Avatar uživatele
sesednizkola

Pokud se stane nejake vetsi nestesti na uzemi CR v blizkosti hranic, prijedou na pomoc i zahranicni zachranari?

Treba u nejake nehody, dejme tomu, ze se srazi dva autobusy kousek od hranic, treba kilak, dva a nebudeme mit kapacitu sanitek treba. Je to nejak osetrene v ramci EU, nebo musime mit smlouvu nejakou s kazdym statem? Je v pripade, ze tomu tak je a skutecne by cizinci pomohli, v nejakem zakomu nadzarenem pojistovacim podminkam pojistovny zraneneho psano, ze i v pripade kdy ho odvezou do nemocnice mimo CR tak mu to pojistovna normalne proplati bez pojisteni v cizine?

Zajimave. Dobre, ze neco takoveho opravdu existuje :) Skoda, ze nepisi jak to vyresili s pojistovnou. Treba v Nemecku nebo Rakousku muze, tipuji, byt pobyt v nemocnici ci osetreni pacienta drazsi a prekvapilo by me, kdyby proti tomu pojistovny neprotestovaly.

Zajímavá 0 před 2917 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nevím, jak je to ošetřené s tím placením v rámci EU, ale pamatuju si nějaká neštěstí, kde asistovaly i přeshraniční členské státy. Pravděpodobně existují reciproční dohody.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… počti si: Spolupráce mezi českými a slovenskými hasiči nezná státní hranic (http://www.hzscr­.cz/clanek/spo­luprace-mezi-ceskymi-a-slovenskymi-hasici-nezna-statni-hranic.aspx )
Čeští záchranáři budou moct zasahovat v Rakousku a naopak (http://www.ces­kenoviny.cz/zpra­vy/cesti-zachranari-budou-moct-zasahovat-v-rakousku-a-naopak/1305709 )
… stačí pro začátek?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Ak potrebuješ pomoc, neodmietneš ju len preto, že je od suseda…
Na cezhraničnú pomoc sú spísané medzištátne dohody o vzájomnej pomoci záchranných zložiek.
V praxi to býva tak „najprv pomôž, potom papieruj“ a potom až nastupujú úradníci, politici a nespokojenci. Právo na ošetrenie kdekoľvek na územi EU má každý občan členského štátu EU, teda aj v prípade ošetrenia „uneseného do cudziny“ počas medzihraničnej záchrannej akcie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek