Avatar uživatele
Twilight

Poradíte, co mám dělat, když mám skoliózu páteře?

Pomalu od narození mám skoliózu páteře. Každý den cvičím, ale jako by to bylo k ničemu. Dříve byly vidět alespoň nějaké výsledky, ale teď žádné, spíše naopak se to zhoršuje. Hrozí mi korzet, který vážně nechci. Bojím se posměchu kvůli tomu, v čem bych to musela chodit do školy. Kdyby existoval alespoň korzet na rovnání zad, který není tak moc vidět, který by se dal schovat pod oblečení. Vážně moc se toho bojím.

Původní neotázka
Mám skoliózu páteře a nevím co si počít.

Zajímavá 0 před 2525 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Odpoveď byla označena jako užitečná

Když se nasadí korzet včas, může se nosit jen na spaní.
Dcera též poctivě cvičila, měla 2 korzety. Bohužel špatně zhotovené. Místo srovnání skoliozy ji „odborníci“ z protetiky (už nexistuje) vykulili z 55 stupňů na 86. V Brně Bohunicích na ortopedii již jen uvedli do původního stavu, co jinde pokazili. Zcela srovnat páteř nebylo možné. Jen se zabránilo problémům se srdcem a plícemi, které byly utlačovány. Dnes se používají modernější operační metody. V r. 94 tamní lékaři tvrdili, že co se nesrovná cvičením, korzet nenapraví. Korzetizaci považovali za zcela nevhodnou.
V Ústí nad Labem měl MUDr. Roubí*ek u některých dětských pacientú skvělé výsledky.
Pokud to bude nutné, vykašli se na nějaké posměváčky (pitomce). Je třeba to pojmout jako modní výstřelek a ne ostudu :). Jde o tvé zdraví a budoucnost.
Nosí se na tričku a může být pod volnější košilí. Zhotovují se též v různých barvách, několikaberevné (podobně jako zubní rovnátka), dokonce s obrázky..
Koukej se vzchopit, přestaň fňukat, ať z tebe není uťápnutý ranec neštěstí :). To bys koukala s jakou samozřejmostí a grácií děvčata na ortop. protetice svůj korzet nosila!

U malých (ale i mladých či dospěláků) dětí jsou výborné výsledky u Vojtovy metody. Na doporučení lékaře se provádí ambulantně na RHB odd. Fyzioterapeut učí maminky, jak mají s dětmi cvičit (rozdýchávat) doma. Výsledky jsou skvělé. Mladší dcera chodila na takovou reflexní rehabilitaci s pauzami 4,5 roku.

Většinou minimálně v každém okresním městě je fyzioterapeut, který zná a umí praktikovat Vojtovu metodu. Mamka s tebou už dávno mohla někam docházet.
Někomu také pomáhá Dornova metoda. Ta se ale asi používá v soukromých zařízeních, bez úhrady zdravotní pojišťovny. Pacient hradí sám.
Lékař nám nabídl i lázně.(2009) kde se dítě naučí správně cvičit a ostatní režim.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Především si uvědom, že řešíš dilema, které může výrazně ovlivnit celý Tvůj další život. Důsledkem neléčené skoliózy jsou léty narůstající pohybová omezení, bolesti zad a nevzhledná postava. Pokud tedy cvičení není účinné, začni vážně uvažovat o brzkém nasazení korzetu. Vím, je to závažné rozhodnutí a tvoji osobnost bude na určitou dobu degradovat fyzicky i duševně. Naše dcera od devíti let korzet nosila prakticky nonstop téměř čtyři roky. Když v něm poprvé přijela z nemocnice všichni jsme to obrečeli, ale brzy si na svoje „břemeno“ zvykla a zanedlouho v korzetu dokonce lozila za třešněmi po stromech. Velmi důležitý je citlivý přístup „ve slabých chvilkách“ od rodiny a hlavně spolužáků. Napomáhat musí též učitelských sbor.
Dnes je z naší Mišulenky pohledná mladá žena s perfektním držením těla.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Nic si z toho nedělej, jsou i mnohem horší nemoci a vady. Hodně mých spolužáků už skončilo v dřevěném spacáku, nebo v urně, a to mám do důchodu ještě daleko.

Upravil/a: dr.luha

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek