Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokácení stromu na vlastním pozemku

Zdravím,
soused mi na mém vlastním pozemku pokácel strom, nametroval a narovnal si ho pěkně ke svému baráčku. Před tím mi zase na můj pozemek nechal navést nějaké dřevo a bordel.
Přes upozornění,že to nahlásím na policii pokud se to bude opakovat,tak mi na to pokácel strom. Pokud to nahlásím,tak co všechno z toho může soused mít, tedy jaký problém? Mám nárok na zaplacení škody jako poškozený za pokácený strom?

Předmět Autor Datum
Pokud chcete dál hrotit sousedské vztahy a dohoda není možná,nahlašte to na policii.Jde přinejmenším…
Karel04 04.03.2014 21:04
Karel04
Zkouším se s ním domlouvat už víc jak 5let a nejde to. Nejhorší je,že ho začínám nenávidět. Jde o ch…
breznak 04.03.2014 22:03
breznak
No hlásit by se to asi mělo... Ale první co pak bude následovat bude to,že vám soused buď hned ze vz…
Karel04 05.03.2014 11:25
Karel04
Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vy…
breznak 05.03.2014 20:27
breznak
Děkuji za odpověď. Tak tohle musím teda velmi vážně promyslet.
breznak 05.03.2014 20:34
breznak
Pokud je to tak, jak píšeš (kdybych to měl rozhodnout, tak bych nejdřív zjistil i stanovisko souseda…
Yarda 06.03.2014 08:34
Yarda
týká. :-) osobně bych ho normálně naprášil, protože výhledově by za to mohli popotahovat mě..
touchwood 06.03.2014 15:55
touchwood
Mluvil jsem s ním a zjistil,že jde ještě o většího blba než jsem myslel. Už tam soused bydlí tak asi…
breznak 06.03.2014 18:21
breznak
Rada nad zlato: :) Posuňte spor z úrovně vy-soused do roviny soused-městský úřad. Zajděte na úřad a…
centsm 07.03.2014 00:05
centsm
Ano,on dělá přestupky a já se ho ještě doprošuji. Je to ponižující. S tímto souhlasím a nechám to na…
breznak 08.03.2014 17:04
breznak
Nechci se ho zastávat, ale na vesnici je někdy v pozemcích takový zmatek, že bych té historce o tom,…
Kurt 07.03.2014 08:31
Kurt
Soused má svůj pozemek oplocený a tedy moc dobře věděl,že za jeho plotem je cizí pozemek. Před tím p…
breznak 07.03.2014 12:07
breznak
To, že na pozemku stojí plot, ještě neznamená, že tudy prochází hranice mezi pozemky. Pokud u Vás pr…
centsm 07.03.2014 18:23
centsm
Už se to zaměřovalo,ale ten blb vytáhl ty plast.kolíky a vyhodil na moji stranu.Jak mám najít společ…
breznak 08.03.2014 09:42
breznak
Neznám podrobnosti vašeho případu, proč se měřilo, kdo to zaplatil a pod. Ale vytažení plasťáků je t…
centsm 08.03.2014 10:16
centsm
Důvodem zaměření byla koupě pozemku,takže jsem platil cenu poz.+ cenu zaměření 5000,-,ale už to bude…
breznak 08.03.2014 11:47
breznak
Zapoměl jsem dodat,že při zaměřování měl soused už pozemek oplocený.Určitě ten kolík byl uvnitř jeho…
breznak 08.03.2014 13:00
breznak
Asi se soudu nevyhnete. Tak si najděte nějakého advokáta a poraďte se jaký by vám radil postup.
Yarda 08.03.2014 13:09
Yarda
Ano soudně,ale jak to prokázat? Mám to tedy nahlásit na policii? Advokát bude stát velký peníze.
breznak 08.03.2014 14:58
breznak
Zedníkův pot a advokátův inkoust... Ale nějaká úvodní porada, co by se dalo dělat, kolik by to asi s…
Yarda 08.03.2014 15:47
Yarda
Zopakuji, zda jsem dobře pochopil. Sousedův plot stojí na tvém pozemku, protože bývalá zeměměřičská…
centsm 10.03.2014 19:44
centsm
Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pokud ale soused postavil plot,tak tedy bez povolení, když ho stavěl be…
breznak 11.03.2014 11:05
breznak
jestliže je to tak, nepokoušejte se s tím volem domluvit, ale rovnou to řešte s úředníky. Ovšem, nej…
icepower32 12.03.2014 09:41
icepower32
Úředník má povinnost řešit každý podnět, který dostane. Když nic nedostane, nemusí nic řešit. Sankce… poslední
centsm 13.03.2014 23:00
centsm
Já jsem souseda taky zezačátku prosil zda by nebyl tak hodný a.............. Časem se dotazoval,jest…
tuta 07.03.2014 08:15
tuta
Tak to jste musel být pořádně vytočený až nepříčetný. Ano,tak to pomohlo,ale co když např.způsobil b…
breznak 07.03.2014 12:27
breznak
podle mě je základní věc zatáhnout do toho obec, ať v tom nejsi sám.
touchwood 08.03.2014 17:12
touchwood

Pokud chcete dál hrotit sousedské vztahy a dohoda není možná,nahlašte to na policii.Jde přinejmenším o krádež dřeva,zničení cizího majetku a vniknutí na cizí pozemek.Oni to sepíšou,navštíví nebo předvolají souseda za účelem podání vysvětlení a snad ho tak trochu postraší.Jelikož škoda bude asi pod 5000 korun,vyhodnotí to jako přestupek a předají na obec,kde ale souseda mohou pokutovat třeba i 10 000.

No hlásit by se to asi mělo...
Ale první co pak bude následovat bude to,že vám soused buď hned ze vzteku něco rozmlátí nebo provede naschvál a pak zkuste dokazovat,že to byl on.Pro jistotu bych zkusil koupit nějakou kameru(stačí i maketa za dvě stovky) a umístit ji viditelně od souseda.Taky se připravte,že si soused třeba koupí dalekohled a bude vás stále sledovat a udávat za všechno,co se jemu nebude líbit.Pak se to bude stupňovat.Sousedské vztahy jsou občas složité.Ale projít by mu to nemělo,možná by bylo nejlepší napřed zajít na obecní úřad a zeptat se a domluvit,jak postupovat třeba i společně s obcí.Buď něco navrhnou a když nebudou mít zájem to řešit,tak potom přes tu policii jim to přijde úředně stejně.

Mluvil jsem s ním a zjistil,že jde ještě o většího blba než jsem myslel. Už tam soused bydlí tak asi 6let a tvrdil,že nevěděl o tom že jde o můj pozemek. Pan blb byl v domnění,že strom ukradl někomu jinému a to měl být
městský úřad.Zřejmě si zjistil,jaká mu hrozí sankce od města do 20 000 Kč. Pan blb mi zaplatil škodu 1000,-Kč s omluvou a já samozřejmě přijal z důvodu ochrany před blbem a doufám i ukončení dalších sousedských sporů. Jedná se o velkého blba a tak nevím jak dlouho to vydrží. Chtěl bych si tam postavit vysokou zeď mezi jeho a mým pozemkem. Samozřejmě musím mít povolení a nebo řeknu tomu blbci,ten by to postavil bez povolení.

Rada nad zlato: :) Posuňte spor z úrovně vy-soused do roviny soused-městský úřad. Zajděte na úřad a poraďte se s úředníky, jak tento problém oni budou řešit a jak jim můžete pomoct vy. Vyhněte se přítomnosti při šetření a vyřizování úředníků se sousedem, nereagujte na souseda, jednejte jen s úředníky a bez přítomnosti souseda. K úředníkům buďte vstřísný a loajální. I tak to může být běh na dlouhou trať. Chce to trpělivost. Tím, že přistoupíte na sousedův způsob jednání mu to jen usnadníte. S úředníky tak pevný v kramflecích možná nebude.

Nechci se ho zastávat, ale na vesnici je někdy v pozemcích takový zmatek, že bych té historce o tom, že předpokládal jako vlastníka pozemku obec, věřil. Dřív se to prostě nezaměřovalo jako dnes, navíc od posledního zaměření mohly uběhnout desítky let a v jejich průběhu se tak porůznu posouvala cesta, plot,... Úplně nejlepší pak je, když soused přijde s tím, že s předchozím majitelem měli ústní dohodu o používání vašeho pozemku.

Soused má svůj pozemek oplocený a tedy moc dobře věděl,že za jeho plotem je cizí pozemek. Před tím pokácení stromu jsem ho upozorňoval nejméně 2x,že jsem vlastníkem z důvodu navážení dřeva atd.na můj pozemek.
Soused měl štěstí,že ten pozemek vlastní jeho soused s kterým se dá dohodnout, jinak město by s ním zatočilo.
Když soused přijde s tím, že s předchozím majitelem měli ústní dohodu o používání vašeho pozemku? Než se nastěhoval,tak to patřilo městu a já to měl v nájmu. To doufám není ani možný,že by s tímhle argumentem mu to mohlo projít.

To, že na pozemku stojí plot, ještě neznamená, že tudy prochází hranice mezi pozemky. Pokud u Vás proběhla digitalizace, mohlo dojít ke změně hranic díky Vaší nečinnosti. Vyhláška stanoví, že do 0,14 m odchylky se hranice považuje za přesnou. Při větší odchylce jste ve lhůtě 30 dnů mohl požádat o přeměření a zanesení skutečného stavu do katastru. Po 30 dnech rozhodnutí nabude právní moci a má se za to, že jste souhlasil. My jsme najednou zjistili, že náš plot stojí asi 0,6m na pozemku souseda. My jsme našli společnou řeč, protože plot stavěl ještě náš děda a nikdo z nás s tím nechtěl nic dělat, ale v případě sporu nebo prodeje by byl problém.

Neznám podrobnosti vašeho případu, proč se měřilo, kdo to zaplatil a pod. Ale vytažení plasťáků je trestným činem. Možná tohle je vaše parketa pro jednání s městským úřadem, aby zakročili, protože asi bude nutné provést nové měření, které bude dražší, než 5000 Kč. Tím přenést spor na úroveň soused-město. Sousedské spory bývají nekonečné a někdy končí i střelbou.

Zapoměl jsem dodat,že při zaměřování měl soused už pozemek oplocený.Určitě ten kolík byl uvnitř jeho oplocení a ten blb ho vytáhnul a vyhodil.
Co bych s tím mohl dělat? Nerad bych platil znovu zaměření a dnes je to ještě víc než 5000,-Kč. Já vůbec nevím co s tím blbem mám dělat.

Zedníkův pot a advokátův inkoust... Ale nějaká úvodní porada, co by se dalo dělat, kolik by to asi stálo a kdo to případně bude platit by zase nemusela být až tak drahá. A aspoň byste věděl, na čem jste. A mohl byste se rozhodnout, jestli vám stojí za to do toho jít. A pokud byste dospěli k rozhodnutí, že advokát vašim jménem tomu sousedovi napíše nějaký právnický dopis (nejsem odborník a zatím jsem nic podobného nemusel řešit, tak nevím, jestli něco takového vůbec je možné), možná by to stačilo, aby soused schlípnul uši a stáhnul ocas mezi nohy.

Zopakuji, zda jsem dobře pochopil. Sousedův plot stojí na tvém pozemku, protože bývalá zeměměřičská značka (plasťák) byl z tvojí strany za plotem. Soused tedy užívá tvůj pozemek. Ty tomu chceš zabránit. Máš možnost na souseda podat žalobu. O měření se nemusíž zajímat, protože soud nechá hranici zaměřit a zaplatí to ten, kdo prohraje spor. Můžeš to být i ty, pokud skutečná hranice bude do 14 cm od plotu. Nebo požádáš město o povolení stavby plotu, zaplatíš zaměření a stejně se nevyhneš soudu, protože soused nebude se zaměřením souhlasit a rozhodnout pak může pouze soud. Souhlasím s ostatními o advokátovi. Zajít za advokátem, aby zpočátku sousedovi napsal pokus o smír, ve kterém uvede tvoje požadavky. Ceny jsou různé, ale mohly by ti stačit 2000 Kč. Předem rozvaž, zda ti velikost pozemeku za plotem stojí za to se soudit. Bude to stát mnoho času a hlavně nervů. Vím, o čem mluvím!

Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pokud ale soused postavil plot,tak tedy bez povolení, když ho stavěl bez zaměření.
Ten blb nepotřebuje povolení snad na nic. Můj pozemek je stavební a jeho jen zahrada.
Jednou jsem měl na svém pozemku moje auto po havárce a ten blb si hned stěžoval na MěÚ,že mu to vadí.
Přišlo mi z města oznámení s výhružkou sankce do 50000,-Kč,abych ten vrak zlikvidoval.
Tak to beru, ale ten blb má na zahradě vraky dva a nemá si na něj kdo stěžovat, protože naštěstí se kolem žádný
další blb nevyskytuje.

Úředník má povinnost řešit každý podnět, který dostane. Když nic nedostane, nemusí nic řešit. Sankce se neděs. Úředník má povinnost tě na sankci upozornit. Také jsem v dopise dostal tuto sankci, jestli se nezůčastním jednání se sousedem, který není spokojen, když 1x za 14 dnů nenapíše nějakou stížnost. Tak jsem zavolal vedoucímu odboru, že nemám čas se zůčastňovat každé blbosti stěžovatele, kterou mu stejně zamítnou. Zhodli jsme se na tom, že já nemusím, ale úředník bohužel musí. A tak to děláme dodnes. Zryju zahrádku a soused si stěžuje, že navyšuji terén. Jeden rok vyrostou keře trochu výš a soused si ztěžuje, že stíním jeho pozemek. Dostal jsem od města povolení ke skácení ztrouchnivělé velké vrby a soused si stěžoval, že kácím bez povolení. Dokonce i fotku, jak pracuji, jim poslal. Ale musím se přiznat, že už vymýšlíme ptákoviny, aby si soused mohl stěžovat a my se pak mohli bavit tím, jak neuspěl se stížností. :-)

Já jsem souseda taky zezačátku prosil zda by nebyl tak hodný a..............
Časem se dotazoval,jestli mu přijde normální to či ono...............
A jednoho večera kolem pulnoci,kdy jsem nemohl kvuli němu usnout,jsem mu šel kopat do dveří,když otevřel lapl ho pod krk,přitiskl na dveře a pěstí mu mlátil vedle xichtu do dveří,až si odrěl klouby na prstech s řvaním,že příšte budu mlátit do jeho hlavy.Od té doby mám klid.

Tak to jste musel být pořádně vytočený až nepříčetný. Ano,tak to pomohlo,ale co když např.způsobil by si zranění a Vás zažaloval z fyzic.napadení,vniknutí na cizí pozemek,poškození cizího majetku pokud by ty dveře
rozbil a nevím co ještě = pořádný průser!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru