Avatar uživatele
klob1

Poradíte ohledně tepelného čerpadla?

Jsme panelový dům, 28 jednotek, zateplený, Východní Čechy – Rychnov nad Kněžnou, blízko Orlických hor. A chtějí nám do paneláku dát TČ od Acond. Původní kotelna byla na uhlí, potom plyn, společná pro sídliště. Nevím, jestli to je dobré, protože vše je na elektriku a už teď platíme moc peněz. Eletrika je stará ještě v hliníku, dům postevený v r. 1982. Nechci věřit, že by to mohlo být bez revize a že by ČEZ dal nějak moc levný tarif i pro domácnosti. Prý budou mít všichni sazbu 20 hodin levné elektriky? Jen nevím jak to udělají do těch bytů, když si myslím, že to spíš bude jen ve společných prostorách na jeden elektroměr. A pak, že budou muset udělat nově elektriku, když to bude muset být jinak zapojené? Nebo to jde bez ničeho změnit vše?
A pak prý, když spadne teplota pod +3°C, začně topit elektrokotel místo čerpadla. Pán říkal, prý čím bude více mrznout venku, tak to bude více ohřívat jako to TČ., že účinnost je větší. A když bude venku teplo, tak to natopí méně a déle. No myslím, že ve škole jsme se učili opak, že když bude venku zima, tak to bude dýl natápět a poběží to delší dobu. A, když vzduch bude teplejší venku, tak to bude natápět kratší dobu rychleji a více.
Jinak nevím, když nepůjde elektrika v zimě, jak to bude topit. Bude se to používat na topení radiátoru a ohřev vody.
Nevím, co si o tom myslet a jaké máte vy zkušenosti? A co byste doporučili popř.?
Děkuji za každou informaci… a jak to je s tím tarifem?

Zajímavá 0 před 2858 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jsem trochu zmatený o co ti vlastně jde. Když nejde elektrika, tak nejde ani žádné jiné topení, páč nejedou oběžná čerpadla. Výjimkou jsou jedině lokální topidla na cokoliv. Tepelná čerpadla jsou jedním z nejlevnějších způsobů topení, bohužel investičně nejnáročnější. O sofistikované regulaci kotle, nebo jiného zdroje nemusíš mít obavy. Vše je elektronika a naprogramovat se to dá různými způsoby, jak to komu vyhovuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michalmic

Já jsem kupoval tady www.levnejsito­peni.cz/cerpa­dla, zkušenosti mám dobré.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek