Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poradite s HDD a CD ROM ?

Dobrý den mám dotaz.
Na zakladní desce mám pět slotu SATA a jeden slot ATA. na SATA1 mam zapojený HDD ze systémem a na SATA2 zapojenou mechaniku. Po čase jsem se rozhodl přidat můj starší HDD a napojil jsem ho do ATA slotu. Vše fungovalo. Teď jsem si chtěl nainstalovat na ATA DVD mechaniku Zapojil jsem to ale po nastartování PC mi to nenašlo ten HDD napojený na ATA. Zkoušel jsem HDD napinovat na SLAVE nebo MASTER ale bud se mi ukázala mechanika nebo HDD Tak jsem dal HDD na MASTER a DVD na SLAVE. Jeden den to fungovalo ale pak se mi najednou HDD ztratil jak z biosu takz PC. Odpojil jsem teda DVD mechaniku a HDD je zase viditelný. Nevíte jak to mám napinovat nebo kde v biosu nastavit SATA mechanika a hdd jedou v pohodě.
Děkuji moc za odpověd.
Libor

Předmět Autor Datum
jak to mám napinovat Musíš naswitchovat obě zařízení na té kšandě (IDE, ATA). Zkusil bych nejprve n…
Dale Cooper 05.01.2014 15:20
Dale Cooper
Jestli se ten disk ztrácí občas i v BIOSu,může být někde špatný kontakt.Zkus jiný IDE kabel a jiný n…
Karel04 05.01.2014 16:30
Karel04
Zkoušel jsem všechno slave i master na obou i CS na obou Vyndat i jumpery ale bud tam mám HDD nebo m…
Lybbor 05.01.2014 21:17
Lybbor
Pak je nejlepší řešení koupit řadičovou kartu IDE, která bude mít na sobě další 1 nebo 2 IDE zástrčk…
Davča2 05.01.2014 21:20
Davča2
Tak to jsem ani nevěděl že něco takového existuje To znamená že základní desce nechám ten HDD a v ID…
Lybbor 05.01.2014 21:26
Lybbor
Menší "problém" je ovšem v ceně, ten řadič stojí přibližně tolik, co nová SATA optická mechanika. Op…
ms 05.01.2014 21:31
ms
To sice jo, ale stejně do budoucna to bude nutné. Dnešní základní desky nemají už žádné konektory ID…
Davča2 05.01.2014 21:47
Davča2
Moc se mi nechce vytahovat HDD a mechaniku z pc abych se podíval kde je slave a kde master Můžete mi…
Karel04 05.01.2014 21:57
Karel04
Děkuji dneska to povytahuju a zjistím Vím že je to napsáno na zařízeních jen jsem si bláhově myslel…
Lybbor 06.01.2014 14:45
Lybbor
No sláva-je to prostě o tom,že pokud to nedáš obojí správně,bude se to prát nebo zařízení není vůbec…
Karel04 06.01.2014 15:31
Karel04
HDD master, CD/DVD jako slave, použít správny kabel 80 vodičú, nekteré BIOS-y v režimu "AUTO" nesprá…
Joseph 05.01.2014 21:34
Joseph
Moc se mi nechce vytahovat HDD a mechaniku z pc abych se podíval kde je slave a kde master Můžete mi…
Joseph 05.01.2014 22:41
Joseph
Kdybych měl páru co je master a slave tak se tady neptám. V línosti to není jen jsem nechtěl vrtat t…
Lybbor 06.01.2014 14:44
Lybbor
Tak jsem to vyřešil koupil jsem novou mechaniku na SATA a jede vše jak má Děkuji všem za užitečné in… poslední
Lybbor 09.01.2014 20:10
Lybbor

jak to mám napinovat

Musíš naswitchovat obě zařízení na té kšandě (IDE, ATA). Zkusil bych nejprve na obou zařízeních dát "Cable select", někdy popsáno zkratkou CS. Musí tak být nastaveno obojí, ne jenom jedno. Volbou další je pak třeba mechanika "Master" a disk "Slave". Jedno z toho by fungovat mělo. Nastavením v BIOS by to být nemělo.

Zkoušel jsem všechno slave i master na obou i CS na obou Vyndat i jumpery ale bud tam mám HDD nebo mechaniku nebo taky ani jedno. když mechaniku odpojím a nechám jen HDD bez jumperu tak HDD jede v pohodě. Ještě dotaz Moc se mi nechce vytahovat HDD a mechaniku z pc abych se podíval kde je slave a kde master Můžete mi říct kde co je na HDD a na mechanice. Koukal jsem na netu na nějaké obrázky ale nevím jestli je to všude stejné.

To sice jo, ale stejně do budoucna to bude nutné. Dnešní základní desky nemají už žádné konektory IDE. A v bazaru se dá dostat i levnější řadič do PCI (pokud ho ještě základní deska má).
Zmazaný reklamný odkaz na proxy. (los)

Moc se mi nechce vytahovat HDD a mechaniku z pc abych se podíval kde je slave a kde master Můžete mi říct kde co je na HDD a na mechanice.

Takže jsi ty jumpery nastavovat zkusmo?To asi netrefíš,každý disk to má jinak a je to na nálepce na disku a taky vyražené nad jumpery.Někde jsou třeba i jumpery dva najednou,dokonce i vodorovně anebo zase žádný.Takže tohle Ti asi nikdo neporadí,zvláště když neznáme typ disku ani mechaniky.Čili buď správce zařízení+Google nebo obojí povytáhnout a podívat se na to osobně.

No sláva-je to prostě o tom,že pokud to nedáš obojí správně,bude se to prát nebo zařízení není vůbec vidět.Takže-Master=hlavní=šéf,Slave=vedlejší=otrok .Na konec dáš Master,jumpery přesně podle nákresu MA.Doprostřed kšandy Slave,jumpery SL.Kdyby to dál blblo,zkus připojit postupně nebo i obojí jako Cable Select,tj.přepnout i jumpery na CS.Mnoho zdaru.

HDD master, CD/DVD jako slave, použít správny kabel 80 vodičú, nekteré BIOS-y v režimu "AUTO" nesprávne nastavují prenosové režimy, jak jsou na kabelu dve mechaniky s odlišnými schopnostmi zvládat režimy DMA, UDMA. Je nutné zrušt nastavení "auto" a ručne nastavit ten pro pomalejší mechaniku, obvykle ATA33 pro CD/DVD. Jak jsou ty mody označovány koukni zde

Jak si rychlosti nastavi Windows je vo hvezdách, obyčejne jak má správne ovladače, na nastavení BIOS-u dlabe a vše mají v režii jeho ovladače virtuálni.

Moc se mi nechce vytahovat HDD a mechaniku z pc abych se podíval kde je slave a kde master Můžete mi říct kde co je na HDD a na mechanice. Koukal jsem na netu na nějaké obrázky ale nevím jestli je to všude stejné.

psát jak je snaživej, co všechno odskoušel a tudle .... líne stvorení, nemá páru co je master, co je slave, na co jumpery na mechanice jsou, ani kde jsou .. nic neví, ani nechce vedet .....

Kdybych měl páru co je master a slave tak se tady neptám. V línosti to není jen jsem nechtěl vrtat tak moc do skříně. opravdu jste mi skvěle odpověděl děkuji moc Možná taky budete někdy potřebovat pomoc asi né zrovna s PC ale jiné oblasti a někdo Vám poda takovou odpověď tak se budete divit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru