Avatar uživatele
abiola

Podnikatelé a DPH ?

Kamarád mi říkal, že podnikatelé neplatí daň, dostali jsme se k tomu, když jsme společně byli v Makru a tam byly všude uvedeny ceny zboží bez daně, tak jak to tedy přesně je?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3031 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Kamarád kecal…
😉
Asi měl na mysli to, že plátci DPH (nikoli všichni podnikatelé) si DPH na vstupu ´odečítají´ a zase na výstupu platí…
___
Proč Makro uvádí ceny bez DPH? – protože ty hloupější to svede k většímu nákupu, možná (ale uvádí i ceny včetně DPH, jen menším písmem).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Blbost, podnikatel a plátce DPH jsou zcela odlišné pojmy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
McArthur

Podnikatel nebo firma, která je zároveň plátcem DPH jsou zvyklí vést ceny bez připočtené DPH, proto Makro a další prodejny zaměřené na firmy uvádějí ceny bez DPH. Při nákupu ale firma-plátce DPH tuto daň zaplatí. Pokud se jedná o zboží nebo předměty zajišťující chod firmy, může nárokovat vrácení zaplacené DPH od Finančního úřadu.

Jakmile ale zboží nebo tyto technické prostředky určené k zajištění chodu firmy prodává, tak DPH zase vrací Finančnímu úřadu, a to v nově vypočtené výši.

Pokud si podnikatel koupí něco pro sebe, tak DPH zaplatí a nemá nárok na vrácení daně od Finančního úřadu. A věř, že si finančák hlídá, zda-li jeden živnostník za rok nekoupí 5 mobilů, herní počítač, vysavače apod. Kontrola je od 1.1.2016 pro finančák snazší, protože je zavedeno Kontrolní hlášení k DPH, kde se tyto položky vyplňují zvlášť.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek