Avatar uživatele
Fyzik

Pomůže čistička vzduchu reálně snížit prašnost v místnosti?

Pro moje podnikání je třeba co možná nejčistších prostor, především nízké množství polétavého prachu. Poohlížím se proto po nějaké čističce vzduchu, ale mnohé oplývají spíše zdravotními funkcemi, jako jsou rozklad škodlivých plynů nebo různé ionizátory atd. atd.

Zajímalo by mě ale, zda po používání je skutečně třeba méně často utírat prach? Funguje to takhle, a pokud ano, jaký je rozdíl?

Zajímavá 0 před 3643 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Čističek vzduchu je spousta a i spousta ´kategorií´…
Pokud chceš něco, co tě zbaví prachu, hledej čističku s několikastupňovou filtrací (každý filtr by měl obsahovat info o velikosti zachycovaných částic) a o výkonu aspoň 4× objem místnosti /hod .
Rozdíl mít ji či nemít je pak značný (samozřejmě – nesmíš neustálým větráním prach pořád přivádět).
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Jde o to, jak dalece je prach nežádoucí, do jakých stavebních úprav se chcete pustit a kolik do toho chcete investovat. Bezprašné prostory se řeší jako přetlakové. Nechte se inspirovat filtry a ventilátory, které se používají v lakovnách pro stříkací boxy. Čističky vzduchu, jak už víte, nejsou prioritně stavěné na odstranění prachu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Davson12

Akorát moc neupřesňujete obor podnikání. Jestli vám budou stačit čističky vzduchu tohoto ražení http://www.ga­vri.cz/cistic­ka-vzduchu/ a nebo budete potřebovat nějaké profesionální čističky vzduchu s extra nároky na provoz.

Čističky lapají prach, ale nefunguje to tak, že si zapnete čističku vzduchu a máte „uklizeno“. Tak to fakt není.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
karfigol

Mě čističky vzduchu pomohly hodně, dokáží snížit nejen prašnost, ale také čistit vzduch od smogu a dalších věcí. Já mám doma čističky vzduchu od http://www.vzdu­sin.cz/cistic­ky-vzduchu a fungují skvěle.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Teoreticky asi trochu může, ale moc bych si od toho nesliboval. Samozřejmě rekuperace do bytu Hradec Králové vyčistí vzduchu více. My máme jednotku od https://www.recu-clim.cz/rekuperace-hradec-kralove a maximálně spokojenost. Ale je teda potřeba vědět a uvědomit si i to, že když máte doma hodně prachu, tak vám nepomůže nic. Typicky třeba v bytech, kde je velké sucho a ještě se spí třeba v jedné místnosti, kde je také obývací pokoj. :)

Avatar uživatele
Polaskova44

Já osobně tady těm čističkám vzduchu moc nefandím. Jednu dobu jsme to měli půjčené, ale nepřišlo mi, že by to udělalo nějaký zásadní rozdíl. Co podle mě dává větší smysl je třeba rekuperační jednotka. Ta přímo ovlivňuje to, jaký vzduch se k vám domů dostane což je mnohem lepší. Zkuste mrknout třeba na https://rekuperace-aldes.cz/ tam mají vysvětlené jak přesně to funguje.

Nový příspěvek