Avatar uživatele
bolak

Co dělaj lékárny s prošlejma lékama?

Vyhazujou je, vracej nebo je musí dojíst sám lékarník? A pokud je vracej, co se s nima děje potom dál?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? manon, iceT, Deli, Pájo, briketka10 před 4297 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Deli

Já jednou ročně projdu lékárnu a vše nepoužívané a prošlé pak odnesu do nějaké lékárny. Předpokládám, že to ničí jako nebezpečný odpad. Rozhodně nevyhazuji s běžným odpadem, nikdy nevíte, kde se k tomu dostanou děti…
Doplňuji:
Na netu jsem našla o likvidaci léků tohle:

Jak likvidovat staré léky ?
Nepotřebné léky nevyhazujte, vraťte je do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci. Léky s prošlou dobou použitelnosti mohou mít zvýrazněné nežádoucí účinky, případně v nich dochází k chemickým změnám, které je znehodnotí. Předpokládáme, že velkou většinu starých léků lidé likvidují způsobem zcela nevhodným – např. spláchnutím do toalety nebo vyhozením mezi odpadky. Je třeba si však uvědomit, že staré léky patří mezi nebezpečnéodpady a poškozují životní prostředí, proto bychom je měli vracet do lékáren, které je předají k likvidaci specializovaným firmám.

Prošlé léky nepatří do koše, lékárny zajistí bezpečnou likvidaci

8. února 2012, ČTK | přečteno: 847×

Prošlé léky nepatří do koše ani do záchodu. Lidé by je měli odnést do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci, řekl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Reagoval na zprávu Státního zdravotního ústavu, že v pitné vodě v Česku jsou stopová množství léků, nejčastěji ibuprofenu. Ústav také varoval před nesprávnou likvidací léků, tedy před jejich vyhazováním do odpadu.

„Za službu lidé nic neplatí, všechny lékárny ji poskytují bezplatně,“ zdůraznil mluvčí. Některé lékárny mají na prošlé léky speciálně označené kontejnery, v některých převezme léky lékárník.

Podle starších odhadů vyhodí Češi ročně léky za čtyři miliardy korun, to je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Podle Krebse to už bude méně, lidé se totiž méně než dřív „předzásobují“ léky. Chronickým pacientům píšou lékaři dávku do další kontroly, pro akutní onemocnění jsou i malá balení.

Krebs varoval před užíváním prošlých léků. Ani lékárník, natož běžný pacient, na většině léků nepozná, jestli nejsou skladováním poškozené. „Nedá se na vzhledu poznat, jestli tableta je ještě v pořádku,“ řekl mluvčí. Prošlý lék buď nezabere, nebo dokonce může uškodit zdraví.

Datum použitelnosti na obalu pilulek, mastí či kapek platí pro situaci, kdy jsou řádně skladovány. Neprodlouží se tím, že byly skladovány v lednici. Třeba u nosních či očních kapek je uveden také limit použitelnosti po otevření, není tedy možné je užívat déle.

Vrácené léky se musejí zničit, lékárny nesmějí dát dalšímu pacientovi plato léků, i když doba použitelnosti neskončila. Není totiž zaručeno, že lék byl správně skladován. Může v něm být už menší množství účinné látky, nebo vzniknout jedovaté zplodin, což dokáže odlišit jen chemická analýza.

Vrácené léky jsou často z pozůstalosti, zásoby vracejí také lidé, kterým lékař změnil léčbu. Často přinášejí zbytky z domácí lékárničky. Lékárníci radí zkontrolovat autolékárničky a domácí lékárničky alespoň jednou ročně. Donesené lékárničky bezplatně zkontrolují a poradí, co je vhodné dokoupit.

Upravil/a: Deli

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10, Pájo Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

jak již napsala Deli mám ještě spoustu léků z pozůstalosti musím je probrat, které jsou prošlé a ty odnesu do lékárny, ty co nebudou, tak ještě použije moje teta, jestli se jí budou hodit..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pájo

Ano, prošlé léky se bez výhrad (a lenosti) vrací do lékáren, kde si je od vás lékárník bez problémů vezme a následně je předá specializované firmě k likvidaci – takto vrcená léčiva míří do spalovny (nebezpečných) odpadů.
Lékárny mají povinnost je od vás odebrat.

Převzetí nepoužitelných léčiv k likvidaci

SÚKL informuje o povinnostech provozovatelů lékáren v oblasti likvidace nepoužitelných lé­čiv.

Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů v §88 a §89 stanovuje provozovatelům lékáren povinnost převzetí nepoužitelných lé­čiv:

§88
(1) Léčiva nevyhovující jakosti, s prošlou dobou použitelnosti, uchovávaná nebo připravená za jiných než předepsaných podmínek, zjevně poškozená nebo nespotřebovaná (dále jen „nepoužitelná léčiva“) musí být odstraněna včetně jejich obalů tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí nebo zvířat anebo životního prostředí.
(2) Při nakládání s nepoužitelnými léčivy se postupuje stejně jako při nakládání s nebezpečnými odpady, včetně vedení jejich evidence podle zvláštního právního předpisu56). Nepoužitelné transfuzní přípravky a přípravky pro moderní terapii se likvidují jako odpad, na jehož sběr a odstraňování se vztahují zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce75).
(3) Odstraňování nepoužitelných léčiv provádějí právnické nebo fyzické osoby na základě souhlasu uděleného orgánem kraje v přenesené působnosti56) anebo, jde-li o radiofarmaka, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. O udělení souhlasu informuje úřad, který souhlas udělil, Ministerstvo zdravotnictví, jde-li o humánní léčivo, nebo Ministerstvo zemědělství, jde-li o veterinární léčivo, přičemž sdělená informace obsahuje i název technického zařízení sloužícího k odstraňování nepoužitelných léčiv, jehož je příslušná právnická nebo fyzická osoba provozovatelem.

§ 89
(1) Provozovatelé jsou povinni odevzdat nepoužitelná léčiva osobám uvedeným v §88 odst. 3.
(2) Nepoužitelná léčiva odevzdaná fyzickými osobami lékárně je lékárna povinna převzít. Náklady vzniklé lékárně s odevzdáním nepoužitelných léčiv osobám uvedeným v §88 odst. 3 a s jejich odstraněním těmito osobami hradí stát prostřednictvím krajského úřadu.

Stříkačky, jehly apod., které jsou obalem léčivého přípravku ve smyslu nepoužitelného léčiva, tedy musí lékárna dle výše uvedeného požadavku zákona převzít k likvidaci.

V případě, že se nejedná o léčivé přípravky, případně obaly léčivých přípravků, lékárna nemá povinnost je od příjemce převzít. V takové případě je nutné se obrátit přímo na subjekt, který je dle §14 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zařízením k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů, kterému byl na základě rozhodnutí krajského úřadu udělen souhlas k provozování činnosti v této oblasti. Souhrnný přehled těchto zařízení by měl sdělit daný krajský úřad.
Odbor lékárenství a distribuce
http://www.su­kl.cz/lekarny/prev­zeti-nepouzitelnych-leciv-k-likvidaci?hig­hlightWords=lik­vidace+l%C3%A9k%­C5%AF

Rozhodně nepatří do komunálního odpadu, kde se stávájí hrozbou pro životní prostředí, zvířata a živočichy. A děti!!
Tak se už přestaňte ledabyle vymlouvat a začněte prošlé a nespotřebované léky do lékáren nosit. Hlavně tu nikdo nepodsouvejte, že to řada lidí stejně (jako vy) nedělá… já vám potvrdím opak.
Doplňuji:
Jinak velké nemocnice a jejich nemocniční lékárny likvidují prošlé nebo nespotřebované léky ve své vlastní spalovně spolu s dalším infekčním materiálem. Spalovna je přímo v areálu nemocnice.

Upravil/a: Pájo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Kole

Oficiálně by to měli odvážet do firmy, kde se tyto preparáty zničí – např. spálením

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kric.ouwner

Správně by se měly odnášet do lékáren a tam si je převezmou nebo tam je přímo na ně koš , ale já osobně je prostě vyhazuji :D , i když to není zrovna to nejlepší , ale činím tak jednou za 3–5 let a to vyhazuji jen paralen nebo panadol nic jiného mi nikdy nezbude :) …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Lékárník je rozemele a přidává je do speciálních léků která připravuje na základě objednávek zeťů pro své tchýně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

zkus se zeptat v lekarne,pokud to chces opravdu vedet,nebo jen cist,co si kdo mysli.davová reakce na dotazy bolaka-----vsichni odpovi,at je to sebevetsi blbost,koukam.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lukasy

Myslim, že se nenajde moc lidi co budou chodit vracet leky do lekarek. kdyby za to dastali aspon nějakou symbolickou slevu pak na ty leky tak by třeba to tam začli nosit.
Ja si myslel že z toho pak vytvoři nove že nějak je zrecykluji.
A pokud někdo ji něco z pudlice tak to pak je jeho problem že mu z toho něco bude.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
fablen

V domovech důchodců mají určitě velkou spotřebu léků, pokud nejsou prošlé, zkusila bych je zkontaktovat přímo tam

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek