Avatar uživatele
Rokio

Pokud psychiatrický pacient úmyslně vysadí léky a pak spáchá trestný čin, kde skončí?

Neměl by skončit ve vězení místo psychiatrické léčebny? Vždyť se jedná ve své podstatě o úmysl nevědomý, tzv. pachatel/pacient nechtěl spáchat trestný čin, ale úmyslně se dostal do situace, kde hrozí vysoké riziko, že trestný čin spáchá. Jinými slovy tato osoba si byla vědoma, co může způsobit, pokud léky vysadí.

Kde tedy myslíte, že tato osoba poté skončí?

Zajímavá 0 před 2605 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Podle zdroje skončí v léčebně.

zdroj: SOLNAŘ, Vladimír. Základy trestní odpovědnosti. Praha, 2003, Orac.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jak jinak, než opět v léčebně. Když někdo nemocný úmyslně vysadí léky, není schopen rozhodovat o svém jednání. Takže šup s ním tam kde patří. Je to ochrana před sebou samým i ochrana společnosti před nevyzpytatelnými lidmi. To je celé.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Bude se znaleckým posudkem zkoumat jeho ne/příčetnost v době spáchání skutku. Podle výsledku zkoumání bude potrestán nebo uloženo ochranné léčení.

Úmysl nevědomý je blbost. Leda tak úmysl nepřímý. Tam by ale muselo to riziko vyplývat z jeho nemoci dosti jednoznačně. Takových pacientů je nejspíš docela málo, že by automaticky začli někoho např. fyzicky napadat okamžitě po vysazení léků. Většinou spíš nikdo netuší, co začnou vyvádět a jestli vůbec něco. Ale hypoteticky by v takovém případě o nepřímý úmysl a tedy trestnost jednání pacienta mohlo jít. Nezdá se mi to však pravděpodobné.
Úmysl nepřímý je jednání, kdy pachatel ví, že svým jednáním může způsobit následek, a pro případ, že se tak stane, je s tím srozuměn.
V tomto případě bych viděl jako reálnější spíš použití nedbalostního zavinění. Tam jde o to, že pachatel věděl, že následek může nastat, ale bez přiměřeného důvodu se spoléhal, že následek nenastane. Ale i tam platí, že ta souvislost mezi vysazením léků a nějakým škodlivým jednáním musí být jasná už předem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Podle mne je nepravděpodobnější soudně nařízená léčba
Pacient by se místo očekávané „úlevy“ (kvůli níž léky vysadil)
pravděpodobně dočkal léčby na uzavřeném oddělení.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek