Avatar uživatele
Aicha

Pokud je někomu ukončen prac.poměr ve zkušební době a v době prac.neschopnos­ti,kdo poté hradí zdravotní pojištění?

Poradí někdo?Zaměstnavatel mě ukončil prac.poměr ve zkušební době a v době prac.neschopnos­ti.Tudíž nyní jsem v prac.neschopnosti bez zaměstnavatele­.Vím,že nemocenskou hradí po 21 dnech stát.Ale kdo hradí zdravotní pojištění???Na ÚP se v prac.neschopnosti hlásit nemohu.Byla jsem se zeptat na pojišťovně VZP a tam seděl nějaký mladý kluk a řekl mi,že bohužel si zdravotní pojištění musím hradit sama.Zdá se mi to,ale v době prac.neschopnosti nesmysl.??Díky za odpověď.
Doplňuji:
To,že může být ukončen prac.poměr ve zkušební době i v době prac.neschopnosti vím.Otázka zněla,kdo Vám pak hradí zdravotní pojištění???,když již zaměstnavatele nemáte a jelikož se jednalo o ukončení prac.poměru ve zkušební době,zaměstnavatel již tuto povinost nemá.Tudíž jste ve situaci na neschopence a bez zaměstnavatele­.Čtěte pozorně,než píšete odpověď.Odpovídáte na něco jiného než se ptám:))

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Aicha

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, johana 56, Hlada před 4161 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
pusinka50

Zaměstnavatel tě nemůže vyhodit v době pracovní neschopnosti, v tzv. ochranné době, ani když se jedná o zkušební dobu. Ta výpověď je neplatná a zaměstnavateli v tomto případě přímo zakazuje výpověď dávat! Jde o odstavec VI.2.2.1 Zákaz výpovědi (§ 53) Zákoníku práce.
Klidně na něj můžeš marodit několik měsíců, ke konci měsíce zajít vždy ke svému ošetřujícímu lékaři pro lístek na peníze, který odevzdáš svému zaměstnavateli.
Když bude nepříjemný a bude trvat na své výpovědi, pohroz mu soudem, ten bys určitě vyhrála a zaměstnavatel by hradil všechny soudní výlohy. Pakliže máš Pracovní smlouvu a výpověď písemně ovšem.
Doplňuji:
Já si myslím stále totéž, že tě v pracovní neschopnosti nesmí vyhodit. Ten §53 ZP to jasně říká. Museli by to změnit leda nedávno, že se to nedostalo ještě na internet.
NICMÉNĚ, když chceš mít jistotu, já se o takových vážných věcech radím na serveru www.finance.cz. Jsou tam skuteční odborníci přes různé finanční záležitosti, mzdy, daně, sociální dávky, důchody apod. Tvůj dotaz bych dala do sekce mzdy.
Zaregistruj se tam, nemusíš uvádět své pravdivé údaje, jestli nechceš, jen tel. číslo napiš správné. Ale nikdo ti na něj volat nebude, slouží k potvrzovacím esemeskám. Pak nahoře v bílé kolonce rozklikni sekci „Poradna“ a vepiš dotaz. Odpoví ti do 3 pracovních dnů a naprosto fundovaně, ne jak píší různí pisálci třeba na www.penize.cz. Někdy při složitějším dotazu chtějí zaslat potvrzující sms ve výši 15 Kč, o kterou si při zadávání dotazu napíší. Já jim tu sms zaplatila zatím jen 1×, jindy jí po mně nechtěli. A myslím, že to není mnoho peněz za to, že člověk ví na čem je a co má pro to udělat a ušetří mu to honičku po úřadech za informacemi. Tak se zkus zeptat na tomto serveru a budeš mít jistotu, jak to je.

Upravil/a: pusinka50

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Za dobu pracovní neschopnosti se pojistné neplatí, resp. platí ho stát.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

PP v době zkušební může zaměstnavatel ukončit i v době trvání PN.

http://www.pe­nize.cz/zames­tnani/29322-kdy-lze-dostat-vypoved-ve-zkusebni-dobe

Doplňuji:
Možná bys měla číst,než nás začneš poučovat, pozorněji sama. Snadno by jsi našla v odkazech, v diskusi, další odkaz na ZP, kde je vše popsáno.
Například by ses tam dočetla, že výpověď, za určitých podmínek, dostat můžeš, ale zápočtový list zaměstnavatel vystaví po skončení PN. Do té doby, za „zaměstnance“ platí ZP a SP a bude to v zápočtovém listu uvedeno. Ale, raději si najdi přesnou citaci. v ZP.

Upravil/a: tom004

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Aicho, je vidět, že nikdo z nás nemá s takovýmto případem zkušenost. Pokud změnou zákona došlo k tomu, že můžeš během nemocenské dostat výpověď od zaměstnavatele, tak nevidím důvod, proč by Tě rovněž během nemocenské nemohl přijmout do evidence ÚP. Šla bych rovnou tam.
V našich zákonech se neustále něco mění a ani na netu se nedá pokaždé dohledat poslední změna. Úředníci na ÚP Ti poradí nejlépe.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Aicha

Zde jsou již správné informace ohledně zdrav.pojiště­ní.Náhradní doby pojištění se týkají:

Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby započítávají do potřebných let pojištění pro důchod. A to v případě, že doba pojištění trvala alespoň jeden rok.

Náhradních dob je devět. V celém rozsahu se pro stanovení výše důchodu započítává výkon vojenské služby, péče o dítě a péče o bezmocnou/zá­vislou osobu; zbývajících šest dob se pro výši důchodu započítává pouze v rozsahu 80 %. Pro účely nároku na starobní důchod se všechny náhradní doby hodnotí plně, jestliže byly získány před 1. 1. 2010. Ty z náhradních dob, které se pro účely výše důchodu redukují na 80%, se pro účely nároku na důchod rovněž redukují na 80%, jestliže byly získány po 31. 12. 2009.

Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká:

osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední nebo vyšší odborné škole (dále jen „střední škola“) nebo vysoké škole v České republice, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let v období před r. 2010,
osob vedených v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží s tím, že tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku a nezapočítává se do ní doba účasti na pojištění podle § 6 odst. 1 písm. a) a odst.2 a doba výkonu výdělečné činnosti, která podle zvláštního předpisu nebrání zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, a to i když tato činnost zakládá účast na pojištění,
osob se zdravotním postižením zařazených v teoretické a praktické přípravě pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost,
osob konajících vojenskou službu v ozbrojených silách České republiky, pokud nejde o vojáky z povolání a vojáky v další službě,
osob konajících civilní službu (do roku 2004),
osob pečujících osobně o dítě ve věku do čtyř let,
osob pečujících osobně o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) nebo osobu jakéhokoliv věku, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud spolu žijí v domácnosti; podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu,
poživatelů invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně [§39 odst. 2 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb.] z českého pojištění, a to do dosažení věku potřebného pro vznik nároku na starobní důchod podle § 32; za poživatele invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně [§39 odst. 2 písm. c)]se pro účely účasti na pojištění považují též osoby, které nepobírají tento důchod, avšak splňují podmínky nároku na tento důchod a pobírají výsluhový příspěvek nebo příspěvek za službu podle zvláštních zákonů,
osob, u nichž po skončení výdělečné činnosti, která zakládala účast na nemocenském pojištění podle zvláštního předpisu, trvá:
dočasná pracovní neschopnost, kterou si nepřivodily úmyslně, pokud tato dočasná pracovní neschopnost vznikla v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního předpisu,
karanténa nařízená podle zvláštního právního předpisu v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního právního předpisu,
podpůrčí doba pro poskytování ošetřovného,
podpůrčí doba pro poskytování peněžité pomoci v mateřství v období před porodem.

Tyto doby se hodnotí jako náhradní doby pojištění za předpokladu, že byly získány na území České republiky, a že doba pojištění trvala alespoň rok. Pouze u náhradní doby péče o dítě do čtyř let věku se nevyžaduje péče o ně na území České republiky.

před 4161 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Aicha

Ocko již mám zjištěné,že ÚP tě nemůže přijmout do evidence uchazečů o zaměstnání,pokud jsi v prac.neschop­nosti.Nemůže tě přijmout,jelikož jako nemocný se nemůžeš ucházet o zaměstnání.
Tom004-nepoučuji,jen konstatuji,že jsem se ptala na jinou otázku.Jinak v době zkušební se nejedná o výpověď,nýbrž o ukončení prac.poměru ve zkušební době a je v tom podstatný rozdíl.Pokud se jedná o ukončení prac.poměru ve zkušební době,může být ukončen i v době prac.neschopnos­ti.Zaměstnava­tel má pouze tu povinost v době nemoci vyčkat 21 dní(po tuto dobu s Vámi nemůže ukončit prac.poměr),poté je povinen Vám ukončení zaslat písemně poštou.A jelikož byl ukončen prac.poměr v době zkušební,již dále nemá vůči Vám žádnou povinost a hradit za Vás poplatky sociální a zdravotní.Pouze mu předáváte lístek na konci měsíce na nemocenskou nebo jej sami můžete poslat na ČSSZ.Pokud se jedná o výpověď,jak píšeš,tento pojem se používá až po zkušební době a tam je to tak,jak píšeš,že poplatky hradí dále za tebe zaměstnavatel­.A zápočtový list ti vydá zaměstnavatel po skončení PN.Problém je v tom,že většina lidí nerozlišuje pojem ukončení prac.poměru v době zkušební a výpověď,která je až po době zkušební.Mě šlo pouze o to,kdo v mém případě hradí zdravotní,mám informaci,že stát,ale potřebuji to mít ověřené.Neberte tyto informace,jako poučení,nýbrž se to možná může někomu hodit:)

před 4161 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony