Avatar uživatele
Marky Stark

Poradíte mi s trochou otázek k Newtonovu dalekohledu a lupě?

Newtonův dalekohled: Jak se dnes vyrábějí? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Lupa: Čím je tvořena? Jak funguje?
Moc díky za odpovědi :)

Zajímavá 0 před 2653 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Lupa je tvořena čočkou, U Newtonova dalekohledu se místo čočky pužívá parabolické zrcadlo. Lupa i dalekohled se dnes vyrábějí průmyslově.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Základní typ Newtonova dalekohledu je tvořen dvěma zrcadly a čočkovým okulárem. Zrcadla se brousí ze speciálního skla a jako odrazná vrstva se používá hliník, nebo se na pokovení používá jiný kov. Finální úpravou je leštění. Výroba zrcadel je časově náročná a vyžaduje velikou přesnost. Optická soustava dvou zrcadel a okulárů způsobuje, že vzniklý obraz je převrácen stranově a pólově. Je proto vhodný pro astronomická pozorování, kde obrazová převrácenost nevadí. Pro pozemské použití lze okulár doplnit hranoly, které upraví obraz do správné polohy. ( část. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Dalekohled#New­ton.C5.AFv_da­lekohled )
Lupa je obyčejná spojná čočka o různé optické mohutnosti. Slouží jako objektiv a okulárem je naše oko. Změnou vzdálenosti od pozorovaného objektu a od oka lze do jisté míry určovat zvětšení. Vše funguje na základě optických principů odrazu a lomu světla.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek