Avatar uživatele
Rokio

Pokud dítě spáchá úmyslný trestný čin, bude mu to bránit v kariéře v dospělosti?

Jestliže např. třeba dvanáctileté dítě spáchá vraždu, je to překážka, aby v dospělosti mohlo dělat např. právníka, doktora, architekta či jinou vysokou funkci, když se mu to nezapíše do trestního rejstříku, jelikož mu ještě nebylo patnáct?

A bude to dítě v dospělosti plně svéprávné?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Dochy před 2809 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Z právního pohledu ne, nebude to mít v trestním rejstříku a bude to plně svéprávná osoba.
Prakticky je ale značně pravděpodobné, že ten, kdo spáchá úmyslný trestný čin v dětství, bude v tom v dospělosti pokračovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jáára

Právníka či jiného doktora asi ne. Ale co dělaj ty hovada co zabili Sahulu. To nikdo neví…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Psychotic

Právní hledisko:
Dítě trestný čin nikdy nespáchá, protože v samotné definici trestného činu je zletilost jako podmínka. Pokud nezletilá osoba splní skutkovou podstatu TČ (tedy ve tvém příkladě někoho zabije), jedná se o tzv. „čin jinak trestný“. Stejně jako v případě dospělého, který byl v době činu nesvéprávný nebo nepříčetný. Jak už vyplývá z názvu, za čin jinak trestný nelze pachatele potrestat.

Lze ale uložit tzv. ochranné opatření, např. ochrannou výchovu, ochranné léčení, zabrání věci… tedy věci, které by člověk asi za trest považoval, i když trestání není jejich primárním účelem.

Dítě bude v dospělosti plně svéprávné, pokud (např. právě v rámci ochranné výchovy nebo léčení) nebude shledáno, že trpí vážnou duševní chorobou.

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek