Avatar uživatele
zjentek

Co dodává typickou chuť worcestrový omáčce?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2698 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

"Worcestrová omáčka

je směs tmavě hnědé barvy, chuť je velice pikantní. Omáčka má charakteristické aroma, vyrábí se ve Worcesteru podle původní indické receptury. Složení omáčky je pečlivě chráněno, směs obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, ančovičky a další přísady, které nebyly nikdy odtajněny. Omáčka má zvláštní jedinečnou chuť, jemně pálivou. Před použitím je nutné omáčku protřepat, poté nalezne v kuchyni uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Využívá se pro kořenění polévek, salátů, pokrmů z masa, také je součástí známého míchaného nápoje Krvavá Mary."
http://www.sre­cepty.cz/ingre­dience/worces­terska-worcesterova-omacka

Anglický zdroj uvádí
Složky tradiční láhev Worcestershire omáčky prodávané ve Velké Británii jako „původní a originální Lea a Perrins Worcestershire omáčka“, jsou:
Ječný slad ocet, spirit ocet, melasa, cukr, sůl , ančovičky, extract tamarindu, cibule, česntek, koření, příchutě, aromatizace – sójová omáčka, citróny nakládané okurky, pepř.

Ingredience, které se do omáčky přidávají, zrají po dobu zrát po dobu 18 měsíců před tím, než smísí do omáčky. Tak je to např. s ančovičkami fermentovanými v octě. Když je z nich protlak, naloží se česnekem, cibulí, fereonkami soli, cukrem a přírodními lákami určenými k aromatizaci.

Přesný recept je stále udržován v tajnosti.

Kvůli ančovičkám může omáčka způsobovat alergii, i když jde o ryby, které se fermentují

Mnoho zemí vyrábí omáčku, která se liši od původního britského receptu.

Složení v jiných zemích a další podrobnosti o omáčce najdete v odkazu.
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Worcestershi­re_sauce

Do w. omáčky se nepřidává přímo rybí omáčka, která je mnohem starší, známá už u Římanů = „GARUM“, a vyráběla se z kvašených střev malých ryb. Ostatně ančovičky na bázi fermentované jako rybí omáčka byly známé v Evropě už v 17. století.

http://www.to­dayifoundout.com/in­dex.php/2013/10­/worcestershi­re-sauce-called/

Základem w. omáčky jsou ančovičky, jak je uvedené v odkazu, ale nenazývají se přímo rybí omáčka, ale fermentované ryby, spíš kašovité konzistence, a aromatizované kořením.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Glutaman sodný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Zkvašené (fermentované) ryby.
Rybí omáčku (která kromě ryb obsahuje mnoho dalších ingrediencí) přinesli do Indie vojáci Alexandra Makedonského a z Indie do Anglie pak kolonisté.

BTW: Je pozoruhodné, že EU ještě nezasáhla, když worcestrová omáčka se pod stejným názvem vyrábí v různých zemích podle různých receptů…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek