna, co mi kdysi vyrostla na krku.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Ty fáze jsou skutečně dvě, nicméně společnýho spolu nemají nic. IMHO jsou to:

1.fáze- vycucání odpovědí na život z prstu

2.fáze- tabulky na život v hlavě

Tady nikdo neporadí, fáze jsou po všech směrech diskutabilní, nikdo nebyl dodnes schopnej vycucat žádnou uspokojivou odpověď, včetně existence Boha. Cucá on? Či má v hlavě tabulky? Nikdo nepochopí. Zvol si svou fázi. Svobodně, bez ohledu na společnost. Nebo si nechej obě.

Hranato přirovnal k fázím měsíce. Střídá se úplněk, nov. Přirozené cykly. Fakta, která nelze popírat. Nelze odporovat. Proč neběžet na dvě fáze? Komu to překáží? Co je společnost? Kam jede? Na kolik fázi? Na jednu? Na kterou? Jako žába ve studni… jak veliký je oceán? 2× větší než moje studna? Nikdy nepochopí…
Hranato rozporuje v jediném příspěvku- přijmi zodpovědnost bez ohledu na to, co si myslí okolí, ale nabízím ti řešení, jak na to máš jít. Rozpor- opět měsíční řešení- dvě fáze. 1. Cucá skutečně z koule? Pomůže? 2. Nemá v hlavě pověstné tabulky pro život? Zneužije mou existenci ve prospěch tabulek? Která z fází je to? Budu zdráv? Prohloubí mou schizofrenii? Poleze mně to do života? Najdu se „mezi nimi“? (Fázemi, jak jinak)

Dej si frťana ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek