Avatar uživatele
Kulpix

Poradíte se zapojením dvojtrubicového zářivkového tělesa?

Mám dvojtrubicové těleso a zjistil jsem, že každá trubice je zapojena zvlášť. Na vstupu je pak tato wago svorka. Klasicky ZEM,nulák, a čísla 1,2 označené černým a hnědým drátem, jako fáze.
Znamená to, že pokud zapojím fázi na 1 rozsvítí se 1 trubice, když na 2 rozsvítí se druhá.? Pokud na oba- budou svítit obě trubice?

Původní neotázka
Zapojení dvojtrubicového zářivkového tělesa.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2651 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
isteron2

Myslím, že to je podobne, ako na ohrievačoch kde sú dve špirály. Zapnete buď 1. alebo len 2. A Keď obidve, tak ohrievajú obidve, silnejšie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jasně, N-pracovní nula, „zem“(jinak také PE)-ochranná nula, 1-první trubice, 2-druhá trubice. V případě instalace-soustavy starší TN-C (nemá samostatnou pracovní a ochrannou nulu), se přivede společná nula (PEN) z instalace na svorku „zem“ (má přednost před N-jde o ochranu!), tato se pak propojí na svorku N. Fáze se pak zapojí na 1 a propojí na 2. Pokud je přívod v instalaci, ke svítidlu, přes „dvojitý“ spinač (lustrák) a jdou od něj 2 fázové vodiče ke svítidlu, možno spínat každou trubici zvlášť. To je účel rozdělení na dva okruhy v těchto svítidlech. Bývá to i v jiných a běžně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ferdysek

Pokud pripojite zarivku na jednu fazi bude blikat s frekvenci 100 Hz. Muze tedy nastat stroboskopicky efekt typicky se pri nem zda ze tocici se zarizeni stoji takze se pak obsluha v dobre vire opre napr o vreteno soustruhu ktere se ale toci 6000 ot/min. Resi se to pouzivanim pracovniho osvetleni a zapojenim 2 zarivek na ruzne faze takze kazda sviti v jinem okamziku. Pokud budes svetlo pouzivat nekde kde neplanujes pouzivani tocicich se stroju tak se necha zapojit i na jednu fazi ale nekoho z toho boli hlava a nikdy nevis jestli tam za par let nebude soustruh, frezka nebo vrtacka. Ne ze bych chtel byt sprosty ale pokud se snad stalo ze nechapes pojmy jako stroboskopicky efekt, frekvence a faze tak bych durazne doporucil prenechat instalaci nekomu zkusenejsimu. Lepsi dat 1000 kc za instalaci nez prijit o prst nebo ruku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek