Avatar uživatele
anonym

Pokud si někdo koupil pevný disk před např. 20 lety a vůbec jej do dnes nepoužival, tak bude nyní normálně fungovat?

Při zachování ideálních podmínek pro skladování. Čili nějaké chladné neosvětlené místo a je v nějaké původní krabičce.

Jde také o to, zda-li disk nestárne i když se nevyužívá. Takže pokud by se třeba 50 let nepoužil, tak jestli by nebyl pak nefunkční.

Kdo by tohle dělal? Tak třeba koupil disk a nakonec jej nepotřeboval a někam jej zaklidil a pak na něj zapoměl. Podobných situací může být více.

Zajímavá 0 před 2727 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Je otázka jestli někde něco mechanicky nezatuhne. Jinak by měl fungovat. Ještě je tu jedno riziko… Elektrolytické kondenzátory stárnou Zvlášť když jsou dlouhodobě bez napětí. Myslím že je to hned druhé nejvyšší riziko pro ně – po nepříznivých teplotách.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

20 let staré disky normálně fungují bez jakéhokoli zvláštního opatření.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
McArthur

Myslím, že na základní škole jsi se učil o poločasu rozkladu látek. Tento poločas rozkladu působí i na disky. 20 let je ale krátká doba, takže snad fungovat bude. Ale!

Před 20 lety se používalo jiné rozhraní pro pevné disky (ATA, též značené jako PATA). Toto rozhraní v dnešních počítačích nenajdeš. Takže budeš potřebovat buď externí box na USB nebo starý počítač. Je jen otázka, zda-li pro 4,3GB disk nebo něco podobného má smysl toto řešit?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Pomocou redukcie ešte stále môžem vytiahnúť potrebné dáta z tak starého hdd. Nezálohovala som všetko na nové disky, tak občas ak treba ich vytiahnem z archívu. Dokonca nielen DOS, ale aj Windows 3.1 a 3.11 fungujú (ale vtedy musí byť starý hardware)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Co vím, tak problém byl, že se mg domény vůči sobě mohly nějak posouvat, časem se může stát, že něco čitelné nebude. Typicky to bylo u disket, ty „špatné“ byly po měsíci nečitelné, ty dobré vydžely déle, ale taky ne desítky let.

Ale jak píše McArthur, připojení je dnes jiné a kdo by se zabýval takovými mizernými kapacitami jako 2GB, navíc přenosové rychlosti byly na dnešní poměry žalostné.

Doma mám starý (cca z r. 1990) SCSI 2GB disk od IBM, schválně ho zkusím. :)

„Tak třeba koupil disk a nakonec jej nepotřeboval a někam jej zaklidil a pak na něj zapoměl. Podobných situací může být více.“ – a zjistí, že flashdisk za 150 Kč je rychlejší, větší (kapacitou) a má menší spotřebu. :)

Upravil/a: mzm

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

McArthur: Poločas rozpadu se týká radioaktivních látek. O poločasu rozkladu jsem se na základce nic neučil. Žádná látka běžně užívaná ve spotřební elektronice není radioaktivní, tj. nedochází u ní k samovolným rozpadům. (je jen málo vyjímek látek které jsou běžně dostupné a radioaktivní, s tím že jejich poločas rozpadu je v řádech miliard let a považují se za „prakticky stabilní“ i když skutečně stabilní nejsou). pro degradaci elektroniky způsobuje větší obavy možnost difuze materiálů – jednotlivé atomy se i v pevných látkách pomalu přemisťují a u jemných struktur jako jsou např. polovodičové IO s velkou mírou integrace pak hrozí že změní chování polovodiče.

před 2727 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet