Avatar uživatele
anonym

Pomohou následující věci proti klíšťatům?

Co třeba se potřít/postříkat tímto?

  1. sádlo/rozpouštěné tuky
  2. olivový olej, či jiné stolní oleje
  3. voda ze starých syrečků
  4. silná voňavka
  5. majda ze skořice a hořcice smíchaná s vodou a následně přeceděná, aby vznikl roztok
  6. rybí olej
  7. další nápady?

  • repelent, očkování proti encefalitidě, vitamín B komplex, oblečení zakrývající celé tělo, světlé kalhoty – aby byla klíšťata lépe vidět, jak lezou, náramek proti hmyzu – komárům a klíšťatům a pak nějaké to koření/bylinky do kapes prý taky zabere, ale třeba se dá něco udělat i doma za pár korun.
  • když vidím kolik lidí zápasí s boreliózou, tak si ani kloudně netroufám prolézt vyšší trávou a keři bez pořádné ochrany.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2778 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Funna

To, co jsi vypsal nad čarou, neznám a nikdy jsem to nepoužila… to pod čarou znám a myslím, že by to mohlo fungovat… my do lesů a luk chodíme každý víkend a občas nějaké to klíště chytnu, ale musím to zaklepat, zatím žádná choroba… jediné, co používám, lépe řečeno můj manžel, je klasický repelent na klíšťata, ale i tak se nějaké přicucne nebo ho najde ještě lezoucí…ono je to podle mne i o tom, jak se ty klíštěti „líbíš“…přijdeme domů, manžel má na sobě 5 klíšťat, já žádné… a to bývá skoro pravidlem… jednou jsme mu napočítali 18 přisátých potvor… když se tolik bojíš, nech se naočkovat!

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Vámi zmiňovaný seznam nejspíš klíšťata neodpudí. Nejúčinnější je asi ten repelent a to ještě záleží na okolnostech. Babské rady hlásají citrusy, česnek a tymián, vyzkoušené to ale nemám

Očkování proti encefalitidě je řešení jen částečné. Proti borelióze Vás neochrání a proti encefalitidě také jen proti některým druhů. A s kíšťaty je to jako sázka do loterie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

Nemám vyzkoušeno, ale sám nosím na doporučení v kapse fenykl, to prý pomáhá spolehlivě. Zda je to pravda, nedokážu posoudit, protože ani předtím, než jsem začal chodit s fenyklem v kapse, jsem klíšťatům nijak zvlášť „nechutnal“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Léty odskoušeno, co zabírá:

Levná alternativa:

Nějaký jedlý olej, do něj HODNĚ hřebíčku a celé skořice, nechat měsíc na slunci a tímto „esenciálním“ olejem se před výpravou namazat odspoda do půl pasu, takže celý nohy. Ale pokud se nejde v kratasech, tak je dobrý mít světlý kalhoty a sledovat, jestli klíště nevylízá po kaťatech, i když nohy pod nimi jsou klíštěodporné.

Dražší alternativa:

  1. esenciální tea tree oil- za stejných podmínek funguje na 100%.
  2. esenciální hřebíčkový oil- vůbec ze všeho nejlepší! Ale pozor, tento je na rozdíl od tea tree opravdu potřeba trošku naředit jedlým olejem, abychom si nespálili kůži! U tea tree to nehrozí, i když to na obalech píšou u všech es. olejů, ovšem TT oil také ředíme, z důvodů finančních ;)
  3. paraziti všeobecně nenávidí hořké, takže třeba rozetřít na tělo „Citrovital kapky“ je také velmi účinné. Balení- 25ml/140kč ;(

Veškeré ostatní bylinné alternativy, jako jsou různé odvary, výluhy, maceráty atd. z rozmarýny, šalvěje, levandule etc., se míjejí účinkem!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Můj typ: béčko, nebo pivo. Po aplikování toho opatření jsem na sobě ještě přisáté klíště nenašel. (lezoucí ano). To pivo stačí jedno. Malé. 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Naložit hřebíček do alpy a nechat louhovat, pak přelejt do cákátka a zaručeně na tebe nic nepůjde. Ani komáři, ani klíšťata, ani nic jinýho. Odzkoušeno v drsných podmínkách na jihu Moravy ;D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirka F

Nevím no ale podle mě už klíšťata v tomhle chladu nejsou. Váš seznam asi klíště i podle mě neodpudí.

Upravil/a: jirka F

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek