Avatar uživatele
Válek Petr

Pokud prodejce přijímá pouze Maestro platební karty, lze použít i MasterCard?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2492 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Musíte se orientovat tím, co je napsané u prodejce. .

!Maestro představuje platební kartu společnosti Mastercard.

Je použitelná k platbám ve všech obchodech označených logem Maestro, které jsou vybavené elektronickým platebním terminálem. Slouží také k výběrům hotovosti v bankomatech nebo u pokladen vybraných supermarketů

MasterCard
Embosovaná platební karta použitelná pro výběr hotovosti v bankomatech a platbu ve všech obchodech označených logem MasterCard. Ve většině případů má mezinárodní platnost.

http://www.mas­tercard.sk/osob­ne-karty/maestro.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Lze použít pouze ty karty, jejichž loga má prodejce vyvěšené. Maestro kartu sice také vydává firma MasterCard, ale je to jednodušší neembosovaná debetní karta. Mnoho obchodníků v Rakousku, Německu a Itálii bere jen Maestro, zřejmě z ní platí menší poplatky. Mastru tam říkají „platební karta“, u nás běžným VISA/ECMC říkají „bankomatová karta“. Naše banky Maestro vydávají velmi neochotně, mnohé z těch levných bank ti ji zadarmo nevydají, i ve spořce jsem měl dost velké problémy – ale vynutil jsem si ji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Ne. Prodejce preferuje tvoje peníze na účtu. Jestli tomu dobře rozumím: karta Maestro bývá většinou debetní, MasterCard kreditní.
Debetní kartou se čerpají především vlastní peněžní prostředky zatímco kreditní kartou se čerpají vždy peníze banky, které je nutné v určitém časovém horizontu uhradit.
Kreditní karty mají vlastní úvěrový účet a peníze se bance splácí dle dohodnutých pravidel. Kreditní kartu lze provozovat i bez běžného účtu. 🙂
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Debetn%C3%AD_kar­ta
https://www.mas­tercard.cz/cs-cz/faq.html

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Arne1

marci1: máš v tom hokej, máš vůbec nějakou latební kartu ? V Česku se lidově používá nesmyslná terminologie kdy se každé kartě říká „kreditka“.
VISA a MASTERCARD mohou být jak debetní, tak i kreditní. Obchodníkovi je většinou jedno jestli platíš debetkou nebo kreditkou, od peníze od tvé banky vždycky dostane. Jediný (a důležitý) případ jsou půjčovny aut a některé hotely v Americe, které kreditku berou jako záruku že dostanou zaplaceno, debetka je neuspokojuje.

před 2491 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek