Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ponorné čerpadlo do vrtu

Dobrý den,12.10.2010 jsem si na chatu nechal od koncesované firmy instalovat do vrtu čerpadlo. Jelikož mám vrt široký pouze 12 cm., nechal jsem tam dát čerpadlo Sigma EVFN, přesnější označení již nevim, stálo cca. 15 000,-. Připojení na 230. Všechny potřebné ochrany a sondy jsem k tomu nechal dát taky. Vyšlo mi to na 23000 komplet. Teď, po 2.5 roku mi čerpadlo přestalo asi tak 1x, někdy 2x denně vypovídat - přestalo napouštět. Spínač (nevím přesně jak to pojmenovat, nejsem profik), jsem měl nastaven tak, že když hodnota tlaku, vody? na budíku klesne k jednotce 2, čerpadlo sepne a napustí do nádrže vodu do hodnoty jednotky č. 4. Právě někdy, když hodnota při napouštění klesala ke 2 a já pořád napouštěl vodu, čerpadlo se nespustilo, tlak spadnul až k nule a čerpadlo jsem musel zase spínačem na té ochranné skříni spustit. (jistič nespadnul). Dnes přijel člověk, co mi to instaloval, po všem měření a kontrolování, prý i nějaké vlhkosti, mi řekl, že je v prčicích nějaká ochranná izolace motoru a že se tam dostala někudy vlhkost a je nahlodaný motor. Prý by to nechal dojít, tzn. až nebude fungovat - koupit nové. Tzn. za 2.5 roku čerpadlo za 15 tisíc v prdeli. Prý to teď tak výrobci dělají, že čerpadla dýl nevydrží. Jsem z toho dosti rozladěn protože je to už po záruce a nevím, zda to radši nevymontovat a nedát to někomu opravit dokud to půjde anebo se smířit se situací, že v Česku je normální, že se věci - celkem za značné peníze kupují co každé 3 roky znovu, jelikož výrobce to má tak nastaven. A to jsem si myslel, že SIGMA je jakž takž značka!

Předmět Autor Datum
Zkusil bych čerpadlo vyndat ze studně, pozvat elektrikáře aby ho proměřil. To že se do něj dostala v…
Skipi 01.05.2013 21:49
Skipi
Zeptal bych se stejně v SiGMĚ.
kejki 01.05.2013 23:19
kejki
Tak jsem volal do SIGMY, abych pravdu přiznal, jsou velmi ochotní, až jsem byl překvapen. Popsal jse…
MacaRoman 02.05.2013 10:57
MacaRoman
Nám běhá čerpadlo Nautila ze SIGMY ve studni již 35 let, a kromě výměny šneku po dvaceti letech žádn…
iconek 02.05.2013 11:25
iconek
Tak to je dobrá zpráva, ne? Sám mám rovněž výborné zkušenosti s nautilou od Sigmy, která mi ve studn…
Fortys 02.05.2013 12:22
Fortys
Nautila od Sigmy nám vydržela 40 let. Před 3 lety, kdy jsme jí měnili, jsem ani nepomyslel na jiné č…
Makrela 30.08.2015 23:02
Makrela
Dobrý den, jak jste nakonec dopadl? Máme stejný problém. Předem děkuji poslední
Štěpka.k 07.01.2016 22:28
Štěpka.k

Zkusil bych čerpadlo vyndat ze studně, pozvat elektrikáře aby ho proměřil. To že se do něj dostala voda je hodně nepravděpodobné ale stát se to může. Sigma je značka (nebo alespoň byla) kvalitních a snadno opravitelných čerpadel, ale zrovna tyto úzké typy čerpadel už mají motory vyráběné někde jinde. Mimochodem mám 5 let ve studni to samé a ani o něm nevím. Vybíral jsem ho tenkrát kvůli tomu že oprava kromě motoru se nechá udělat doma na trávníku a náhradní díly které odchází stojí cca 500 kč. Přitom je to čerpadlo nezmar které snáší i drobné nečistoty a jemný písek. Pokud ale opravdu odešel motor tak to asi těch 500 stačit nebude.
Jinak v Česku už začalo být také to samé co v ostatním světě, že věci vydrží jen pár dní po záruce a i ty renovované značky raději budou vyrábět šmejdy které odejdou půl roku po záruce a jsou neopravitelné. Nedávno bylo v televizi:
http://www.ulozto.cz/xdrkWHSA/zahod-a-kup-trash-an d-buy-2012-avi

Tak jsem volal do SIGMY, abych pravdu přiznal, jsou velmi ochotní, až jsem byl překvapen. Popsal jsem jim závadu, řekli mi, že to není možné, že oni neprodávají pouťové zboží a čerpadlo by mělo takových 15 let fungovat. Čerpadlo jim můžu do Lutína poslat, tam ho bezplatně přezkouší a dají mi vědět co a jak.

Nautila od Sigmy nám vydržela 40 let. Před 3 lety, kdy jsme jí měnili, jsem ani nepomyslel na jiné čerpadlo, takže je ve studni znova. Za tu dobu existence myslím, že jsme 3x měnili gumový šnek, ale to bylo jen díky naší chybě, že jsme si neohlídali stav vody ve studně. Doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru