Avatar uživatele
Dismas

Pokud Jidáš před smrtí litoval svých hříchů, dostal se do nebe?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2887 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vypadá to, že ne.

"Evangelisté líčí Jidášovu smrt po oběšení dvojím způsobem – buďto mu vyhřezly vnitřnosti nebo se zřítil do propasti. Jakob de Voragine soudil, že Jidáš se nejdříve oběsil a pak teprve puknul – visel ve vzduchu, protože urazil anděly na nebi i lidi na zemi. Prasknul, protože se nehodilo, aby jeho duše vyšla ústy, která se dotkla úst Ježíšových…

Jidášova sebevražda nemusela být výrazem zoufalství ani pokání, ale třeba spíš loajality. V takovém případě je nepřímým vyjádřením víry ve vzkříšení i posmrtný život – tedy Ježíšova učení. Křesťanský filosof Origenes tvrdil, že Jidáš se oběsil, aby se co nejdříve dostal na onen svět a mohl Ježíše požádat o odpuštění.

Jidáš ovšem možná udělal chybu – nevyprosil si nejdříve odpuštění u ostatních Ježíšových učedníků, kteří se po Ježíšově smrti stali prvními představiteli těla Kristova – církve. Neboť Ježíš řekl Petrovi: „Dám ti klíče od království nebeského, a co odmítneš na zemi, bude odmítnuto i v nebi, a co přijmeš na zemi, bude přijato i v nebi.“ Tím by bylo vysvětleno, proč Jidáš neušel trestu ani po smrti."

http://druido­va.mysteria.cz/HIS­TORIE/JIDAS.htm

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Jeden z výkladů:
" Přes všechny příležitosti, které dostal – odešel do věčného pekla. „
"Ten důvod, proč Jidáš byl ztracený spočíval v tom, že on nikdy nedal své srdce Kristovi a nepřijal vírou – prostou vírou dítěte – spásu, která je nabízena každému člověku této planety.“

http://nejotaz­ky.nazory.cz/2011/10/­Jidas-Iskariotsky-178.html

Sebevrah podle křesťanů do nebe nepatří…
Dovětek:
http://dusanpo­lansky.cz/strip­ky/sebevrah.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
postcd

nějak tak mi přijde, že litování nebude všechno co bude nutné k tomu aby se někdo dostal/nedostal do nebe

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Jidáš Iškariotský (syn zničení) se do nebe nedostal. Místo něj byl vybrán losem jiný Kristův učedník, aby doplnil počet dvanácti apoštolů. (Skutky 1:15–26)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek