Avatar uživatele
kurec

Podle čeho vznikl název Mariánské Hory, nyní část Ostravy?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2135 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jak je vidět z názvu, určitě má něco společnou s Pannou Marií.

Název Mariánské kvůli zasvěcení Panně Marii, která má místo chránit. Hory – jednak kvůli umístění obce na návrší a jednak kvůli horníkům, kteří zde těžili uhlí a rudu.

Celou historii najdete v odkazuj

Původní název Lhota, Čertova Ves, Čertova Lhota/ Lhotka. .

"Další z majitelů, Ladislav z Kadaně a na Paskově, prodal ves r. 1533 za 350 zlatých městu Moravské Ostravě.

Asi 1540 Lhotku propustil z léna a manské povinnosti olomoucký biskup Stanislav I. Thurzo za každoroční poplatek kopy štik a kopy kaprů, později pak kopy grošů. Tak se stala Čertova Lhotka trvale poddanskou vsí Moravské Ostravy až do roku 1848, kdy bylo poddanství zrušeno, obec se od města odtrhla a osamostatnila se.

Rozhodující vliv na rozvoj obce mělo dolování uhlí. Do 90. let 19. století se v obci usazovali dělníci pracující v ostravských dolech a ve Vítkovických železárnách.

Přívlastek „Čertova“ se stejně už od 17. století přestává užívat a tehdy se obecní výbor usnesl na názvu Ostravská Lhotka. Dochází ke schválení češtiny jako jediné úřední a jednací řeči, obecního znaku a obecních barev.

Ovšem vzápětí je název změněn na Mariánské Hory (dolům se říkalo „hory“, Mariánské – na počest Panny Marie), ve Vídni byl schválen a užívá se od 6.září 1901, v lednu 1902 byl obci udělen znak. 1. dubna 1907 císař František Josef I. podepsal žádost o povýšení na město.

Opět začal velký stavební rozvoj Mariánských Hor jako ryze českého města. Podle plánu vídenského urbanisty Camilla Sittého se centrum mělo rozkládat kolem nového kostela. Chrám Panny Marie Královny vzniká v letech 1905–1908 a patří k jednomu z největších v olomoucké diecézi..Ulice se pojmenovávaly podle významných českých osobností (Přemyslovců, Václavská, Hynaisova, Mojmírovců a. "

https://marian­skehory.ostra­va.cz/cs/o-marianskych-horach/hitorie

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek