Avatar uživatele
Danina65

Pokud mi na profil FB přijde Žádost o přátelství od člověka, který o tom neví, je to opravdu tak nebezpečné?

Dost se o tom mluví, že jdou pomocí potvrzení provádět různé nekalosti, i co se týká plateb pomocí platební karty.Dnes se mi to stalo, kamarád potvrdil, že on nic neposlal.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2452 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Pochopitelně že není, ale všechno má svá pro a proti. Možná by to šlo přirovnat k poučení dětem, že se nemají bavit s cizími lidmi, i když asi nikdo z nás nepředpokládá, že každý, s kým dítě přijde do styku, je deviant.

Ovšem žádost o přátelství od člověka, který o tom, že ti ji posílal neví, ti přijít dost dobře nemůže, pokud je to žádost opravdu od toho člověka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Danina65

Auťáček, ale to je přesně o tom.Tys to nezaregistroval?Že ti někdo zneužije tvůj profil, a pak posílá jakoby žádosti o přátelství, a vypadá to, že je to od tebe.Dá se pomocí toho zneužít tvá platba pomocí karty.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Ano, zmiňované případy jsou zhruba o tom, že si někdo stáhne tvoji fotku, založí si fiktivní profil s touto fotografií a tvým jménem a pak tvé známé požádá o přátelství. To asi samo o sobě není závratně nebezpečné, pokud přijmeš fakt, že máš v přátelích i lidi, které více méně neznáš, viděla jsi se s nimi jedou, atd.. Zneužít to ale pochopitelně jde, pokud jsi citlivá na své soukromí, ostatní fotky co vystavuješ na svém profilu, dotyčný o tobě může získat přehled co tě zajímá, co se ti líbí, jak na tom majetkově jsi, nebo kdy jsi mimo domov někde na dovolené, či prostě pryč. Ano, toto jde jistě zneužít.

Vše ostatní už je ale podmíněno další lidskou hloupostí a nebezpečím záměny, že komunikuji s někým jiným, než si myslím, že to je. Kdy tedy informace které by člověk musel tímto kanálem prozradit by běžně nikomu nevykládal ani na návštěvě při osobním setkání (no faktem je, že jejich závažnost nemusíš hned posoudit – sděl mi nějaké ověřovací číslo, apod.).

Nejlepší postup je zhruba takový, že když tě někdo požádá o přátelství, můžete si napsat i když přátelé potvrzeni nejste a až když si ověříte svoji identitu navzájem se do přátel přidat. Též se můžete kontaktovat i jiným informačním kanálem, atd. No bohužel jsem se u mnohých lidí setkal s tím, že mnohdy ani neví, co která ikona na FB signalizuje, ani co se po zmáčknutí té které volby děje, natož aby hledali ve skryté konverzaci od neautorizovaných osob (či jak se ta sekce jmenuje).

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek