Avatar uživatele
JájsemRaibek

Pokud se nazývala porodní asistentka porodní bábou, jak se nazýval porodní asistent?

Že by porodní dědek?

Zajímavá 0 před 2767 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

V dobách „porodních bab“ žádní muži tuto profesi nevykonávali, takže pro ně ani neexistovalo označení.
V dnešní době je možné, aby tuto profesi vykonával muž, a bude se nazývat porodní asistent.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

V době, kdy děti přiváděly na svět po chalupách porodní báby, byli všichni chlapi vyhnáni ven ze světnice a mohli akorát tak zajistit teplou vodu. Takže porodní dědci mohli rodit tak akorát telata. Chlap si udělal dobře a pak rychle pryč, všecko zůstávalo na babách.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Povolání porodních asistentek (porodních bab) náleželo vždy výhradně ženám a to ještě ne jen tak kterékoliv. Toto povolání se nezřídka dědilo z matky na dceru, ale nebylo to podmínkou, ale musela projít i určitým vzděláním (protože musela zvládat základní zdravovědu a navíc být schopná dítě pokřtít, bylo-li to nutné).
Muži u porodu obvykle nebyli a nemohli vykonávat práci porodních asistentek. Porodní dědek z Cimrmanna je opravdu jen postava z této komedie.

Nicméně, pokud by nějakým nedopatřením muž toto povolání měl, museli by s jeho nazváním lidé asi nějak poradit. „Dědek“ by to nejspíš nebyl. To slovo „bába“ totiž v tomto kontextu neznamená „starou ženu“, u porodů asistovaly ženy v různém věku (i když ty starší a zkušenější byly samozřejmě žádanější).
Etymologicky jde spíš o jakési propojení českého nářečního slova „bába“ , jakožto žena obecně a počeštělého německého výrazu pro porodní asistentku „hebamme“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek