Avatar uživatele
Rokio

Pomůžete mi osvobodit Tantala?

Vím, že Tantalos udělal strašné věci, ale nevytrpěl si už dost? Podle mě si dál taková muka nezaslouží, a proto vás žádám, abyste mi pomohli sepsat petici pro jeho osvobození, kterou pošlu řeckým bohům. Pomůžete mi prosím?

poznámka: Kdo sem napíše, že jde o hloupou otázku, tak ať si to s Tantalem klidně vymění.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? redy před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Obyčejní smrtelníci nemohou radit bohům, jak se mají zachovat.

Proto bych Diovi dopis nepsala, on sám rozhodl a udělil svému nezvedenému synovi trest. Stojí ve vodě u stromu s ovocem, žízní a hladoví. ​K​dyž se​ chce ​napít, voda zmiz​í ​ a když ch​cl utrhnout ovoce, větev se​ vzdálí. ​

Tantalova muka se stala symbolem nejhoršího utrpení, které může člověka postihnout. I jinak se stal slavný, je po něm pojmenovaný prvek.

Název prvku je vysvětlený takto: „Isaak Asimov ve svých Slovech vědy píše, že tantal jako kov "vzdoroval účinkům kyselin a dokonce i účinku lučavky královské! Jinými slovy – ačkoliv byl ponořen do kyseliny, nebyl jí ani v nejmenším porušen, stejně jako se nepodařilo Tantalovi vypít něco z vody, do které ho ponořili.“
http://www.roz­hlas.cz/stred­nicechy/slova/_zpra­va/tantal--64474

Potvrdily se lidové moudrosti, které určitě Tantalos neznal, jinak by byl opatrnější. ​Dnes už víme, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Na každou svini se vaří voda či boží mlýny melou …​ Nakonec si vždy pýcha připravuje pád a zpupnost a krutost musí být potrestané.

T. zhřešil proti bohu/ům, proto záleží na něm/nich, zda mu trest promine/ou.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy, vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… sleduj trochu dění okolo sebe, pak bys věděl, že Řecko si do ničeho nenechá kecat, natož jejich božstvo …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Anikitos

To je rozhodnutí bohů :/ to oni posuzují je-li trest správný…
A já bych ho v Tartaru nechal na věky, za to co provedl si to zaslouží…jako vedle všech jeho nespočet hříchů spáchal ty tři, které jsou podle řeckých bohů neodpustitelné – zabil (a uvařil) vlastního syna, znesvětil zákon pohostinství a využil přízně bohů a dovolil si je urážet.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lukáš Rusek

Záleží na tom, co udělal. Napiš do diskuze, co spáchal za hříchy.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rokio

Tantalos byl pyšný, a to dokonce tak, že se přirovnával k bohům a pak se nad ně i vyvyšoval. Také na božských hostinách kradl nektar a ambrózii a dělil se o ně s přáteli smrtelníky. Rovněž prozrazoval tajemství, které se lidé nesměli dozvědět. Dále falešně přísahal, že na svém hradě nemá zlatého psa, kterého si u něj schoval efeský král Pandareos (poznámka: zlatý pes byl vzpomínka na Diovo rané dětství). Jeho nejhorší skutek ale bylo, že pozval k sobě na hostinu několik bohů a aby otestoval jejich vševědoucnost, připravil pro ně hroznou zkoušku. Zabil svého syna Pelopa, rozsekal jeho tělo, upravil z něho vábný pokrm a ten předložil bohům. Bohové okamžitě poznali, co je jim podáváno a jídla se ani nedotkli, jenom bohyně Démétér, plnou hlavu smutku po nedávno unesené dceři Persefoně, bezmyšlenkovitě snědla kousek ramene.

Za svoje činy přišel o království a byl po smrti svržen do podsvětí, kde trpěl nejhorší muka.

  • bude stát v průzračné vodě, ale když se bude chtít napít, voda ustoupí
  • nad ním se sklánějí větve stromu s ovocem, ale když se natáhne, aby si utrhl, větvě se nazvednou do výše, takže na ně nedosáhne
  • bude mít věčný strach z obrovského balvanu, visícího nad ním a hrozícího každým okamžikem spadnout; přesto však nespadne a jeho mukám neudělá konec.

A tato Tantalova muka trvají dodnes a jsou symbolem toho nejhoršího utrpení, které může člověka potkat.

před 2872 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lukáš Rusek

Já si myslím že ještě 5 let muk by si zasloužil né že bych byl zlý ale to si zaslouží zarazilo mě to sekání na kousky toho člověka cos tam psal

před 2871 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek