Avatar uživatele
Katoda

Co dodnes zbylo ze sond Veněra na povrchu Venuše?

Od poslední sondy na povrchu (Veněra 14) uběhlo 37 let. Sondy pracovaly v průměru 100 minut. Co je podle vás především poškodilo? Vysoký tlak? Kyselina? Vysoká teplota? A zbylo z nich dodnes něco? A dokázaly by moderní sondy, s dnešní výbavou a moderními materiály pracovat déle?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, aliendrone před 2307 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Asi z nich nezbylo nic. Působilo všechno co píšeš: 500 st.C, 100 atm., deště kyseliny sírové. Prostě ženská, no. Moderní sondy? Ten tlak a kyselinu sírovou by se dalo vyřešit, ale neexistuje způsob jak sondu uchladit. Asi žádná by nevydržela moc dlouho.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Zřejmě už splynuly s horninovým podkladem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Možná tak mastný flek…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Sondy vyřadila teplota. Dnes z nich toho moc nezůstalo, kov při takové teplotě a tlaku moc nevydrží. Takže to vidím na hromádku šrotu, především oxidů kovů – pokud je počasí nerozfoukalo (plasty jsou dávno tytam) s více či méně zachovalými keramickými sučástmi. (keramika je držák, panující podmínky zvládne s „prstem v nose“) ;) :D

Ano, dnešní sondy by dokázaly vydržet déle. Dokonce i to uchlazení by se dalo uskutečnit – jenže by to bylo HODNĚ drahé, než aby se o to někdo snažil. (v principu tomu ale nic nebrání)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek