Avatar uživatele
Rommart

Pokud pracuji na DPP jsem veden i na ČSSZ? Příjde tím pádem Posudkový lékař na to že jsem zaměstnán a kolik si vydělám?

Zajímalo by mě, pokud jsem v Pracovně právním vztahu na tzv. Dohoda o provedení práce, tak jsem veden všude tak jako na klasickou pracovní smlouvu? Tudíž se při LPK mohu dozvědět že je mi odebrán nebo snížen Invalidní důchod? Díky za odpovědi.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4002 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

LPK sice bude vědět o práci, ale ne o výdělku. Jen ČSSZ z hlediska budoucnosti na výpočet důchodu, výhodnější vám ponechá (klasický důchod nebo inv. důchod), pokud zaměstnavatel zašle ELDP.
Zaměstnavatel by taky měl vědět že jste PID, ČID, proto jsou vstupní lékařské prohlídky, zda se protu práci hodíte nebo s jakým omezením.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Rommart Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Na duchody-duchodci.cz si můžete najít tyto informace:

Invalidní důchod a výdělek

Invalidní důchod a práce
Souběh invalidního důchodu a příjmu
Když bereme invalidní důchod, můžeme si přivydělávat, ať už jako zaměstnanci, nebo jako osoby samostatně výdělečně činné.
Výše našeho výdělku není nijak omezena, musíme ale dbát omezení, která vyplývají z našeho zdravotního stavu – z naší snížené pracovní schopnosti.
Pracovní schopnost
Pracovní schopnost je naše schopnost vykonávat výdělečnou činnost odpovídající našim tělesným, smyslovým a duševním schopnostem, s přihlédnutím k dosaženému vzdělání, zkušenostem a znalostem a předchozím výdělečným činnostem.
S prací opatrně
Předpisy o důchodovém pojištění sice neobsahují žádné omezovací ustanovení, ale jsme ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezeni svým nepříznivým zdravotním stavem.
Abychom neohrozili pobírání svého invalidního důchodu, rozsah našeho pracovního zatížení by měl odpovídat naší „snížené pracovní schopnosti“ o 70, 50 či 35 %, podle toho, jaký stupeň invalidity máme.
Například při poklesu pracovní schopnost o 70% asi nebudeme schopni pracovat na poloviční a už vůbec ne na plný úvazek. To bychom možná mohli při příštím přezkumu o důchod i přijít (v horším případě důchod zpětně vracet). Naopak i při plné invaliditě zbývá 30% pracovní schopnosti, kterou můžeme k přivýdělku využít.

Budete-li se výše uvedených informací držet, potom problémy s LPK nehrozí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pusinka50

DPP zůstává evidována jen v zaměstnání, nikam se neposílá. Pokud tvůj měsíční příjem nepřesáhne částku 10.000 Kč, je to v pohodě, nikam se nic neposílá a je to jen mezi tebou a zaměstnavatelem. Pokud tvůj měsíční příjem bude od 10.001 Kč a výše, zaměstnavatel tě musí přihlásit na ČSSZ a platíš srážky na sociální a zdravotní pojištění. Na ČSSZ to mohou snadno dohledat, vidí tam i výši výdělků a pak můžeš přijít o ID, protože ti ho jistě sníží. Takže si hlídej výši měsíční mzdy, aby nepřekročila částku 10.000 Kč.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek