Avatar uživatele
autacek

Pokud občan vidí strážníka městské policie dopouštět se dle jeho názoru protiprávního jednání, je oprávněn tomu zamezit?

Pokud občan vidí strážníka městské policie dopouštět se dle jeho názoru protiprávního jednání, je oprávněn takové chování ignorovat, nebo dokonce takovému jednání svými silami zamezit? Kde je hranice mezi tím, kdy smí a kdy nesmí?

Pokud mě strážník zastaví s vozem, přičemž k tomu není ze zákona důvod, nebo pokud mne bude chtít bezdůvodně legitimovat (ano, důvod si asi nakonec najde), či mě chtít odvézt na služebnu k prokázání totožnosti, i když tu lze prokázat i jinak než občanským průkazem a dokonce mne k tomu bude nutit násilím a povalením na zem, do kdy takovému jednání musí okolní občané nečinně přihlížet? A mají přihlížet i tehdy pokud se taková osoba (strážník) pomátne a začne kolem sebe střílet? Definuje vůbec nějaký zákon hranici, kdy již strážník nepředstavuje zákon a zaslouží si jednu po hubě?

https://youtu­.be/9eaFftKPtCs?t=499

Zajímavá 0 před 2426 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Klaproth

Pokud jsi svědkem protiprávního jednání, a je jedno kdo se ho dopouští, jsi povinen informovat PČR. Do zásahu strážníků bych se nikdy nevměšoval. To, že zásah je podle tvého laického názoru protipravní, tě k tomu neopravňuje.

V tom videu jde o to, že strážník po chlapovi požadoval podání vysvětlení, postupoval podle paragrafu 11, odstvavec 1, písmeno a zákona 553/1991 Sb.
a požadoval prokázání totožnosti podle paragrafu 12, odstavec 2, písmeno c. Chlap nevyhověl, strážník tedy dále postupoval podle paragrafu 13, odstavec 1.
V čem vidíš právní problém?

Upravil/a: Klaproth

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Jako občan máš právo a povinnost zabránit vhodnými prostředky protiprávnímu jednání. Bez ohledu na to do se protiprávního jednání dopouští. Nelze však paušalizovat, případ od případu to může být jiné. O skutečném porušení zákona může rozhodnout pouze soud.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek