Avatar uživatele
Rokio

Pokud udělám něco, co je špatně, a pak se přiznám, omluvím či napravím škodu, zmírní se závažnost mého činu?

Pokud se zločinec přizná, upřímně lituje svého zločinu, omluví se a pokusí se zlo, které spáchal, napravit, dostane jistě mírnější trest, než kdyby to neudělal.

Pokud ale udělám něco, co je špatně (nemusí se nutně jednat o trestný čin ani přestupek) a udělám to, co ten zločinec (přiznám se, omluvím se, škodu napravím apod.), zmírní se závažnost mého činu?

Zde je pár příkladů: nedodržím slib, někoho nechtěně urazím, sním v ledničce něco, co jsem neměl, zapomenu udělat určitou domácí práci atd.

Zajímavá 0 před 2870 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Účinná lítost je polehčující, tedy pokud je opravdová a není účelová, soud k tomu přihlédne (ze zákona) mírnější sazbou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

…když někoho omylem zabiješ (třeba autem) a omluvíš se, … obživne?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

I když se omluvíš, zůstáváš nadále nevěrohodný, nespolehlivý a nesolidní

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Pokud jde o trestný čin či přestupek, pak Vám to u soudu moc nepomůže. Soudce by se měl řídit zákonem a tím, co provedete, na to jsou určité sazby. Pokud pachatel svého čínu lituje, může mu soudce sice trest snížit, ale nemě by ho prohlásit za nevinného, to nejde.

V osobním kontaktu, v případě drobností, které zmiňujete níže hodně záleží na tom, komu jste křivdu provedl, a komu se omlouváte. Teoreticky by Vám omluva pomoci měla, ale každý vnímá omluvu a možnost odpuštění jinak.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek