Avatar uživatele
ali

Poradí mi někdo, jak snížit napětí autobaterie 12 V na 9 V?

jak snížit napětí 12v autobaterie na 9v

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? tforro před 2794 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tforro

Já tohle řešil přes úbytek napětí seriově zapojenými diodami. Potřeboval jsem velký proud při 9V, tak jsem použil diody, které měly určitý úbytek napětí ale hlavně měly hodnotu 10A… Pokud je potřeba jen pár mA, tak bych určitě použil komerčně vyráběný adaptér do zapalování.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Tak určitě nějakým elektronickým adaptérem, např. viz Zdroj, u tohohle jde dokonce napětí po určitých krocích nastavit. Vždycky je ale otázka, co tím chceš napájet, tento konkrétní adaptér dá proud maximálně 2 ampéry. Takže když s ním budeš napájet něco, co žere víc než 2 A, napětí poklesne a nebude to funkční.

Zdroj: http://www.krup­.cz/?cls=stoi­tem&stiid=4523

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

záleží na účelu. Běžně se prodávají měniče z 12V v různých výkonových kategoriích, či univerzální zdroje do autozásuvky (v zásadě to samé), pro některé účely lze použít odporový dělič, jednoduchý zdroj se zenerkou, či lineární stabilizovaný zdroj s IO, které se zas dají realizovat za cca 1 – 20kč. (měniče podle mohou v běžných výkonech stát 300–2000kč)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

tforro: Právě pokud je třeba jen těch pár miliampér pak může být vhodnější použít ty diody. Pokud potřebuješ 10A, pak musíš počítat s velkými ztrátami a musíš řešit jak odvést těch 30W z diod abys je neupekl. Čím větší výkon potřebuješ tím více má ekonomický i praktický smysl použít dražší ale kvalitnější řešení.

před 2794 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
tforro

Já měl celokovové diody a každou jsem odděleně chladil masivním měděným chladičem.

před 2792 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek