Avatar uživatele
tforro

Poradíte se řízením kombinovaného bojleru?

Zatopím v kotli na tuhá paliva (provoz s čerpadlem) a mám teplotu okolo 80°C. Když bych měl mít vodu užitkovou vodu na výstupu z bojleru (v koupelně) a pustil si jen horkou, tak se parádně opařím.
Když bude kotel vyhasínat a půl dne nebudu topit, tak čerpadlo stále běží a vodu v bojleru mi postupně vychladí třeba na 20°C.
Jak se těmto situacím vyhnout? Napadl mě dát na vstup topné vody do bojleru nějaký termostat, který mi bude hlídat teplotu užitkové vody v bojleru na třeba 60°C a pokud by měla být víc, tak uzavře přívod topné vody z kotle. Naopak, pokud bude kotel vyhasínat a teplota topné vody bude klesat, tak by tento termostat zavřel přívod topné vody z kotle aby mi užitková voda z bojleru nevychladla.
Znátě někdo prosím nějaký takový termostat,který by spolnil požadované funkce? Při vlastním hledání jsem nebyl moc úspěšný (možná neznám správné názvosloví)

EDIT:
Diferenčnímu termostatu bych se rád vyhnul, resp. rád bychse vyhnul jakékoliv elektronické regulaci.

Našel jsem https://ctrlv­.cz/5cyf termostatické ventily, ale ty jsou na principu mixování teplé se studenou vodou. To by řešilo pouze situaci, kdy se v koupelně neopařím, ale nezabrání vychladnutí bojleru. Takže potřebuji termostat, který hlídá teplotu užitkové vody na 60°C a při překročení odpojuje topnou vodu uzavřením. A pak druhý termostat, který je uzavřený, pokud teplota topné vody je nižší než 50–60°.

Zajímavá 0 před 2862 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

viděl bych to na termostatický ventil, nebo elektroventil spínaný od čerpadla. neběží čerpadlo, ventil zavřený.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Hledej „diferenční“ termostat.
http://www.eko­termpraha.cz/ter­mostat-devireg-316-diferencni-devi-p-28
Šlo by to zbastlit s dvěma jednoduchými termostaty.
Nicméně budeš potřebovat nějaký výkonný prvek – elektroventil a pod.

Před 30 léty jsem měl stejný problém. Nakonec jsem to řešil tak, že jsem kombinovaný boiler zavrhl pro jeho nízkou životnost a jedu jenom elektriku.
Připomenu jenom jeden problém z mnoha. Kde a jak chceš měřit teplotu vody v boileru ?
Netvrdím , že to nejde vyřešit, ale nestojí to za to.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Teplota vody do bojleru se dá řídit termostatickým třícestným ventilem (To je to mixování vody do bojleru) v tomto případě ale musíš mít čerpadlo jen pro bojler mezi tím ventilem a bojlerem (nebo za bojlerem – pak mezi bojlerem a odbočkou studené vody k tomu třícestnému ventilu).
Pro zamezení chladnutí vody bych to viděl na termostatický spínač čerpadla – asi těsně nad kotlem.
Bacha, budeš muset nějak hlídat aby se Ti kotel neuvařil, protože při tomto zapojení se Ti o to čerpadlo bojleru rozhodně nepostará.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek