Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podklad pod dlažbu v koupelně

Chtěl bych si svépomocí položit dlažbu v koupelně na tento podklad, jako je na obrázku. Je toho asi 2,5 m2 a dlaždičky, které jsem si vybral, vyžadují flexibilní lepidlo. Podklad co je na fotce má průhyb asi 5 mm. Otázka je, zda tento průhyb vyrovná to flexibilní lepidlo, nebo jestli je nutné použít nivelační směs. A jestli před lepidlem, popřípadě před nivelací je třeba takový hladký beton, nebo co to je, něčím penetrovat. Děkuji předem za rady.

Předmět Autor Datum
Já osobně bych beton trochu poškrábal pak napenetroval hloubkovou penetrací pak pytel nivelačky a pa…
Vanas 21.02.2014 22:33
Vanas
omyl, spletl jsme se a již nejde smazat, jen opravit
milan.cukrar 26.02.2014 12:13
milan.cukrar
To je lité a broušené teraco, není to náhodou zvěrstvo přikrýt dlažbou posctivé řemeslo? Spíš se opt…
čumil_old 22.02.2014 20:06
čumil_old
Zvěrstvo to není, je to popraskané, tmavé a nevzhledné, působí to spíš dojem koupelny v kasárnách, u…
bsa 24.02.2014 17:15
bsa
I poctivé řemeslo stárne, opotřebovává se a v kentus se obrací. Osobně bych z té podlahy měl pocit n…
Moas 26.02.2014 06:49
Moas
Krásná práce někdy ze 30. let minulého století. Podlaha v koupelně bývala vyspádovaná ke kanálku upr…
náhodný 26.02.2014 08:17
náhodný
bsa, pozdě ale přeci... Osobně bych dal penetraci na hladký povrch, Prince Color PPB, používá se i n…
milan.cukrar 26.02.2014 12:18
milan.cukrar
Děkuji všem za příspěvky. Nejdřív dlouho nikdo nepsal, tak jsem se do toho pustil podle vlastního uv… poslední
bsa 27.02.2014 07:33
bsa

Krásná práce někdy ze 30. let minulého století. Podlaha v koupelně bývala vyspádovaná ke kanálku uprostřed podlahy, ale hodně studená a kluzká, úplně hladká. Je otázka, jak se s ní další vrstva spojí, asi by to chtělo tu původní (zamáčknout slzu lítosti nad zničením krásné poctivé řemeslné práce) přebrousit, zhrubnout a pak teprve na ni dávat nějakou vyrovnávací vrstvu.

Vyspádování ke kanálu bývalo v některých koupelnách skoro o 3 cm nebo i víc, takže se někdy voda z necek nebo plechové vany se špuntem, později z pračky, vypouštěla na podlahu, kde stékala do kanálku, což nám v dnešní době, kdy pračky mají vypouštěcí čerpadlo, zdá hodně zvláštní, ale bylo to tak. Kvalitní, nepropustná, hladká podlaha.

Děkuji všem za příspěvky. Nejdřív dlouho nikdo nepsal, tak jsem se do toho pustil podle vlastního uvážení, čili bez broušení penetraci na hladký povrch, vsakovalo se to dobře. Ta nivelačka nevím, možná nebyla nutná, ale místy to bylo opravované obyčejným betonem, rozdíl až 6 mm, tak jsem ji tam dal, jeden pytel stačil, koupelna má asi jen 2 m2. Na lepidle píšou, že vyrovná jen 2 mm, tak jsem to nechtěl riskovat. Všem restaurátorům a milovníkům starožitných podlah: fakt byla ta původní podlaha hnusná a nevábná, koupelna působila hrozně tmavým a nevlídným dojmem. Já mám také rád staré věci, ale tohle v koupelně fakt ne. Byli jste někdy v Terezíně v tzv. "holírně"? Brrr... I ta pračka na tom vypadá blbě. Jinak toho terasa, nebo co to je, máme ještě dost na chodbách a schodech, takže mnou způsobená "škoda" na historickém díle není tak velká :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru