Avatar uživatele
Cenobita

Pokud člověk skočí do vody na břicho, může se zranit, tedy myslím hlavně vnitřní zranění?

Znáte nějaké případy, kdy k tomu došlo? Nezajímají mne zlomeniny páteře a spáleniny kůže, jen zranění uvnitř břicha nebo v hrudním koši, tedy zranění vnitřních orgánů.

Viděl jsem také ukázku ze soutěže Pevnost Boyard a viděl jsem jak padají do vody poměrně z vysoké výšky, já skákal tak ze 3 metrů a když se to skočí špatně, může si člověk udělat něco se zády a míchou.

Zajímavá 0 před 2772 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Záleží na výšce. Pokud skočíš ze 3m do dostatečně hluboké vody a skočíš uplně na plocho, může se stát, že tě bude pálit kůže na břiše. K žádnému vnitřnímu zranění by dojít nemělo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Rozhodující je z jaké výšky toho placáka skočíš. V lepším případě to odneseš zčervenalou kůží, v horším klidně i vnitřním poraněním. Od určité výšky pádu se voda díky svému povrchovému napětí začne chovat jako beton.

Doplněno ad Dubraro: použijeme-li vzorec pro výpočet rychlosti pádu v = 2.odmocnina 2gh, z 25 m mi to vychází asi 80 km/h.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Uvádí se, že nešikovný skok do vody je smrtelný nad 25m výšky. Při tom dopadá skokan do vody rychlostí asi 190 km/h.

BTW: Údajně asi polovina českých invalidů-vozíčkářů jsou skokani do vody.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Pokud skočíte opravdu do vody, dostatečně hluboké a umíte plavat, pak hrozí opravdu především poranění páteře v důsledku špatné techniky skoku apod.
Jestliže ale skočíte do mělčiny nebo Vám v cestě stojí nějaký káme nebo jiný pevný bod, a vy na něj spadnete, pak samozřejmě mohou hrozit i další druhy zranění.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

3m by měli být OK, někteří skáčí řádově z 50 a to je už silně o hubu. Nelíbí se mi přirovnání, že je voda tvrdá jako beton (což je nesmysl) ale faktem je, že následky se příliš neliší. Ona ta voda kromě toho že je tekutá a může uhnout, tak má také svou hmotnost a tedy i setrvačnost a když té vodě nedáte dost času aby uhnula (jako při normálním plavání a skocích z běžných výšek) tak zkrátka neuhne (tedy uhne, ale ne dostatečně rychle a ochotně) S povrchovým napětím to nemá co dělat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Dochy: nepsal jsem, že voda je tvrdá jako beton, ale že se tak chová. A povrchové napětí kapaliny na tom má hlavní zásluhu. Kdybys vlítl do oleje, tak se nepotlučeš.

před 2772 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

povrchové napětí je jen záležitostí té hladiny. Věř mi, že bych se vůbec nebál z 60m spadnout na bublinu (krásný případ aplikace povrchového napětí) či vodní membránu, pokud bys dokázal dostatečně velkou vytvořit a pokud bych měl jistotu, že mně po průletu tou bublinou něco dostatečně jemně zastaví.

před 2772 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

dubraro: Ti vozíčkáři/skokani budou na vozíčku spíše kvůli dopadu na dno, než kvůli dopadu do vody (i když pár případů nejspíš také bude)

před 2772 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví