Avatar uživatele
Rokio

Pokud někoho obviním z trestného činu a nepovede se mi můj čin dokázat, může se jednat o křivé obvinění?

dodatek: A vím, že daný trestný čin byl spáchán, ale není dostatek důkazů.

příklad:

Chodec se před přechodem pro chodce řádně rozhlédne a pak jde přes něj, protože mu zastaví automobil. Ten automobil předjede jiné vozidlo, ale způsobí na chodci málem středně těžké až těžké ublížení na zdraví. Chodce ale jen tak tak uskočí a přežije, ale řidič ujede.

Pokud by chodec podal trestní oznámení v tomto případě a nepodařilo by se mu to dokázat, mohl by skončit i ve vězení?

Zajímavá 0 před 2452 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Někdo by mu musel dokázat, že to obvinění bylo křivé…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Odpověď Dochyho je dobrá, ale nejsem si jist zda ji myslel tak jak bych si ji vykládal já. V každém případě již z otázky mi vyplývá, že by se žádné křivé obvinění nemohlo jednat, protože, aby se mohlo jednat o křivé obvinění v souladu s ustanovením § 345 TZ musel by si někoho obvinit lživě a samozřejmě tedy úmyslně. Spáchání tohoto činu z nedbalosti zákon nezná, ale to je asi logické. Samozřejmě ten úmysl by se také musel prokázat (tam možná směřoval Dochy – prokázat, že to bylo křivé obvinění ve smyslu naplnění všech znaků skutkové podstaty jak vyplývá z TZ).
Jen pro doplnění, aby se co nejvíce eliminovaly možnosti označení nějakého jednání za křivé obvinění používají se u výslechů často slova jako domnívám se, pokud si dobře vzpomínám, mám pocit..... až po slovní spojení tak to si opravdu nevzpomenu. Tím od samého začátku říkáme – myslím, že to bylo takto, ale mohl jsem se i zmýlit..... a je na Vás, abyste to celé prověřili a řekli jestli to tak bylo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Chodec může podat trestní oznámení. Křivé obvinění by to bylo, kdyby chodci někdo prokázal, že to tak nebylo a že si to vymyslel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Smlouvy: Ano, máš pravdu, soustředil jsem se na to „…mohl by skončit i ve vězení?“ a ne na základní dotaz „může se jednat o křivé obvinění?“.
Takže pokud Rokio jedná v dobré víře (je si jist, že se daný skutek stal) nejde o křivé obvinění.
Aby za křivé obvinění mohl být odsouzen, musel by mu někdo dokázat úmysl.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Jo, jasně taky někdy odpovídám a neuvědomuji si, že já sice vím i to ostatní, ale když to nenapíšu, tak to nemusí všem dojít nebo je to vůbec napadnout.....

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek