Avatar uživatele
paul1

Poradíte slano-kyselý nálev na kapary a postup sterilizace?

Pěstujeme sléz kučeravý. Ten má semena uloženy v tobolce, které se velikostí a částečně i vzhledem podobají
malým kaparům. Chtěli by jsme zkusit je naložit do slano-kyselého nálevu. Poradí prosím někdo, jak takový
nálev udělat (množství soli a vinného octu na litr vody a převařit?). Zda stačí potom jen horký nálev na
tololky nalít, víčka zašroubovat a skleničky otočit, nebo je potřeba i sterilizace a jak dlouho? Jde o to,
že tobolky při vaření velmi snadno měknou a potom už to není to ono. Zase se ale bez sterilizace se obáváme
možnosti vznilu botulinu. Předem díky za odpověď, zdraví Pavel
P.S.: pokud někdo bude mít zájem o sléz kučeravý, tu je info: http://www.ko­nev.cz/diskuse/slez-kuceravy-1095/

Původní neotázka
Slano-kyselý nálev na kapary a postup sterilizace

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2855 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Recept na kapary z tého byliny jsem nenašla, ale jen na kapary z pampelišky a lichořeřišnice.. Kdysi jsem dělala z poupat pampelišky, ale recept jsem zapomněla.

„Nasypal jsem vrstvu poupat pampelišky do sklenice, prosypal solí. Znovu vrstva poupat, znovu sůl až po víčko. Všechno jsem to zalil octem tak, aby všechna poupata byla ponořená. A to je vše. Díky octu a soli se nijak dál nekonzervuje.“
http://www.neh­ladovet.cz/2013/05/­kapari-z-pampelisek/
,,
Další recepty na nepravé kapary. Chce to vyzkoušet, který recept vám bude vyhovovat.

Pampeliškové falešné kapary
„1. Malá poupata pampelišek opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je nasypeme do vody a přivedeme k varu, dále ale nevaříme, ihned po dosáhnutí varu je sundáme ze zdroje tepla, přecedíme a necháme usušit na hadrové utěrce
2. Povařená, usušená poupata skládáme ve vrstvách do skleniček, každou vrstvu posypeme solí
3. Plné sklenice zalijeme čistým octem, dobře uzavřeme víčky a necháme v chladu a temnu několik dní uležet. “

http://www.re­ceptyonline.cz/re­cept--pampeliskove-falesne-kapary--13692.html

„Kapary z lichořeřišnice
Lahůdkou jsou například falešné kapary, které vytvoříme z čtvrt kilogramu jejích plodů, sklenice vinného octa, 50 gramů cukru, nového koření, celého pepře, bobkového listu a soli. Osolený půl litr vody uvedeme do varu a deset minut v něm vaříme zelené plody rostliny. Slijeme, necháme okapat, vložíme do vysterilizované sklenice, přidáme koření a zalijeme vroucím octem svařeným s cukrem, bobkovým listem a novým kořením. Zavíčkujeme a čtvrt hodiny zavařujeme. Falešné kapary z lichořeřišnice přechováváme ve tmavém a chladném místě“
http://www.pros­tezdravi.cz/licho­rerisnice-jeji-ucinky/

Jak je vidět, recepty se liší. Záleží na tom, zda chcete vyzkoušet jen slané nebo sladkokyselé kapary. Někdo používá jen slaný nálev jako na kvašáky. Nevím, co je nejlepší.

Celoroční kvašáky vydrží až do příštích okurek. V litru vody svaříme 4 dkg soli. Pak horkou vodu naléváme na okurky, zavíčkujeme, otočíme sklenice,, případně dotáhneme víčka a dáme do chladna. Bez jakékoliv sterlizace.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?paul1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Sice to je na chilli, ale dá se použít.

1.75 l vody … 0,5 l octa (bzenecký) …DEKO (1 sáček 100 g) …32 tablet sacharinu nebo 350 g cukru (krupice) …celý pepř,nové koření,bob.list. / mrkev, cibule.

Postup… svaříš vodu + DEKO (5 min. varu )…odstavíš ze sporáku… přiliješ ocet ..do VLAŽNÉHO nálevu přidáš sladidlo.
Do vypařených zavař.sklenic (0,75 l) dáš do každé : Co se vejde papriček.. 5 zrnek celého pepře , 2–3 kuličky nového koření, 1/2 bob.listu ,3 kolečka mrkve, cibule na kolečka -dle chuti …zaleješ vrchovatě lákem,zavíčkuješ a v rozehřáté troubě ster. při 80–90 C cca 20 min…pak vyndáš a otočíš víčkem dolů a necháš vychladnout…asi tak

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek