Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Pomoc rostlině bez listů - náhradní výživa

Dobrý den,
mam problém se stromkem (bonsai), z nějakého důvodů začal schnout a ztrácet listy. Podařilo se mi ho zachránit na poslední chvíli ale s listy je to stále zle. Vyrůstají nové ale jen na několika místech.

Pokud vim tak Listy potřebuje rostlina jen (zejména) kvůli fotosynteze k získání glukózy (pro energii). Napadlo me jestli by se memu stromku nedalo nejak pomoct, kdyz ma tak malo listů, aby mel dost živin a neuhynul (nevyschnul) úplně. Je možné dodat rostlině latky které bezne získá z fotosyntezy? Např aby tyto latky získala pomocí kořenů nebo kůrou (jen úvaha). Prodávají se napr. nejaké glukozové výživy do půdy?

Prostě jde mi o to jestli je možné rostlině zajistit dodání tech latek, které by dostala, kdyby mela dost listů....

Děkuju.

(prosim o radu, která pomůže, ne o radu typu: lol, přírodu nenahradíš, to je magor apod... diky)

Předmět Autor Datum
No, tu "přírodu nenahradíš" si neodpustim. Kytka to jinak nez fotosyntezou neumi a "do zily" ji nic…
bahno 10.08.2012 13:46
bahno
Do zili ji teda nic nepichnu no.... Škoda ze to nejde jako s člověkem. Neexistuje přeci jen něco do…
kamilan 10.08.2012 14:14
kamilan
ne, naopak jí nevhodná výživa neumožní vyzrání pletiv pro přežití zimy. Naopak moc vlhkosti v kořene…
kejki 10.08.2012 14:27
kejki
Takhle - do bonsaji nedelam a vyzivu rostlin mam jenom jako konicka. Pres list se toho vstrebava ze…
bahno 10.08.2012 14:37
bahno
Diky za rady. On je stromek od te doby, Co začaly problémy s listy, uz jen venku na světle. Stav se…
kamilan 10.08.2012 15:39
kamilan
Cili vsechno mrtvy, nebo skoro mrtvy drevo pryc. Zrovna u bonsaje je mrtvý dřevo spíš předností...…
RITCHI 11.08.2012 00:56
RITCHI
Nejdřív napiš, a jaký druh rostliny se jedná. Předpokládám, že se bude jednat o Lingustrum - Ptačí z… poslední
Matyas xl 11.08.2012 10:19
Matyas xl

No, tu "přírodu nenahradíš" si neodpustim. Kytka to jinak nez fotosyntezou neumi a "do zily" ji nic neprivedes.
Co by ale mohlo pomoct, je odstraneni vsech casti, ktery ted na ty kytce nejsou potrebny/malo potrebny. Cili vsechno mrtvy, nebo skoromrtvy drevo pryc.
Nicmene pokud obrazi, tak nebude tak zle - listnace casto travi kus zivota bez listi, bud opadavaj nebo je neco ozere a vetsinou se zregenerujou.
PS: Kytky listama vodu ztracej, ne prijimaj, takze "uschnuti" z nedostatku listu nehrozi. Naopak pri poskozeni korenu/rizkovani je dobry vocesat listy, aby se omezeni prijmu vody kompenzovalo snizenim vyparu.

Do zili ji teda nic nepichnu no.... Škoda ze to nejde jako s člověkem.

Neexistuje přeci jen něco do půdy aby si kořeny vytáhly alespoň čast latek které by mela rostlina z fotosyntezy? Nebo něčím vyzivit alespoň tech par lístků co vyrostlo - nejakym pripravkem urychlit fotosyntezu... (světla ma dost a přes noc prisvicovat asi spis ne... raději nejake hnojivo na listy nebo je to zbytečné?)

Myslíte ze kdyz se ted blíží podzim a listy by stejně opadaly tak postačí počkat do jara a snad vyrazí už lity nové (rostlina si odpocine)? Je potřeba bonsai nejak pres zimu privyzivovat když si kvůli nedostatku listů nenasbiral dost energie na bezlisté zimní období (nebo ma rostlina dost energie jen z kořenů?) ?

Dik

Takhle - do bonsaji nedelam a vyzivu rostlin mam jenom jako konicka. Pres list se toho vstrebava ze zivin docela malo. Trochu by mohlo pomoct dosypat trochu dusiku a zeleza(chelaty zeleza se teda zrovna pres list vstrebavaj). Ale opatrne, ta kytka ted bude citlivejsi na prehnojeni nez kdy jindy. Zkuste kristalon start v zhruba polovicnim davkovani nez pisou na obalu, je to sice kombinovany hnojivo, ale s prevahou dusiku a vicemene kompletni sadou mikroprvku.

Dostatek svetla, jakozto i dostatek vzduchu jsou dost podcenovany veci - kytky berou svetlo linearne, zatimco lidsky oko logaritmicky, pokud podle oka klesne intenzita na polovinu, pro kytku uz je skoro tma. A kytka stoji - pokud i stoji vzduch kolem ni, tak si ho vydycha - a CO2 je v atmosfere zlomecek ve srovnani s kyslikem. Vzhledem k aktualnimu pocasi bych dopral pobyt venku.

Diky za rady.

On je stromek od te doby, Co začaly problémy s listy, uz jen venku na světle. Stav se nezhorsuje ale ani nezlepsuje. Vyrazily nove výhonky s několika lístky a na ne davam pozor aby neuschly.

Dam tedy pozor pri zalevani a zkusím trochu toho hnojiva a uvidim.

Cili vsechno mrtvy, nebo skoro mrtvy drevo pryc.

Zrovna u bonsaje je mrtvý dřevo spíš předností... často to dá hodně úsilí dosáhnout toho uměle

Navíc odstraněním mrtvého dřeva ničemu nepomůžeš. Mrtvé části jsou jednoduše mrtvé, takže stromek nijak nevysilují tím, že by třeba ubíraly živiny. Doporučoval bych využít částečného odumření a pokusit se vytvarovat nějaké pěkné SHARI, nebo JIN ;-)

Nejdřív napiš, a jaký druh rostliny se jedná. Předpokládám, že se bude jednat o Lingustrum - Ptačí zob, nebo Čínský jilm. Ať již k tomuhle došlo uschnutím , ale předpokládám, že spíše přelitím, tak je důležité, že má nové přírustky. Nechal bych ho někde venku ve stínu nebo v polostínu ( určitě ne na přímém slunci ) a opatrně zaléval. Mohl by jsi použít třeba tohle http://www.e-bonsai.cz/obchod/chemie-a-hnojiva/hno jiva/duha-mineralni-pripravek.html, do Libčan to máš kousek, ale fakt bude stačit opatrná zálivka. Taky se podívej, jestli nemá nějaké škudce - puklice ( takové hrbolky na kůře cca 2 - 5 mm na kůře) nebo nějaké pavučinky na větvích. Za horkých dnu, které mají ještě nastat, by nebylo špatné během dne občasné rošení přes korunu.
Pokud došlo k přelití.... jsou částečně uhnilé kořeny, tak žádná hnojiva nepoužívat, to by se mohlo ještě zhoršit.

Zpět do poradny Nahoru