Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha v patře starého stavení

Dobrý den, chystáme rekonstrukci starého stavení, dříve využívaného jako mlýn. Rekonstrukce bude probíhat v patře. Budeme kompletně dělat rozvody elektřiny, odpadů, vody, topení, prostě komplet všeho. Zatím jsme v takové etapě, kdy máme vyklizeno a začali jsme rozebírat podlahu. V podlaze jsou velké samonosné dřevěné trámy a na nich přibité fošny. Nad nimi jsou opět trámky, na kterých je další vrstra, tentokrát prken a na ní dřevotřískové desky. Myslíme, že pod vrstvou trámů, jsou trámy ještě jedny napříč. Ještě jsme se časově nestihli podívat. Protože máme nízké stropy, cca 2,20m, chceme dát pryč vrchní vrstvy, t.j. dřevotřískové desky, prkna + vrchní cca 10cm trámky. Zůstanou tam teda minimálně hlavní nosné trámy, které chceme očistit a chemicky ošetřit proti škůdcům a vůbec nemocem dřeva. Potřebovala bych poradit co na ty dřevěné trámy. Dát tam zpět nějaké dřevěné fošny nebo použít karisítě a zalít betonem? Mám strach, že by pak trámy nedýchaly a spíš by jim to uškodilo. Ještě jsem zapoměla dodat, že podlahou povedou rozvody vody, odpady a topení. Díky za rady.
[mod]Změna předmětu, původně: Mirka (Rce)[/mod]

Předmět Autor Datum
Betonu bych se osobně vyhýbal. Každý mokrý proces je zbytečná zátěž pro stavbu, kdyby nic jiného. Na…
zoul 15.11.2010 12:57
zoul
Čtu starší příspěvky, ale jako laik si příspěvky nedokážu tak úplně dát dokupy. Takže prvně se dosta…
Jak na podlahu ve st 15.11.2010 13:53
Jak na podlahu ve st
Pokud budete dělat trvale vytápěné obytné podkroví, půjde vám u podlahy spíš o zvukovou než tepelnou…
zoul 15.11.2010 14:28
zoul
Díky moc, už mi to začíná dávat smysl :D
Jak na podlahu ve st 15.11.2010 14:40
Jak na podlahu ve st
zkus pochytit něco na stránkách Rigidur - podlahy! http://www.obcanskavystavba.cz/clanek/nove-skladb…
Jabraka 16.11.2010 09:58
Jabraka
Mirko, doporučuji http://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/8173-pod krovi-a-izolace.html poslední
milan.cukrar 16.11.2010 20:09
milan.cukrar

Čtu starší příspěvky, ale jako laik si příspěvky nedokážu tak úplně dát dokupy. Takže prvně se dostaneme na trámy, ty ošetříme - krok 1. Pak mezi trámy výplň (tepelná izolace,parozábrana) - krok 2. Poté už můžeme pokládat např. OSB desky nebo je potřeba nejdřív nějakého prkeného roštu a pak až OSB desky? Jakou zvolit tloušťku? Nebude takto udělaná podlaha vrzat? A poté už si můžeme dát plovoučku? V případě koupelny dlažbu?

Pokud budete dělat trvale vytápěné obytné podkroví, půjde vám u podlahy spíš o zvukovou než tepelnou izolaci. Tepelná izolace většinou izoluje i zvukově, některá ovšem líp a jiná hůř. Stejně tak pokud bude podkroví trvale vytápěné, můžete podle mě vynechat parozábranu, byla by to zbytečná práce. Dutinu trámového stropu byste měli něčím zaklopit, například fošnami, na to dát tenkou vrstvu kročejové izolace (pár centimetrů) a na ni teprve plovoucí OSB desky. Kdybyste měli OSB desky rovnou na trámech, nesl by se vám přes pevné spoje zvuk do přízemí. Pokud něco nepokazíte, podlaha vrzat nebude, protože nemá kde. Pod deskami je kročejová izolace, samotné desky jsou spojené na pero s drážkou a lepené nebo kladené ve dvou vrstvách a prošroubované a od stěny jsou opět oddělené zvukově izolačním páskem, takže fakt nemá kde co vrzat. Na OSB může přijít něco à la Mirelon a plovoucí podlaha, dlažba též (viz archiv). Pokud jde o starý mlýn, hódně bych přemýšlel o té plovoucí podlaze, přijde mi to jako prasečina. Co takhle podlahové palubky? Máte na dům projektanta? Ten by vám všechny tyhle věci měl podrobně rozmyslet s ohledem na místní podmínky, já jsem jen nezávazný brebta.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru